Πεντανόστιμα γεμιστά κολοκυθάκια ψημένα στον φούρνο με την πιο υπέροχη και νόστιμη κρέμα λεμονιού! Ένα οικογενειακό φαγητό όλο αρώματα και γεύσεις!! Ξετρελαίνονται μικροί και μεγάλοι !
Για τα #κολοκυθάκια #γεμιστά με κιμά #στον φούρνο θα χρειαστούμε :
Για τα κολοκυθάκια
Υλικά
3 -4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
8 -10 μεσαίου μεγέθους στρογγυλά κολοκυθάκια
1 -2 κρεμμύδιa
Σάρκα από τα 5-6 κολοκυθάκια (ψιλοκομμένη)
1 καρότο (τριμμένο στον τρίφτη)
1 κούπα ρύζι καρολίνα
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Χυμό από μισό λεμόνι
1 κούπα νερό
1/3 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
1/3 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
20 φύλλα δυόσμου (ψιλοκομμένα)
2 κοφτές κ.γ. αλάτι
Πιπέρι κατά βούληση
500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
2 κούπες ζωμό λαχανικών ( ή νερό )
Για την κρέμα λεμονιού
Υλικά
2 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο
4 κοφτές κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες της χρήσεις
1 κούπα ζωμό από το ταψί
1 κούπα φρέσκο γάλα
1 κρόκο αυγού
Χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
Αλάτι – πιπέρι
Άνηθο (ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα)
Οδηγίες
Για τα κολοκυθάκια
Κόβουμε τα καπάκια από τα κολοκυθάκια και λίγο από τον πάτο. Τα αδειάζουμε και κρατάμε τη σάρκα από τα 5.
Δεν κόβουμε πολύ τον πάτο για να μην φύγει η γέμιση.
Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για περίπου 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το καρότο, τη σάρκα από τα κολοκυθάκια και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Ρίχνουμε το ρύζι, το λεμόνι (ξύσμα και χυμό) και το νερό και αφήνουμε για 5 – 7 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το νερό. Αφαιρούμε από το μάτι.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά (ωμό ), ρίχνουμε τη γέμιση από το τηγάνι, αλάτι, πιπέρι, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια μέχρι πάνω.
Αν μας περισσέψει γέμιση πλάθουμε μικρά γιουβαρλάκια και τα βάζουμε στο ταψί, μαζί με τα κολοκυθάκια.
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί 35×25 εκατοστών , (ή σε αντικολλητική γάστρα )ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το ζωμό λαχανικών.
Κλείνουμε πάρα πολύ καλά το ταψί με 5 – 6 κομμάτια αλουμινόχαρτου, ώστε να μην φεύγει από πουθενά ο ατμός. (ή σκεπάζουμε με το καπάκι της γάστρας .)
Ψήνουμε για 50 λεπτά.
Για την κρέμα λεμονιού
Σε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε συνέχεια, ώστε να διαλυθεί καλά.
Ρίχνουμε το ζεστό ζωμό και το γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα, προσέχοντας να μην μας σβολιάσει.
Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τον κρόκο αυγού, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ζωμό από την κατσαρόλα ανακατεύοντας. Ρίχνουμε το μείγμα του αυγού σιγά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πάντα σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίζει να πήζει.
Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια, περιχύνουμε με την κρέμα λεμονιού και γαρνίρουμε με τον άνηθο.
Η συνταγή είναι του Λάμπρου Βακιάρου