6 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
100 γραμμάρια χλιαρό γάλα
Στερεά υλικά
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
700 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
2 φακελάκια μαγιά
140 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια ή 2 βανίλιες
Γέμιση
2-3 κουταλιές σούπας κονιάκ και 2 κουταλιές σούπας νερό
1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές Κρήτης
3/4 φλιτζάνι κοντιτα κίτρινων φρούτων ή ψιλοκομμένα κίτρινα γλυκά κουταλιού
1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμόνι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά σούπας. βούτυρο λιωμένο
1 κουταλιά σούπας κρύο βούτυρο για το ψήσιμο
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
Βάζουμε τις σταφίδες σε κατσαρόλα και περιχύνουμε με ρούμι ή κονιάκ και νερό. Φέρνουμε σε σημείο βρασμού. Σβήνουμε τη φωτιά.
Σκεπάζουμε τα υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη να μουλιάσουν και να φουσκώσουν, αφού κρυώσουν τελείως.
Στραγγίζουμε καλά τις σταφίδες και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά να τραβήξει την υγρασία τους. Τις βάζουμε σε μπολ.
Προσθέτουμε την κοντίτα κίτρινων φρούτων, το ξύσμα λεμόνι και πορτοκαλιού , περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Τα προσθέτουμε στη ζύμη μετά το πρώτο φούσκωμά της.
Για την ζύμη
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε.
Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά σε μπολ, το βούτυρο, τα αβγά, το γάλα και την υγρή βανίλια, τα ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο αλεύρι.
Ζυμώνουμε για 1'-2' σε χαμηλή ταχύτητα και δυναμώνουμε το μίξερ στο δυνατό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 8'-10' μέχρι το μείγμα να γίνει ελαστικό και πολύ μαλακό.
Σαν μεγάλη τσίχλα. Βουτυρώνουμε ελαφρά τα δάχτυλά μας και πιάνουμε τη ζύμη.
Τη βάζουμε σε μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει.
Αν θέλουμε η ζύμη να φουσκώσει γρήγορα τη βάζουμε σε χλιαρό φούρνο ή κοντά στο καλοριφέρ για μία ώρα και λίγα λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Εναλλακτικά, αν έχουμε χρονικό περιθώριο αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη καλά στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου γύρω στις 15 ώρες μέχρι να πάρει τρεις φορές τον όγκο της.
Βουτάμε τα χέρια σε λίγο βούτυρο και αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο.