Βασιλόπιτα καρυδάτη! | Aspas_recipes

Βασιλόπιτα καρυδάτη!

vasilopita-keik

 Συνταγή πραγματικά μοναδική, αξεπέραστη στη γεύση και με σεβασμό στην παράδοση, που για μένα σημαίνει το ξεκίνημα της νέας χρονιάς με τα υλικά της να συμβολίζουν την αφθονία, τους καλούς οιωνούς και την τύχη που θα φέρει η νέα χρονιά.


vasilopita-keik1

vasilopita-keik2

Για αυτή την φανταστική #βασιλόπιτα θα χρειαστούμε :

Υλικά Συνταγής

500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

5 αυγά χωρισμένα

1 πρέζα αλάτι

300 γραμμάρια ζάχαρη

250 γραμμάριa βούτυρο ή (125 γραμμάρια βούτυρο + 125 γραμμάρια  λάδι )

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού  κανέλα

1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο

 2 βανίλιες

ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι

120 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι

1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα 

120 γραμμάρια γάλα 

80 ml  κονιάκ

200 γραμμάρια καρυδόψιχα χοντροκομμένη


Οδηγίες


Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Εννοείται πως μπορούμε  να ψήσουμε και στον αέρα στους 160 ºC. Όμως ο αέρας θα κάνει γρήγορα σκληρή κρούστα εξωτερικά χωρίς να έχει ψηθεί σωστά το εσωτερικό.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί  32 εκaτοστά .Στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση.

vasilopita-keik3

Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα σε μεσαία ταχύτητα. 

vasilopita-keik4

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψουν και να κρεμώσουν για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες και το ξύσμα. Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους. 

vasilopita-keik5

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ. Εναλλάξ, προσθέτουμε το αλεύρι με το γάλα και το κονιάκ. 

vasilopita-keik6

Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια και την μαρέγκα και διπλώνουμε απαλά το μείγμα.

vasilopita-keik7

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Προσθέτουμε το φλουρί. Ψήνουμε για 55′ με 1 ώρα. 

vasilopita-keik8

vasilopita-keik9

Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο κέντρο. 
Αν βγει στεγνό είναι έτοιμη.

vasilopita-keik10

vasilopita-keik11

vasilopita-keik12

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Αχνίζουμε με άχνη ή στολίζουμε την βασιλόπιτα με γλάσο ή ακόμα και με λιωμένη κουβερτούρα γάλακτος .

Διακοσμούμε με ζάχαρη άχνη  ή αυγόγλασο ή γκανάζ σοκολάτας 

Για το γλάσο σοκολάτας

200 γραμμάρια κουβερτούρα

200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

50 γραμμάρια λευκή κουβερτούρα 

vasilopita-keik13

vasilopita-keik14

vasilopita-keik15

vasilopita-keik16


Οδηγίες

Ζεστααίνουμε την κρέμα γάλακτος πολύ καλά.

Ρίχνουμε την κρέμα γάλκτος στην τεμαχισμένη κουβερτούρα και αφήνουμε για λίγο.

Ανακατευούμε στην συνέχεια να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο και να σφίξει η σοκολάτα.

Περισχυνουμε την επιφάνεια της βασιλόπιτας.

Αν θέλουμε κάνουμε σχέδια ή γράφουμε με 50 γραμμάρια λιωμένη λευκή κουβερτούρα.


vasilopita-keik18

vasilopita-keik19


vasilopita-keik21

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση !!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 




0 comments