Χταπόδι γιουβέτσι στην κατσαρόλα το τέλειο! | Aspas_recipes

Χταπόδι γιουβέτσι στην κατσαρόλα το τέλειο!

 xtapodi-giouvetsi2
 
Χταπόδι με κριθαράκι , ένα νόστιμο  πιάτο για όλη την οικογένεια .Δοκιμάστε το κατά την περίοδο της νηστείας και φυσικά τους καλοκαιρινούς μήνες παρέα με ένα ουζάκι.

Δείτε περισσότερες Συνταγές με  χταπόδι 

xtapodi-giouvetsi 

Υλικά  για  4-6 μερίδες

 1.300 γραμμάρια χταπόδι, καλά πλυμένο και καθαρισμένο

 1 κουταλάκι γλυκού μαύρο πιπέρι  (σε κόκκους)

 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

 1 κουταλιά σούπας ντοματοπελτές, αραιωμένος σε 200 ml νερό

 2 δαφνόφυλλα

 χυμός από 1 – 2 ζουμερά λεμόνια (ή όσο μας αρέσει)

400 γραμμάρια κριθαράκι

 1 μικρό μάτσο άνηθος, ή μαϊντανός  ψιλοκομμένος, (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια)

 2 κουταλιές  σούπας ξίδι

 200 ml λάδι

 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 xtapodi-giouvetsi

Οδηγίες

Σε μια βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε το χταπόδι, το ξίδι, τους κόκκους πιπεριού και μπόλικο νερό ώστε να το υπερκαλύπτει.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 30 – 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα ξύλο κοπής και το κόβουμε σε κομμάτια περίπου 5 – 6 εκ.

xtapodi-giouvetsi3

Σουρώνουμε το ζουμί του, συμπληρώνουμε με νερό τόσο ώστε να έχουμε 1 λίτρο υγρό και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το χταπόδι, το κρεμμύδι,  τη δάφνη, το λεμόνι, τον αραιωμένο πελτέ και τον ζωμό.

xtapodi-giouvetsi4

Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.

Ρίχνουμε το κριθαράκι, αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να κοχλάσει ξανά.

xtapodi-giouvetsi5

xtapodi-giouvetsi6

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 25 λεπτά, ή μέχρι να γίνει το κριθαράκι όσο μαλακό θέλουμε και ζουμερό .

xtapodi-giouvetsi7

Σε αυτό το σημείο το κριθαράκι είναι έτοιμο.

Σκορπίζουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε απαλά, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

xtapodi-giouvetsi8

Για σπυρωτό κριθαράκι σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το καπάκι της κατσαρόλας για 10-15 λεπτά , να φουσκώσει καλά το κριθαράκι και να απορροφήσει τα υγρά του . 

xtapodi-giouvetsi9

 xtapodi-giouvetsi10

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram



0 comments