Νηστίσιμο Τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου | Aspas_recipes

Νηστίσιμο Τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


Φανταστικό νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς αυγά, γεμιστό με σοκολάτα. 
Δεν θα το πιστεύετε αν δεν το δοκιμάσετε.

Υλικά Συνταγής
 

2 κύβους νωπή μαγιά 2x25 γραμμαρίων 

15 γραμμάρια ζάχαρη

25 γραμμάρια χλιαρό νερό

170 γραμμάρια ζάχαρη

220 γραμμάρια φρέσκο  χυμό πορτοκαλιού

130 γραμμάρια μαργαρίνη 

1 κουταλάκι του γλυκού  μαχλέπι

½ κουταλάκι του γλυκού  μαστίχα

500 γραμμάρια  αλεύρι 70% για τσουρέκι



Για την γέμιση

150 γραμμάρια  ξύσμα σοκολάτας

ξύσμα ενός πορτοκαλιού (ακέρωτο)

60 γραμμάρια  ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα


Οδηγίες 
Ξεκινάμε το νηστίσιμο τσουρέκι χωρίς αυγά, ενεργοποιώντας πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και ρίχνουμε το νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί.

Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά, να κάνει φυσαλίδες στην επιφάνεια. Λιώνουμε το φυτικό μαγειρικό λίπος και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, την μαργαρίνη , το χυμό, το μαχλέπι, τη μαστίχα και την ενεργοποιημένη μαγιά. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά δυνατά. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και βουτυράτη.

Την βάζουμε σε μπολ. Την σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να σταθεί και να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Την ξεφουσκώνουμε. Την χωρίζουμε σε 3 κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο 40Χ15 και πασπαλίζουμε γέμιση. Την κάνουμε ρολό και το στρίβουμε. Φτιάχνουμε και τα άλλα 2 φυτίλια. Τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Φυλακίζουμε τις ενώσεις από κάτω, στις άκρες. Το βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το σκεπάζουμε. Το αφήνουμε, καλύτερα μέσα στον φούρνο, να μην ξεραίνεται, για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.

Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160 βαθμούς C για 35 λεπτά περίπου, να ροδίσει και να φουσκώσει. Μόλις το βγάλουμε αλείφουμε με λίγο φυτικό μαγειρικό λίπος να γυαλίζει ή το βουτάμε σε κουβερτούρα.

Βγάζουμε ένα μεγάλο τσουρέκι.




0 comments