Τσουρέκι με ζαχαρούχο!(Τσουρέκι με 1 κορδόνι και με 6 κορδόνια ) | Aspas_recipes

Τσουρέκι με ζαχαρούχο!(Τσουρέκι με 1 κορδόνι και με 6 κορδόνια )

tsoureki-me-zaxarouxo

Αφράτο, εύκολο τσουρέκι με ζαχαρούχο γάλα και τόσο μαλακό που διατηρείται για μέρες . Δοκιμάστε το και θα ξετρελαθείτε με την νοστιμιά του .

Δείτε περισσότερες Συνταγές για Τσουρέκια

tsoureki-me-zaxarouxo1
  
Για τα τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα θα χρειαστούμε : 

Υλικά για 3 τσουρέκια 750 γραμμαρίων 

Μισό κουτάκι ζαχαρούχο γάλα (200 γραμμάρια )

250 γραμμάρια ζάχαρη

1 βανίλια

2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι

2 κουταλάκια γλυκού  κακουλέ

ξύσμα από ένα πορτοκάλι και τον χυμό του

220 ml σπορέλαιο  (εγώ έβαλα μισό λάδι μισό βούτυρο λιωμένο)

3 αυγά (χτυπημένα)

340 ml νερό χλιαρό 

3 φακελάκια ξηρή μαγιά 

1000  με 1300  γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι * (δες τις σημειώσεις )

Ακόμα
1 ολόκληρο αυγό αραιωμένο με νερό  για το άλειμμα 

Σουσάμι 

tsoureki-me-zaxarouxo2

Οδηγίες

Απαραίτητο και σημαντικό όλα τα υλικά μας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Έτσι πριν ξεκινήσουμε την συνταγή μας ( τουλάχιστον 1 ώρα πριν) προετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας πάνω στον πάγκο εργασίας μας .

Αρχικά διαλύουμε τα φακελάκια μαγιάς σε λίγο χλιαρό νερό με 2 κουταλιές σούπας αλεύρι και 2 κουταλάκια του γλυκού  ζάχαρη και αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσει.

tsoureki-me-zaxarouxo3
 
Ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το ζαχαρούχο γάλα με την ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.(το μείγμα μας είναι ζεστό -όχι καυτό ) .

tsoureki-me-zaxarouxo4 
tsoureki-me-zaxarouxo5

Το ελέγχουμε βάζοντας το δάχτυλό μας μέσα και μετρώντας ως το 10 . αν δεν το αντέχουμε  τότε το μείγμα μας είναι καυτό και θα κάψουμε την μαγιά και τα αυγά . Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει .

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το μείγμα με το ζαχαρούχο και αναμειγνύουμε με το λάδι και τα αυγά χτυπημένα .

tsoureki-me-zaxarouxo6

Προσθέτουμε την φουσκωμένη μαγιά και το ζεστό νερό.

tsoureki-me-zaxarouxo7

Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας από μέσα προς τα έξω μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη.

tsoureki-me-zaxarouxo8

tsoureki-me-zaxarouxo9

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και με μια κουβέρτα και το αφήνουμε 2 ώρες σε ζεστός μέρος να φουσκώσει.

tsoureki-me-zaxarouxo10

tsoureki-me-zaxarouxo11

Εναλλακτικά προσθερμαίνουμε  τον φούρνο στους 100 C για 5 λεπτά τον σβήνουμε και βάζουμε μέσα την ζύμη να φουσκώσει.

tsoureki-me-zaxarouxo12

Πατάμε με τα χέρια μας την ζύμη να ξεφουσκώσει.

Χωρίζουμε την ζύμη μας σε  κομμάτια  για να κάνουμε τις πλέξεις μας .

tsoureki-me-zaxarouxo13

Για τα στρογγυλά τσουρέκια .Χωρίσουμε την ζύμη σε 18 κομμάτια 125 γραμμαρίων .

Πλάθουμε κάθε κόμματι σε μπάλα . Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 10 λεπτά.

Ανοίγουμε κάθε μπάλα ζύμης σε κορδόνι .

Θα χρειαστούμε για κάθε τσουρέκι 6 κορδόνια .(6  κορδόνια  χ 125 γραμμάρια το κάθε ένα ).

tsoureki-me-zaxarouxo14

Τα 3 κορδόνια αν θέλουμε μπορούμε να περάσουμε από το σουσάμι. 

tsoureki-me-zaxarouxo15

Βουτάμε το κάθε ένα κορδόνι από τα 3 σε μπολ με νερό και αμέσως μετά σε μπολ με μπόλικο σουσάμι.

tsoureki-me-zaxarouxo16

Τοποθετούμε και τα 6 κορδόνια ανά 2 στον πάγκο μας και πλέκουμε το τσουρέκι .

tsoureki-me-zaxarouxo17

Βάζουμε το τσουρέκι μας σε φόρμα 24-26 εκατοστών αφού πρώτα τοποθετήσουμε λαδόκολλα.

tsoureki-me-zaxarouxo18

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και για τα άλλα δύο τσουρέκια .

Για τσουρέκια απλή πλεξούδα -4 τσουρέκια 

Χωρίζουμε την ζύμη μας σε κομμάτια 200 γραμμαρίων .

Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε κορδόνι. Αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη σκεπασμένα με καθαρή πετσέτα.

Βάζουμε 3 κορδόνια στον πάγκο μας και πλέκουμε σε πλεξούδα.

Τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Για τσουρέκι με 1  κορδόνι - 6 τσουρέκια 

Κόβουμε κομμάτια ζύμης 400 γραμμάριων .

Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε κορδόνι και το πλέκουμε όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.

tsoureki-me-zaxarouxo19

tsoureki-me-zaxarouxo20

Τοποθετούμε κάθε πλεξούδα σε φόρμα για κέικ στρωμένη με λαδόκολλα.

tsoureki-me-zaxarouxo21

Αφήνουμε να φουσκώσουν  για τρίτη  φορά  για περίπου 40 λεπτά.

tsoureki-me-zaxarouxo22

Αλείφουμε τα τσουρέκια μας  με το αυγό χτυπημένο με λίγο νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 160 - 170 C για 40-45 λεπτά ανάλογα την δύναμη του φούρνου μας .

tsoureki-me-zaxarouxo23

Αφήνουμε τα τσουρέκια μας να κρυώσουν λίγο, κατόπιν τα βάζουμε σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς .

tsoureki-me-zaxarouxo24

Σημειώσεις.
Για να γίνουν αφράτα τα τσουρέκια σου . Σε όλες τις συνταγές για αφράτα αποτελέσματα το πιο σημαντικό ρόλο παίζει το αλεύρι.

Σου συνιστώ αρχικά να έχεις μια συσκευασία του κιλού αλεύρι . Να ζυγίσεις τα υπόλοιπα 300 γραμμάρια και να τα ρίχνεις στην ζύμη σταδιακά ζυμώνοντας .

Έχοντας κάνει την συνταγή 3 φορές με διαφορετικά αλεύρια χρειάστηκα κάθε φόρα άλλη ποσότητα.

tsoureki-me-zaxarouxo25

Η ζύμη μας πρέπει να είναι αφράτη και ελαστική και να κολλάει λίγο  ως καθόλου στα χέρια .

Σε αυτήν την συνταγή χρησιμοποίησα Αλεύρι για Τσουρέκια Μύλοι Κρήτης και χρειάστηκα 1300 γραμμάρια αλεύρι .

 Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλα το αλεύρι για τσουρέκια είναι σίγουρα το πιο κατάλληλο για τέτοιου είδους ζύμες .

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 



0 comments