Πεντανόστιμο ελαιόψωμο! | Aspas_recipes

Πεντανόστιμο ελαιόψωμο!


 Ελαιόψωμα λουλουδάτα νόστιμα και αφράτα! Συνταγή ιδανική για παιδιά και για το σχολείο!
 
Υλικά για 12 κομμάτια:
  • 500 γρ αλεύρι + 50 γρ για το ζύμωμα
  • 200 ml γάλα
  • 100 ml ζεστού νερού
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 50-80 γρ βούτυρο * (θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 κουταλιές της σούπας πάστα από μαύρες ελιές **
  • 20 γρ νωπή μαγιά ή 7 g ξηρή
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 αυγό - ο κρόκος (προαιρετικά)

Επάλειψη οκ
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας νερό σουσάμι - λευκό ή / και το μαύρο για το πασπάλισμα
Ευχαριστούμε πολύ την Panagiota Kapous  που έφτιαξε την συνταγή

Οδηγίες
  • Ζεσταίνουμε το γάλα, διαλύουμε σε 100 ml από αυτό την ζάχαρη και τη μαγιά.
  • Καλύψτε με ένα πανί και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 10-15 λεπτά.
  • Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μπολ, και ρίχνουμε την  μαγιά, το υπόλοιπο γάλα, το ζεστό νερό και το ασπράδι του αυγού.  -προαιρετικά
  • Ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη, και προσθέτουμε το αλάτι στο τέλος.
  • Αφαιρέστε την  ζύμη από το μπόλ ,βάλτε στον πάγκο  και σταδιακά προσθέστε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε πολύ έντονα .
  • Σχηματίζουμε μια μπάλα και βάζουμε πάλι σε ένα λαδωμένο μπολ αφήνοντας να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν αυξηθεί η ζύμη, την χωρίζουμε  σε 12 ίσα μπαλάκια.
  • Κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε ,το αλείφουμε με λάδι και βάζουμε πάστα ελιάς.
  • Τα τυλίγουμε βάζοντας  τα άκρα κάτω.
  • Τοποθετείστε τα ψωμάκια σε ένα βουτυρωμένο ή καλυμμένο με ταψί χαρτί.
  • Αλείψτε  με ελαιόλαδο και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν  για 20-30 λεπτά.
  • Αλείψτε με τον κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό και  πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήστε τα 20-25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο 180 μοιρών. 
 Μυστικά
  • * Αντί για βούτυρο, μπορείτε να βάλετε  ελαιόλαδο.
  • ** πάστα ελιάς που μπορείτε να την κάνετε εσείς χτυπώντας στο multi
  • 100 γρ ελιές χωρίς κουκούτσια  με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
 recipe source and first photo via evatoneva.com
 

 
 



0 comments