Κρητικό Χριστόψωμο νηστίσιμο ! | Aspas_recipes

Κρητικό Χριστόψωμο νηστίσιμο !

xristopsomo-nistisimo1

 Χριστόψωμο λέγεται γενικά το ψωμί (καρβέλι) ή κουλούρα που οι Ελληνίδες νοικοκυρές έχουν παρασκευάσει 2-3 ημέρες προ των Χριστουγέννων ειδικά για τη μεγάλη αυτή θρησκευτική γιορτή. Η μόνη διαφορά με τα άλλα συνήθη ψωμιά είναι ο πλούσιος του στολισμός με διάφορα κεντήματα (κεντίδια) ή «πλουμίδια» όπως ονομάζονται.

Για το νηστίσιμο Χριστόψωμο θα χρειαστούμε :

xristopsomo-nistisimo

Υλικά για 3 ταψάκια 20-22 εκατοστών 

275 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού

225 γραμμάρια νερό 

160 γραμμάρια ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο 

100 γραμμάρια ζάχαρη 

25 γραμμάρια φρέσκια μαγιά

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 

2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι 

1/2 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο

950 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι ή σκληρό 

Ακόμα

καρύδια για διακόσμηση

xristopsomo-nistisimo2

Ζύμη για σχέδια 

400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

200 γραμμάρια νερό 

2 κουταλιές της σούπας μέλι 

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 

Επάλειψη

60 γραμμάρια νερό 

1 κουταλιά της σούπας μέλι 

xristopsomo-nistisimo3

Οδηγίες

Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού και το χλιαρό νερό.

Προσθέτουμε την μαγιά και την ζάχαρη . Ανακατεύουμε με σύρμα χειρός.

Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και το μαχλέπι .

xristopsomo-nistisimo4

Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε.

xristopsomo-nistisimo5

Αφήνουμε την ζύμη μας σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί για 2-3 ώρες.

xristopsomo-nistisimo6

Όσο φουσκώνει η ζύμη μας ετοιμάζουμε το ζυμαράκι για τα σχέδια.

Σ ε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός αλευριού )μαζί και ανακατεύουμε.

xristopsomo-nistisimo7

Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε έχοντας μια μαλακή ζύμη. Τυλίγουμε με διαφανής μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμαράκι μας στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε .

Πατάμε την ζύμη του ψωμιού να ξεφουσκώσει και την χωρίζουμε  σε 3 ίσα κομμάτια για να κάνουμε 3 χριστόψωμα.

xristopsomo-nistisimo8

Λαδώνω και στρώνω αντικολλητικό χαρτί σε ταψάκια 20-22 εκατοστών .

xristopsomo-nistisimo9

Αν δεν θέλουμε να χωρίσουμε  την ζύμη και να κάνουμε 3 χριστόψωμα  λαδώνουμε και στρώνουμε  ένα ταψάκι 34 - 36  εκατοστών και τοποθετούμε όλη την  την ζύμη απλώνοντας την και πατώντας την καλά να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού..

xristopsomo-nistisimo10

Πατάμε με τα χέρια μας  την ζύμη να απλώσει και καλύψει  όλη την επιφάνεια του ταψιού.

xristopsomo-nistisimo11

Με το ζυμαράκι που τυλίξαμε στην μεμβράνη κάνουμε σχέδια και τα τοποθετούμε πάνω στην ζύμη μας .

xristopsomo-nistisimo12

xristopsomo-nistisimo13

Αφήνουμε τα χριστόψωμα μας να φουσκώσουν σκεπασμένα σε ζεστό μέρος για ακόμα μια φορά για 30-40 λεπτά.

xristopsomo-nistisimo14

xristopsomo-nistisimo15

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς για 40-45 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας .

Κάνουμε το τεστ της οδοντογλυφίδας για να δούμε αν ψήθηκε η ζύμη στο κέντρο.

Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο ή  λαδόκολλα για να μην μας αρπάξει η επιφάνεια του ψωμιού .

xristopsomo-nistisimo16

xristopsomo-nistisimo17

xristopsomo-nistisimo18

Καλά Χριστούγεννα  και καλή επιτυχία!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram




0 comments