Πασχαλινά κουλουράκια !(βασική συνταγή )

pasxalina-koulourakia

Πεντανόστιμα τραγανά αφράτα κουλουράκια με άρωμα πορτοκαλιού ή λεμονιού ! Τρώγονται μετά μανίας από μικρούς και μεγάλους !


pasxalina-koulourakia1

Για τα πασχαλινά κουλουράκια θα χρειαστούμε :

Υλικά για 35 -40 κομμάτια 

330 -375  περιπου γραμμάρια αλεύρι  μαλακό ή για όλες τις χρήσεις (ανάλογα  το αλεύρι που χρησιμοποιούμε)

200 γραμμάρια βούτυρο ή  φυτίνη

125γραμμάρια ζάχαρη άχνη

1 αυγό

1/2  κουταλάκι του γλυκού  μπείκιν

Ξύσμα μισού λεμονιού ή πορτοκαλιού 

Ακόμα 
1 αυγό  αραιωμένο με λίγο νερό για επάλειψη

pasxalina-koulourakia2

Εκτέλεση
Στο μπολ του μίξερ και σε δυνατή ταχύτητα χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Προσθέτουμε το αυγό και το ξύσμα της αρεσκείας μας και ανακατεύουμε.

pasxalina-koulourakia3

Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν σταδιακά και ανακατεύουμε με σπάτουλα.

Πάντα σε κάθε συνταγή προσεχουμε το αλεύρι για να έχουμε ανάλαφρη και αεράτη ζύμη που όμως δεν κολλάει στα χέρια μας.

Ανάλογα λοιπόν την σύσταση και αποροφητικοτητα του αλευριου που χρησιμοποιούμε μπορεί να χρειαστούμε λιγότερο ή περισσότερο  αλεύρι.. 
.
Στην συγκεκριμένη  συνταγή χρησιμοποιήθηκε Αλεύρι μαλακό Μύλοι Κρητης

pasxalina-koulourakia4

Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ζυμαράκι. Εάν μας κολλάει αφήνουμε λίγο στο ψυγείο να ξεκουραστεί. 

Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και δίνουμε σχήμα στα κουλουράκια  μας.

pasxalina-koulourakia5

Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα ή σε αντικολλητικό ταψί .



pasxalina-koulourakia21

Χτυπάμε το αυγό με λίγο νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια . 

pasxalina-koulourakia22

Ψήνουμε στους 160-170  στις αντιστάσεις ή αέρα έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα.

pasxalina-koulourakia7

pasxalina-koulourakia8

pasxalina-koulourakia9


Σημειώσεις 

Αυτά τα κουλουράκια τα έχω φτιάξει και με μαργαρίνη και με βούτυρο αγελάδας και με φυτίνη ...

Αν και δεν είμαι οπαδός της Φυτίνης ομολογώ πως το άρωμα τους όταν ψήνονται και η νόστιμά τους στην γεύση δεν περιγράφεται , εσείς επιλέξτε ότι θέλετε .

Εάν θέλουμε βάζουμε στην ζύμη μας ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.

Αντί για κανονική ζάχαρη μπορούμε να βάλουμε ίδια ποσότητα καστανής για να γίνουν πιο τραγάνα.
Μπορούμε να βάλουμε 1 κουταλάκι του γλυκού  κανέλλα η άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας μας.

pasxalina-koulourakia10

Μπορούμε να διατηρήσουμε την ζύμη νωπή στο ψυγείο καλά κλεισμένη σε διάφανης μεμβράνη μέχρι 1 εβδομάδα.

Για να τα διατηρήσουμε περισσότερο χρόνο τραγανά τα τοποθετούμε σε μεταλλικό σκεύος ερμητικά κλειστό.

pasxalina-koulourakia11

pasxalina-koulourakia12

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 


0 comments