*όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου !!!
1. Ανακατεύουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό και 100 γρ αλεύρι και την αφήνουμε να φουσκώσει 15-30.λεπτά.
2. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Το μείγμα πρέπει να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό. * αν δε λιώσει η ζάχαρη και τη χτυπήσουμε με αυγά ή βούτυρο, δεν αφήνει το τσουρέκι να φουσκώσει. 3. Χωρίζουμε κρόκους και ασπράδια και τα χτυπάμε ξεχωριστά. Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια σε αραιή μαρέγκα, τα αδειάζουμε σε ένα μπολ, χτυπάμε μετά τους κρόκους και αφού χτυπηθούν ρίχνουμε τα ασπράδια πάλι στον κάδο να χτυπηθούν και μαζί μερικά λεπτά. *είναι καλύτερα χωριστά, αφρατεύουν πιο πολύ.
4. Λιώνουμε το βούτυρο. 5. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το γάλα το χυμό πορτοκάλι και το σπορέλαιο για να κρυώσει λίγο και το γάλα και μετά ρίχνουμε και το μείγμα των αυγών ανακατεύοντας συνέχεια. *το γάλα πρέπει να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό, τα τσουρέκια δε θέλουν ούτε ζέστη, ούτε κρύο. 6. Ρίχνουμε σε μια λεκάνη όλο το αλεύρι, το μαχλέπι, το κακουλέ, το ξύσμα, τη βανίλια και πολύ λίγο αλάτι. *αν δεν σας αρέσει το ξύσμα χρησιμοποιούμε μαστίχα. 7. Βάζουμε μέσα στη μαγιά που έχει φουσκώσει το μείγμα του ζεστού γάλατος και ανακατεύουμε με το χέρι.
8. Κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε όλα το υγρό μείγμα μαγιάς γάλατος και ζυμώνουμε να ομογενοποιηθεί. 9. Τώρα ρίχνουμε σιγά σιγά κουταλιά, κουταλιά το λιωμένο βούτυρο ενώ ζυμώνουμε ή στο μίξερ ή στο χέρι. Αφού απορροφηθεί η πρώτη κουταλιά προσθέτουμε την επόμενη. Όταν τελειώσει το βούτυρο έχουμε μια υγρή ζύμη. * είναι σημαντικό να είναι ζεστή η ζύμη μας. Αν η ζύμη είναι κρύα τα τσουρέκια θα είναι αποτυχία. 10. Αφήνουμε να φουσκώσει το ζυμάρι για 2 ώρες σε ζεστό περιβάλλον.
11. Ζυγίζουμε τα μπαλάκια που θα φτιάξουμε τις πλεξούδες για να εξασφαλίσουμε ομοιόμορφο ψήσιμο (σχήμα με δυο κορδόνια δυο μπαλάκια 200 γραμμαρίων το καθένα). Τα κάνουμε μπαλάκια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν ενώ ξεκινάμε να κάνουμε τα κορδόνια. Κάνουμε όλα τα κορδόνια και τα πρώτα ξεκουράζονται ενώ φτιάχνουμε τα υπόλοιπα. *αν θέλουμε στρόγγυλο τσουρέκια φτιάχνουμε δυο μεγάλα κορδόνια από 400 γραμμάρια το καθένα. 12. Βάζουμε λίγο σπορέλαιο στην επιφάνεια εργασίας και πλέκουμε τα τσουρέκια και τα βάζουμε στη φόρμα ή στη λαμαρίνα που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. *Ζεσταίνουμε τις φόρμες να μην είναι κρύες. 13. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν 1 με 2 ώρες σε ζεστό περιβάλλον.
14. Σπάμε το αυγό σε ένα μπολάκι και αφαιρούμε τον μισό κρόκο γιατί ο κρόκος τα σκουραίνει και παίρνουν ένα καφέ χρώμα αντί για κόκκινο. Ρίχνουμε λίγο νεράκι στο αυγό, το χτυπάμε και αλείφουμε. Πασπαλίζουμε με σουσάμι. 15. Ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 25 -35 λεπτά στον αέρα.
* Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος των τσουρεκιών και τον φούρνο σας.
Για να τα συντηρήσουμε αφράτα τα τυλίγουμε σε σελοφάν. Μπορούμε να τα βάλουμε έτσι και στην κατάψυξη.
Εκμέκ με σιροπιαστό κανταΐφι στη βάση του και σε νηστίσιμη εκδοχή με μια υπέροχη νηστίσιμη κρέμα.
Για το Εκμέκ Νηστίσιμο θα χρειαστούμε :
Υλικά :
½ κιλό κανταΐφι 1 βιτάμ 1 κουτί κρέμα άνθος αραβοσίτου βανίλια 7 κουταλιές γάλα νηστίσιμο (γάλα αμυγδάλου, φουντουκιού, σόγιας, καρύδας... ότι προτιμάται) 10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη 3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη 1 κουτί φυτική κρέμα Αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
Σιρόπι: 5 ποτήρια νερό 5 ποτήρια ζάχαρη
Εκτέλεση : Ξαίνουμε καλά το κανταΐφι και το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Στη συνέχεια περιχύνουμε το κανταΐφι με το λιωμένο Bιτάμ και το ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να γίνει τραγανιστό. Το αφήνουμε να κρυώσει και το περιχύνουμε με καυτό σιρόπι και το πασπαλίζουμε με αμύγδαλο. Για την Κρέμα Σε 7 κούπες ζεστό νερό διαλύουμε 10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 7 κουταλιές γάλα νηστήσιμο. Όταν διαλυθούν προσθέτουμε όλο το σακουλάκι άνθος αραβοσίτου. Ανακατεύουμε ώσπου να πήξει. Προσθέτουμε 2 κουταλιές βιτάμ και την αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει την απλώνουμε με τη σπάτουλα πάνω στο κανταΐφι.
Για την σαντιγί Xτυπάμε στο μίξερ την φυτική κρέμα με 3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη μέχρι να σταθεί. Την στρώνουμε πάνω στην άλλη κρέμα.
Νόστιμη μανιταρόπιτα εύκολη και γρήγορη με φύλλο σφολιάτας! Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας
250 γρaμμάρια μανιτάρια φρέσκα
150 γραμμάρια Μπέικον
250 γραμμάρια Σκληρό τυρί
250 ml Κρέμα γάλακτος
1 ζωμό λαχανικών (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
1) Κόβουμε το μπέικον σε κύβους και το τσιγαρίζουμε.
2) Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το ζωμό, πιπέρι, λίγο αλάτι και τα ψήνουμε περίπου 15 λεπτά.
3) Κατά την διάρκεια του ψησίματος των υλικών, τρυπάμε την σφολιάτα με ένα πιρούνι και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς γύρω στα δέκα λεπτά να ψηθεί.
4) Όταν μισοψηθεί η σφολιάτα βάζουμε από πάνω τα υλικά μας, τρίβουμε το τυρί , βάζουμε την κρέμα γάλακτος πάνω από αυτά και ψήνουμε την πίτα για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Μπουρεκάκια Εxpress με κασέρι και γαλοπούλα, έτοιμα σε χρόνο Μηδέν. Δοκιμάστε τα και θα μας Θυμηθείτε!
Σας προτείνουμε ένα νόστιμο ορεκτικό για το τραπέζι σας,Μπουρεκακια με κασερι και γαλοπουλα Εύκολα, γρήγορα και με απλά υλικά που έχουμε σπίτι μας. Μερίδες: 50
Υλικά 10 ασπράδια αβγών φύλλα κρούστας φρέσκο ή κατεψυγμένο 1/2 ποτήρι νερό 26-27 φέτες γαλοπούλα λάδι για το τηγάνισμα 900 γρ. τυρί κίτρινο μαλακό 1 κιλό κεφαλοτύρι τριμμένο Εκτέλεση Κόβουμε στα τρία το φύλλο αφού έχει ξεπαγώσει. Κόβουμε την κάθε φέτα γαλοπουλα στα δύο. Κόβουμε το κίτρινο τυρί σε σχήμα δαχτύλου (να βγαίνει περίπου 20 γρ. το κομμάτι). Πάνω σε κάθε λωρίδα φύλλου, βάζουμε τη γαλοπουλα και το τυρί και το τυλίγουμε. Χτυπάμε καλά τα ασπράδια με το νερό.
Βουτάμε την φλογέρα στο ασπράδι και την κυλάμε πάνω στο τριμμένο κεφαλοτύρι. Τηγανίζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι με αρκετό λάδι που έχει κάψει καλά. Καταλαβαίνουμε εύκολα πότε είναι τηγανισμένες, γιατί κοκκινίζουν.
Σπιτική ζύμη κουρού πεντανόστιμη! Αφιερώστε λίγο χρόνο να την φτιάξετε και θα έχετε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα πρωτίστης ποιότητας!
Υλικά
800γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γρ μαγιά νωπή
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι γάλα χαμηλών λιπαρών
2 κουτ. γλυκού baking powder
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα στο οποίο προηγουμένως έχουμε προσθέσει και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι μέσα στο οποίο έχουμε αναμίξει το αλάτι και το baking powder. Ζυμώνουμε καλά ώστε να πάρουμε μια αφράτη και ομοιογενή ζύμη. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε 20-30 λεπτά να διπλασιαστεί προτού τη χρησιμοποιήσουμε. Όταν τη χρησιμοποιήσουμε για πίτες ή πιτάκια, την αφήνουμε και πάλι 10-20 λεπτά ώστε να ξαναφουσκώσει προτού την αλείψουμε με αυγό και την ψήσουμε.
και Συνταγές της Άσπας για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!
Υλικά
Για 4-6 άτομα
150 γραμμάρια τριμμένη φέτα και (extra 200 γρ για την γέμιση αν θέλουμε) 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 150 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι 75 γραμμάρια βούτυρο 3 κουταλιές της σούπας γάλα 2 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ βασιλικός θυμάρι δεντρολίβανο αλάτι
Εκτέλεση
Βάζουμε στο μίξερ 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 150 γραμμάρια τριμμένη φέτα, 150 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι, 3 κουταλιές της σούπας γάλα, 75 γραμμάρια βούτυρο, 2 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ.
Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας η οποία θα περιέχει ανάμεικτα βασιλικό,θυμάρι και δεντρολίβανο στα υλικά που βάλαμε στο μίξερ.
Χτυπάμε. Δημιουργούμε μια ζύμη.
Αλευρώνουμε τα χέρια μας και χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μικρές μπουκιές.
Πλάθουμε το κάθε μέρος της ζύμης και το κάνουμε στρογγυλό.Τοποθετούμε λιγη τριμμένη extra φέτα και κλείνουμε σε στρογγυλή μπουκίτσα. Βάζουμε τις μπουκίτσες σε ένα ρηχό ταψί και αλείφουμε την επιφάνεια τους με γάλα.
Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι , το βούτυρο , τα αυγά (ένα τη φορά) , το νερό , το αλάτι , τη ζάχαρη και ανακατεύετε με τα χέρια τη ζύμη. Την βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια βάζετε τη ζύμη και την ανοίγετε με πλάστη ή με ένα μπουκάλι κρασιού. Κόβετε κατά μήκος σε λεπτές λωρίδες 2-3 εκ. Τυλίγετε τα κομμάτια με τις λωρίδες ζύμης και κλείνετε τις άκρες. Σε ένα τηγάνι με καυτό λάδι τηγανίζετε μέχρι να πάρουν ένα καφέ χρώμα. Προτείνουμε να τα συνοδεύσετε με παγωμένη μπύρα.
Ένα υπέροχος κρασομεζές και όχι μόνο. Μια συνταγή για φέτα τηγανιτή με σουσάμι. Περιχύνετε με μέλι για υπέροχη ξινόγλυκη γεύση και το απολαμβάνετε με τους αγαπημένους σας !!!
Κόψτε το τυρί σε φέτες , περίπου 1,5 εκ. πάχους. [Αφήστε τα τετράγωνα κομμάτια ή κόψτε τα και στη μέση κάθετα]. Σπάστε τα αβγά σε ένα μπολ και χτυπήστε τα με ένα πιρούνι. Σε ένα άλλο μπολ βάζετε το αλεύρι, την πάπρικα και το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να συνδυαστούν τα υλικά. Σε ένα τρίτο μπολ, προσθέτετε το σουσάμι. Βουτάτε κάθε κομμάτι φέτας στα αβγά, στη συνέχεια μέσα στο αλεύρι, ξανά πάλι στα αβγά και τέλος τα βουτάτε στο σουσάμι να καλυφθούν πλήρως.
Ζεσταίνετε 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε τη φέτα και από τις δύο πλευρές. Μόλις λιώσει η φέτα και το σουσάμι “πάρει” ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα τα βγάζετε από το τηγάνι και τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί Περιχύνετε με το μέλι [αν είναι πηχτό το θερμαίνετε για μερικά δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμμάτων] όσο ακόμα η φέτα είναι ζεστή και την απολαμβάνετε.
πηγή igastronomie.gr
και Συνταγές της Άσπας για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!
Υλικά :
380 γραμμάρια αλεύρι για ψωμί ή για όλες τις χρήσεις 300 ml νερό ζεστό 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 1 φακελάκι μαγιά 7 γραμμάρια ξερή μαγιά 1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύδι ή χυμό από φρέσκο λεμόνι Οδηγίες :
Κοσκινίζουμε το αλεύρι 2 φορές σε ένα μεγάλο μπολ μαζί ρίχνουμε και το αλάτι . Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ το ζεστό νερό ,τη μαγιά και το ξύδι και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς στο αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχουμε μια παχιά και κολλώδη ζύμη για 3 - 4 λεπτά .
Σκεπάζουμε το μπολ με το καπάκι του ή με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο και μακριά από ρεύματα να δουλέψει, για 12 -15 ώρες και να διπλασιαστεί σε όγκο, για καλύτερο αποτέλεσμα αφήστε το μέσα στο φούρνο της κουζίνας . Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την υγρασία στο σπίτι, η ζύμη μπορεί να διπλασιαστεί πιο νωρίς, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχήσει.
Μπορούμε να τις ετοιμάσουμε και αφήνοντας να φουσκώσουν 2-3 ώρες σε ζεστό φούρνο και να τις ψήσουμε θα έχουμε πάλι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα ,όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες.
Βγάζουμε τη ζύμη 2 ώρες πριν ψήσουμε το ψωμί με μια μαρίζ από το μπολ και την τοποθετούμε πάνω σε καλά αλευρωμένο πάγκο . Πασπαλίζουμε πολύ καλά τη ζύμη από πάνω με αλεύρι .
Διπλώνουμε 5-6 φορές τη ζύμη. Και την μοιράζουμε σε 2-3 κομμάτια ίσου βάρους , και τα δίνουμε το σχήμα τις μπαγκέτας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω . Τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα τις πασπαλίζουμε με αλεύρι και τις σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη που την έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι . Τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 1 ώρα να διπλασιάσουν το όγκο τους . Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C .
Και προσθέτουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό σε ένα μικρό πυρέξ , με τον τρόπο αυτό θα βράσει άμεσα και να δημιουργήσει ατμό.
Κόβω τις μπαγκέτες με ένα ψαλίδι κουζίνας και τις ψεκάζω με νερό. Μετά από 8-10 λεπτά ψεκάζω πάλι με νερό, μετά από 15 λεπτά ξανά ψεκάζω και τις αφήνω να ψηθούν μέχρι να πάρουν το χρώμα που βλέπουμε στις φωτογραφίες .
Όταν είναι έτοιμες αφήνουμε τις μπαγκέτες να κρυώσουν σε ένα ράφι για τουλάχιστον μία ώρα πριν να τις κόψουμε . Έκανα διπλή δόση γιατί ποτέ δεν μας φτάνουν 2 μπαγκέτες .