Αρτοκλασία ή Αρτοπλασία (Κρητικοί Αρτοι ) | Aspas_recipes

Αρτοκλασία ή Αρτοπλασία (Κρητικοί Αρτοι )

 
Στην Κρήτη όταν μιλάμε για Αρτοκλασία ενοούμε την παρασκευή 5 άρτων , νηστίσιμους, και αφράτους χωρίς γλυκάνισο με αρωμα κανέλας και μαχλέπι .
Προσφέρονται στην εκκλήσια για να ευλογηθούν μαζί με ένα πρόσφορο "Υπέρ Υγείας "
Η συνταγή  δεν χρειαζεται μίξερ αλλα υπομονή και ηρεμία.

Δείτε περισσότερες  Συνταγές από την κρήτη

Artoklasia-artoplasia

Για την Αρτοκλασία ή Αρτοπλασία θα χρειαστούμε :

Ξεκινάμε αρωματίζοντας  το νερό της συνταγής βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι

Υλικά  για να αρωματισουμε το νερό της συνταγής 

700 ml νερό 

4 στικ κανέλλα

2-3 φύλλα δάφνης

5-6 καρφάκια γαρύφαλλο 

Οδηγίες 

Βράζουμε για 10 λεπτά μετά το σημείο βρασμού 

Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει 

Ετοιμάζουμε το προζύμι

Υλικά 

500 ml νερό χλιαρό 

4 φακελάκια ξηρή μαγιά ή 125 γραμμάρια φρέσκια μαγιά ψυγείου 

1 κουταλιά σούπας ζάχαρη 

500 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκια 

Οδηγίες 

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό και  τις μαγιές ή  την φρέσκια μαγιά.

Προσθέτουμε την ζάχαρη και σταδιακά το αλεύρι .

Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει το προζύμι  για 30 λεπτά.

Σουρώνουμε το νερό  από την κανελα και τα  μυρωδικά .Αν έχει εξατμιστεί και χρειάζεται προσθέτουμε νερό στο συνολο του χρειαζόμαστε 500 ml 

Σημειώσεις 
Το νερό για το προζύμι είναι 500 ml 

Το νερό κανέλας  για την ζύμη είναι 500 ml 

Χρειαζόμαστε για την συνταγή σύνολο 1 λίτρο νερό 

Το αλεύρι της συνταγής είναι στο σύνολο 2.700 γραμμάρια 

Για την ζύμη 

Το προζύμι 

Nερό με άρωμα κανέλα 500 ml (που βράσαμε παραπάνω )

250 ml χυμό πορτοκαλιού 

600 γραμμάρια ζάχαρη

220 ml ελαιόλαδο  

2 φακελάκια μαχλέπι (2 χ 10 ) γραμμαρίων

1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα θρυματισμένη με ζάχαρη 

2 στικ βανίλιες ή 1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας

2.200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

Οδηγίες 

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτος από το αλεύρι.

Ανακατεύουμε με σύρμα χειρός .

Βάζουμε το μισό αλεύρι της συνταγής και ανακατεύουμε .

Προσθέτουμε το προζύμι 

Ανακατεύουμε μεχρι να ομογενοποιηθούν 

Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλευρι της συνταγής και ζυμώνουμε με τα χέρια μας .

Τοποθετούμε την ζύμη στον πάγκο μας , πασπαλίζουμε με αλεύρι και  ζυμώνουμε ελαφρά.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει για 2-3 ώρες ανάλογα την θερμοκρασία του χώρου μας .

Οταν φουσκώσει η ζύμη μας , ξαναζυμώνουμε ελαφρά .

Πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι και  χωρίζουμε την ζύμη μας 
σε 5 κομμάτια ίδιου μεγέθους.

Τοποθετούμε σε 5  ταψάκια 20 -22 εκατοστών αλειμένα με λάδι και αν θέλουμε στρώνουμε  με λαδόκολλα γύρω γύρω.

Πατάμε την ζύμη να απλώσει.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν για 30-60 λεπτά.

Αν θέλουμε βάζουμε καρφάκια γαρύφαλλο σχηματίζοντας ένα σταυρό .

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς αέρα ή 180 βαθμούς αντιστάσεις για 40-60 λεπτά ανάλογα την δύναμη του φούρνου μας .

Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 





0 comments