Μια
υπέροχη παραλλαγή της παραδοσιακής τυρόπιτας με φέτα. Η μαλακή αλλα ταυτόχρονα τραγανή ζύμη της θα σας εντυπωσιάσει. Μπορείτε να την κάνετε για πρωινό ή
για το βράδυ. Ακόμα μπορείτε να αντικαταστήσετε την πίτα αυτή με το ψωμί σε ένα γεύμα.
Για την στριφτή #τυρόπιτα θα χρειαστούμε :
Υλικά
Για την ζύμη
900 γραμμάρια αλεύρι περίπου για όλες τις χρήσεις
400 ml. γάλα
2 αυγά+ 1 ασπράδι
6 κουταλιές σούπας λάδι
6 κουταλιές σούπας γιαούρτι
40 γραμμάρια φρέσκα μαγιά
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
ακόμα
100 γραμμάρια Μαργαρίνη
400 γραμμάρια τυρί τύπου φέτα
1 κροκάδι και λίγο γάλα για να αλείψετε την πίτα σας πριν το ψήσιμο
οδηγίες
Τοποθετoύμε όλα τα υλικά για την ζύμη μέσα σε κοσκινισμένο αλεύρι και ζυμώνουμε την
ζύμη. Η ζύμη μας θα είναι μαλακή. Αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό μέρος για
μία ώρα για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Αφήνουμε τη μαργαρίνη σε θερμοκρασίας δωματίου για να μαλακώσει και να μπορούμε να αλείψουμε την
ζύμη σας. Αν το τυρί μας δεν είναι αλμυρό, αλατίστε το.
Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 4 μπαλάκια και ανοίγουμε το κάθε ένα σε ομοιόμορφα
ορθογώνια φύλλα πάχους 1 εκατοστού. Αλείφουμε την ζύμη με την μαργαρίνη και
μετά βάζουμε την φέτα. Από πάνω βάζουμε ακόμα ένα φύλλο και ξανά μαργαρίνη και φέτα.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για το τρίτο φύλλο. Δεν βάζουμε τίποτε στο τελευταίο (τέταρτο) κομμάτι ζύμης.
Με τα χέρια μας πιέζουμε απαλά την ζύμη για να ανοίξει μέχρι να έχει διαστάσεις 28χ40 εκατοστά περίπου.
Κόβουμε την ζύμη στην μέση και στην συνέχεια το κάθε μέρος σε 3 μέρη ώστε να έχουμε 6 λωρίδες ζύμης.
Παίρνουμε την κάθε μία λωρίδα και στρίβουμε την πάνω
πλευρά στα δεξιά και την κάτω προς τα αριστερά για να έχει το σχήμα της
φωτογραφίας.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλες της λωρίδες. ΜΗΝ ΤΡΑΒΑΤE ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝOIΞΕΙ!!
Ετοιμάζουμε ένα ταψί με διάμετρο 30 με 32 εκατοστά. Δεν πρέπει να είναι πιο μεγάλο ή
πιο μικρό. Στο κέντρο του ταψιού τοποθετούμε την λωρίδα που έχουμε στρίψει
πρώτα.
Κόβουμε τις άκρες από τις λωρίδες περίπου 1 εκατοστό για να υπάρχει παντού φέτα.
Γύρω από αυτήν τοποθετείται την υπόλοιπη ζύμη.
Χτυπάμε το κροκάδι με λίγο γάλα και αλείφουμε την πίτα μας.
Αφήνουμε την πίτα σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα πριν να την ψήσουμε στους 180
βαθμούς γύρω 45 λεπτά.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση!!!
Εγγυημένο ορεκτικό - σαλάτα που αρέσει σε όλους και σερβίρεται σκέτο σαν ελαφρύ γεύμα ή συνοδεύει κρέας ή κοτόπουλο.
Δείτε περισσότερες Συνταγές για σαλάτες
Για την μακαρονοσαλάτα θα χρειαστούμε :
Υλικά συνταγής
250 γραμμάρια μακαρονάκι κοφτό ή τρικολόρε
250 γραμμάρια κατεψυγμένα διάφορα λαχανικά
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
200 γραμμάρια κασέρι σε μικρούς κύβους
200 γραμμάρια ζαμπόν σε μικρούς κύβους
50 γραμμάρια τριμμένο ρεγκάτο ή παρμεζάνα
2 κουταλιές σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
300 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
200 γραμμάρια μαγιονέζα
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Αφού βράσουμε τα μακαρόνια , ρίχνουμε κρύο νερό και το στραγγίζουμε καλά. Το βάζουμε σε μπολ.
Βράζουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά , τα ρίχνουμε σε κρύο νερό και τα στραγγίζουμε και αυτά.
Προσθέτουμε τα λαχανικά στο μπολ με τα μακαρόνια και τα αναμειγνύουμε .Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Προσθέτουμε το ζαμπόν και το κασέρι .
Ανακατεύουμε την μαγιονέζα με το γιαούρτι, τον μαϊντανό και τα προσθέτουμε και αυτά.
Ρίχνουμε το τριμμένο ρεγκάτο , τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε πολύ καλά .
Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, ρίχνουμε επιπλέον αλατοπίπερο.
Παγώνουμε τη μακαρονοσαλάτα και τη σερβίρουμε. Μπορούμε αντί για μπολ να σερβίρουμε την μακαρονοσαλάτα σε ατομικά ποτήρια .
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!
Είναι τόσο απλό και γρήγορο που θα το φτιάχνεις όλες τις εποχές. Τώρα, με μια ντομάτα σαλάτα στο πλάι.
Μερίδες 4-6
Υλικά
1 πακέτο ψωμί του τόστ της αρεσκείας μας
(μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λεπτές φέτες από λευκό χωριάτικο ψωμί χωρίς την κόρα)
1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χτυπημένα
800 γρ. διάφορα κίτρινα τυριά της αρεσκείας μας, τριμμένα
λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
βούτυρο για το άλειμμα
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Μοιράζουμε τα τυριά σε δύο ίσα μέρη. Αλείφουμε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος με λίγο βούτυρο.
Στρώνουμε τις φέτες ψωμιού και αλείφουμε ξανά με βούτυρο.
Στρώνουμε τη μισή ποσότητα τυριών.
Καλύπτουμε με φέτες του τοστ, τις οποίες βουτυρώνουμε ελαφρώς.
Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, το μοσχοκάρυδο και πιπέρι και περιχύνουμε με το μείγμα το φαγητό.
Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να λιώσει και να χρυσίσει το τυρί στην επιφάνεια. Το σουφλέ βγαίνει ελαφρώς ζουμερό.
Επειδή το φαγητό είναι επιβαρυμένο με τα λιπαρά του τυριού, αρκεί μια απλή ντοματοσαλάτα με βασιλικό ή δυόσμο στο πλάι.
Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!
1 Δόση ζύμης για πίτσα
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη λίγη κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτα για πίτσα
2 μπάλες φρέσκια μοτσαρέλα
λάδι για τηγάνισμα
λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλου
Παραλλαγές
Μαλακή φέτα
Άλειμμα πραλίνας
Σταγόνες σοκολάτας
Μαρμελάδα
Οδηγίες
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για πίτσα .
Βάζουμε σε μπολ το λάδι την ρίγανη το σκόρδο και λίγο αλάτι. Τα ανακατεύουμε.
Σε αλευρωμένο πάγκο απλώνουμε την ζύμη πίτσας. Με χοντρό πλάστη ανοίγουμε το φύλλο να γίνει λεπτό.
Αλείφουμε με το μίγμα ελαιόλαδου. Κόβουμε την μοτσαρέλα σε λεπτές φέτες. Απλώνουμε τις φέτες μοτσαρέλα στη ζύμη αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους.
Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο ζύμης με τον πλάστη, πασπαλίζοντας αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο. Σκεπάζουμε τα υλικά με το δεύτερο φύλλο ζύμης πίτσας.
Πατάμε λίγο με τον πλάστη τα δυο γεμισμένα φύλλα. Με κου-πάτ μικρο κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια ζύμης γεμισμένα με μοτσαρέλα. Με πιρούνι πατάμε καλά περιμετρικά σφραγίζοντας το τυρί ανάμεσα στα δυο κομμάτια ζύμης.
Σε αντικολλητικό καυτό τηγάνι βάζουμε την πίτσα.. Αφήνουμε να ψηθεί για λίγα λεπτά και αναποδογυρίζουμε να ψηθεί κι από την άλλη.
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
Πεντανόστιμη γλυκιά πίτα για να εντυπωσιάσεις τους αγαπημένους σε λίγα λεπτά . Οικονομική και εύκολη ,γίνεται γρήγορα , φτιάχνοντας την κρέμα , τοποθετείς τα φύλλα , ψήνεις και απολαμβάνεις .
Για την εύκολη και νόστιμη γαλατόπιτα με άρωμα λεμονιού θα χρειαστούμε :
Υλικά για ταψί 28 εκατοστών
3-4 φύλλα κρούστας (170 γραμμάρια)
70 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση:
1 λίτρο γάλα
50 γραμμάρια αλεύρι
50 γραμμάρια κορν φλάουρ
60 γραμμάρια βούτυρο
3 αυγά
160 γραμμάρια ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι
Οδηγίες
Βράζουμε σε μία κατσαρόλα το μισό γάλα μαζί με τη ζάχαρη, πάνω από μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Στο άλλο μισό γάλα προσθέτουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το δεύτερο μίγμα στο καυτό γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Μόλις δέσει η κρέμα τη βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και λίγο μετά το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και ανακατεύουμε απαλά.
Μόλις κρυώσει λίγο η κρέμα, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
Αλείφουμε το ταψί με λίγο βούτυρο και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Κάνουμε το ίδιο και με τα άλλα φύλλα.
Ρίχνουμε την κρέμα στο ταψί, γυρίζουμε τα φύλλα λίγο προς τα μέσα, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και ζάχαρη και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 50 λεπτά.
Μόλις γίνει χλιαρή η γαλατόπιτα, την πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα κανέλα.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!