Δείτε περισσότερες Συνταγές για Βασιλόπιτα -κέικ
Για αυτή την φανταστική #βασιλόπιτα θα χρειαστούμε :
Υλικά Συνταγής
Υλικά Συνταγής
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
ή φαρίνα με αλεύρι βρώμης Γιώτης (φωτογραφία παρακάτω )
5 αυγά χωρισμένα
1 πρέζα αλάτι
300 γραμμάρια ζάχαρη
250 γραμμάριa βούτυρο ή (125 γραμμάρια βούτυρο + 125 γραμμάρια λάδι )
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
120 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
120 γραμμάρια γάλα
80 ml κονιάκ
200 γραμμάρια καρυδόψιχα χοντροκομμένη
άχνη ζάχαρη
Οδηγίες
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Εννοείται πως μπορούμε να ψήsουμε και στον αέρα στους 160 ºC. Όμως ο αέρας θα κάνει γρήγορα σκληρή κρούστα εξωτερικά χωρίς να έχει ψηθεί σωστά το εσωτερικό.
Οδηγίες
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Εννοείται πως μπορούμε να ψήsουμε και στον αέρα στους 160 ºC. Όμως ο αέρας θα κάνει γρήγορα σκληρή κρούστα εξωτερικά χωρίς να έχει ψηθεί σωστά το εσωτερικό.
Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα σε μεσαία ταχύτητα.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψουν και να κρεμώσουν για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες και το ξύσμα. Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ. Εναλλάξ, προσθέτουμε το αλεύρι με το γάλα και το κονιάκ.
Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια και την μαρέγκα και διπλώνουμε απαλά το μείγμα.
Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο κέντρο.
Αν βγει στεγνό είναι έτοιμη.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αχνίζουμε με άχνη ή στολίζουμε την βασιλόπιτα με γλάσο ή ακόμα και με λιωμένη κουβερτούρα γάλακτος .
Μυστικά
Αν χρησιμοποιήσουμε Φαρίνα βρώμης δεν βάζουμε μπέικιν .
0 comments