Θρακιώτικες λαλαγγίτες της Γιαγιάς Δήμητρας!

Είναι αναμνήσεις παιδικών χρόνων όταν η μαμά μας πήγαινε στο χωριό και μαζευόμασταν εκεί όλα τα ξαδέρφια και η γιαγιά για να μας ευχαριστήσει έφτιαχνε λαλαγγίτες.
Τότε η γιαγιά είχε το ΄'σατς'' -μια μαντεμένια τεράστια πλάκα -πέτρα που άναβε φωτιά με ξύλα από κάτω για να κάψει και να πυρώσει.


 Και όσο εμείς τρέχαμε στην αυλή και παίζαμε η γιαγιά έφτιαχνε τον χυλό και κάθε μια που έψηνε μας φώναζε  μας τις τύλιγε σε ρολό  ένα φιλί και πάλι τρεχάλα για παιχνίδι.
Έχουν περάσει από τότε 35 χρόνια..μια ζωή ολόκληρη...Και όμως αν και η γιαγιά έφυγε από την ζωή πριν από 5-6 χρόνια  είναι πάντα εδώ..έτσι και χτες θυμήθηκα και πάλι με νοσταλγία τις υπέροχες λαλαγγίτες από τα χρυσά χεράκια της γιαγιάς μου!

Υλικά
3 φλιτζάνια νερό
4 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γ αλάτι
1 κ.γ ζάχαρη
3 κ.γ μπεικιν




Οδηγίες
Σε ένα μπολ ρίχνουμε την μαγιά την ζάχαρη και λίγο  από το  νερό που το έχουμε ζεστάνει τόσο όσο αν βάλουμε τον δάχτυλο μας  να μην καούμε.
Προσθέτουμε και λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε εναλλάξ αλεύρι και νερό μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας .Ανακατεύουμε καλά. Τέλος προσθέτω το αλάτι και το μπεικιν.


Έχουμε έτσι ένα χυλό ούτε πολύ αραιή ούτε πολύ πηκτό. Αν ο χυλός είναι πηκτός προσθέστε νεράκι και ανακατέψτε(το κάθε αλεύρι έχει διαφορετική απορροφητικότητα)
Ανακατεύουμε και πάλι και αφηνουμε τον χυλό να ξεκουραστεί σκεπασμένο με μεμβράνη και πετσέτα σε ζεστό μέρος  για 1/2-1 ώρα .



Ο χυλός μας είναι έτοιμος όταν έχει διπλασιαστεί στον όγκο και έχει πολλές φουσκάλες.


Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτια ένα αντιολισθητικό τηγάνι και  ρίχνουμε λίγο Βιτάμ και μια γεμάτη κουτάλα της σούπας(ανάλογα βέβαια και το μέγεθος του τηγανιού).
Η λαλαγγίτα μας έχει πολλές φουσκάλες στην επιφάνεια. Μετά από 1-2 λεπτά είναι έτοιμη για γύρισμα.
Τοποθετούμε σε ένα πιατο και από πάνω βάζουμε βιτάμ. Βάζουμε την δεύτερη λαλαγγίτα και πάλι Βιτάμ. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει ο χυλός μας.
Όσο εμείς ψήνουμε τις λαλαγγίτες στο τηγάνι ο χυλός μας φουσκώνει και πήζει. Αραιώνουμε με λίγο νεράκι ανακατεύουμε και συνεχίζουμε να ψήνουμε την επόμενη λαλαγγίτα.

Σερβίρουμε σε ρολό είτε σκέτη είτε με φέτα..



Ελάτε και εσείς στην ομάδα μας στο fb Συνταγές απλές και εύκολες για όλους
για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!


0 comments