Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2015

Πεντανόστιμοι Κουραμπιέδες γαλαξιδιώτικοι από την Αργυρώ !


Υλικά συνταγής

    100 γρ. ζάχαρη άχνη
    500 γρ. Ήπειρος Βούτυρο Γάλακτος (Λιωμένο)
    2 κρόκους σε θερμοκρασία δωματίου
    1 αβγό σε θερμοκρασία δωματίου
    2 βανίλιες ή 1 κ.γ. υγρή βανίλια
    70 γρ. κονιάκ
    1 κοφτό κ. γ. σόδα μαγειρική
    125-250 γρ. καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο
    850 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (περίπου, ίσως να μην το σηκώσει όλο)
    Για το άχνισμα
    1 κιλό ζάχαρη άχνη
    2 βανίλιες

Εκτέλεση
Τα αβγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Η άχνη και το αλεύρι να είναι κοσκινισμένα.
Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα σε λαμαρίνα και την ψήνουμε 10’ στους 200ºC να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει. Την χοντροκόβουμε. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την άχνη και τα χτυπάμε για 10’ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να τους πίνει το μείγμα, καθώς και το αυγό. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 κ.σ. από το αλεύρι για να μην κόψει το μείγμα με την προσθήκη του κονιάκ. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε στο μίξερ.

Εναλλάξ προσθέτουμε το αμύγδαλο και το αλεύρι. Αλεύρι θα βάλουμε όσο σηκώσει. Ίσως να μην το πάρει όλο το μείγμα. Καλό είναι να τελειώσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και κοσκινίζοντας το τελευταίο αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη.

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό, τι σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Εγώ τους φτιάχνω μικρούς .Τους ψήνουμε στους 170ºC στον αέρα για περίπου 35’ μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν. Αφήνουμε 5’ να κρυώσουν.
Κοσκινίζουμε λίγη λίγη την άχνη με την βανίλια σε ένα ταψί (να κάνει στρώση). Ακουμπάμε επάνω τους κουραμπιέδες και τους πασπαλίζουμε ξανά με άχνη. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, αλλιώς διαλύονται. Τους βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε ξανά με άχνη ζάχαρη.

Οδηγίες για μοναδικούς κουραμπιέδες:
1) Το βούτυρο δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ παγωμένο ούτε πολύ μαλακό. Να θυμάστε ότι χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με η ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σαν σαντιγί (αφράτη κρέμα). Να ξύνετε τα πλαϊνά του μίξερ με σπάτουλα για να γίνεται πιο σωστά η ανάμειξη των υλικών.
2) Από την ώρα που προσθέτουμε το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ το μείγμα. Όσο πιο πολύ ζυμώνουμε τόσο πιο σκληρό θα είναι το αποτέλεσμα.
3) Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη, όχι σφιχτή. Επίσης θέλουν καλό ψήσιμο. Όταν ροδίσουν ελαφρά και σκάσουν οι κουραμπιέδες είναι έτοιμοι.
4) Μην ακουμπάτε τον έναν κουραμπιέ πάνω στον άλλο όσο είναι ζεστοί γιατί θα νοτίσουν με την θερμοκρασία.
5) Αφήστε τους σειρά σειρά απλωτά να κρυώσουν και μετά τοποθετήστε τους σε πιατέλα τον ένα πάνω στον άλλο.



 πηγή και φώτο από εδώ argiro.gr 

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Σουβλάκια πατάτας με σάλτσα μουστάρδας


Mερίδες: 6
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 15 λεπτά

Υλικά
    1 κιλό ολόκληρες μικρές πατάτες με τη φλούδα τους
    1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
    1/2 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
    1/2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
    6 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    2 κ.σ. Μουστάρδα
    1/4 φλ. τσαγιού λευκό βαλσαμικό ξίδι ΠΑΝ της Οξοποιίας Ζαφειρόπουλος
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    μεταλλικά ή ξύλινα σουβλάκια

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες με τη φλούδα τους. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα σε νερό που βράζει. Από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε για 5΄-7΄, ανάλογα με το μέγεθός τους. Δεν θέλουμε να παραβράσουν, απλά να μαλακώσουν λίγο.

Ανάβουμε τη φωτιά. Κόβουμε τις πατάτες σε 3-4 φέτες, ανάλογα με το μέγεθός τους.

Σε μπολ βάζουμε το 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο, τα μυρωδικά, τα μισά από τα φρέσκα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τις πατάτες, και ανακατεύουμε καλά. Περνάμε τις πατάτες σε σουβλιά, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε τα σουβλάκια στη σχάρα για περίπου 15΄, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα βάζουμε σε πιατέλα.

Βάζουμε σε μπολ το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1/2 φλ.), τη μουστάρδα, το ξίδι, τα υπόλοιπα κρεμμύδια και το αλατοπίπερο. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά, και περιχύνουμε τα ζεστά σουβλάκια πατάτας. Σερβίρουμε όσο είναι ζεστά.


πηγή και φώτο από εδώ argiro.gr

Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015

Ρολάκια με κοτόπουλο, πιπεριές και καπνιστό ζαμπόν!



Υλικά για 12 ρολάκια

1 πακέτο φύλλα κρούστας Χρυσή Ζύμη

1 βρασμένο και ξεψαχνισμένο κοτόπουλο Πίνδος
8 φέτες καπνιστό ζαμπόν, ψιλοκομμένο
4 ψημένες πολύχρωμες πιπεριές σε άλμη, ψιλοκομμένες
150 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί (γκούντα ή έμμενταλ)
2 κουτ. σούπας πικάντικη μουστάρδα Kalamata papadimitriou

 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
ελαιόλαδο
αντικολλητικό χαρτί και γάντια μίας χρήσης

Οδηγίες
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο με την μουστάρδα, τις πιπεριές, το ζαμπόν, το τυρί και την πάπρικα.

Ανοίξτε τα φύλλα κρούστας και αλείψτε ένα φύλλο με ελαιόλαδο, διπλώστε το στη μέση, αλείψτε το ξανά με ελαιόλαδο και βάλτε 2 κουταλιές από την γέμιση κατά μήκος της μικρότερης πλευράς.

Τυλίξτε ρολό διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα.

Βάλτε τα ρολά σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Αλείψτε τα ρολά με ελαιόλαδο και ψήστε στους 180ο C στον αέρα για 35 λεπτά.


Η συνταγή ειναι του Κ. Δρισκα

Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015

Μια τέλεια πρόταση για μπουφέ ..Μουσακάς σε μπουκιές!


Υλικά
 4 μελιτζάνες
4 κολοκυθάκια
2 πατάτες
λάδι για τηγάνισμα


για την σάλτσα κιμά:
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουτ. γλυκού πολτός σκόρδου με μείγμα αρωματικών
500 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
αλάτι
πράσινο πιπέρι 


για την μπεσαμέλ:
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
αλάτι, πιπέρι
αντικολλητικό χαρτί
150 γρ. τριμμένη γραβιέρα


Κόψτε τα λαχανικά σε φέτες και τηγανίστε τα σε καυτό λάδι.

Αφήστε τα να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας.

Ετοιμάστε την σάλτσα κιμά:
Σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τον πολτό σκόρδου, προσθέστε τον κιμά και αρκετό φρεσκοσπασμένο πιπέρι.

Προσθέστε τις ντομάτες και λόγο αλάτι και μαγειρέψτε για 20 λεπτά σε μέτρια ένταση.

Για την μπεσαμέλ:

Λιώστε το βούτυρο στην κατσαρόλα, προσθέστε το αλεύρι, ανακατέψτε και ρίξτε σταδιακά το γάλα.

Αλατοπιπερώστε και προσθέστε 1 – 2 φλούδες μασίς.
Μαγειρέψτε για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ρίξτε τους κρόκους και 3-4 κουταλιές γραβιέρα και ανακατέψτε με ράβδο μπλέντερ για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Χρησιμοποιήστε μία φόρμα για μάφινς για να στρώσετε τον μουσακά.

Βάλτε σε κάθε θήκη ένα μικρό κομμάτι αντικολλητικού χαρτιού, και στρώστε με τη σειρά πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, κιμά και μπεσαμέλ.

Πασπαλίστε με γραβιέρα και ψήστε στους 180ο για 30 λεπτά.

Συνταγή  και φώτο από εδώ 1000miliagefseis.gr