Τυρόπιτα με σπιτικό χωριάτικο φύλλο βήμα-βήμα !!!! | Aspas_recipes

Τυρόπιτα με σπιτικό χωριάτικο φύλλο βήμα-βήμα !!!!

tyropita-me-spitiko-xoriatiko-fyllo

Νόστιμη τραγανή τυρόπιτα με εξαιρετικής νοστιμιάς φύλλο όπου σε κάθε  δαγκωματιά  ακούγεται το κρατς-κρουτς.

Δείτε περισσότερες Συνταγές για πίτες

tyropita-me-spitiko-xoriatiko-fyllo1

Υλικά για το χωριάτικο φύλλο και για 2 πίτες 28 εκατοστών 

800  αλεύρι για όλες τις χρήσεις  + - 50 γραμμάρια (ιδανικά αλεύρι για πίτες)

500 ml νερό   χλιαρό 

1 κουταλάκι αλάτι

2 κουταλιές σούπας  ελαιόλαδο

1 κουταλιά ξύδι ή λεμόνι 

3 κουταλάκια γλυκού μπέικιν 

Ακόμα 

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο 

Γέμιση

Ξινομυζήθρα ή φέτα 

tyropita-me-spitiko-xoriatiko-fyllo3

Οδηγίες 

Σε ένα μπόλ βάζουμε το νερό , το ξύδι , το λάδι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα χειρός ή με μια σπάτουλα .

Τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το μπέικιν μέχρι να έχουμε μια ζύμη αφράτη που δεν κολλάει στα χέρια.

Προσθέτουμε στο τέλος αφού έχουμε ζυμώσει το ζυμαράκι μας  2 κουταλιές ελαιόλαδο και  ζυμώνουμε  ελαφρά να πάει παντού στη ζύμη.

tyropita-me-spitiko-xoriatiko-fyllo4

Αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά ως 1 ώρα .

Τοποθετούμε την ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε- αναδιπλώνουμε την ζύμη προς τα μέσα 2- 3 φορές .

tyropita-me-spitiko-xoriatiko-fyllo5

Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 κομμάτια και κόβουμε  κάθε κομμάτι ζύμης σε 4 μπαλάκια (δηλαδή έχουμε σύνολο 8 κομμάτια ).

tyropita-me-spitiko-xoriatiko-fyllo6

tyropita-me-spitiko-xoriatiko-fyllo7

Για κάθε πίτα χρησιμοποιούμε 4 μαλάκια ζύμης .

Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε φύλλο λεπτό ,λαδώνουμε καλά ρίχνουμε από εδώ και εκεί τρίμματα ξινομυζήθρας ή φέτα .

tyropita-me-spitiko-xoriatiko-fyllo8 tyropita-me-spitiko-xoriatiko-fyllo9


tyropita-me-spitiko-xoriatiko-fyllo10 tyropita-me-spitiko-xoriatiko-fyllo11

Κλείνουμε την ζύμη σε ρολό και στρίβουμε σε σαλιγκάρι. Τοποθετούμε το σαλιγκάρι στην μέση του ταψιού.

tyropita-me-spitiko-xoriatiko-fyllo12

tyropita-me-spitiko-xoriatiko-fyllo13

Τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης τα τυλίγουμε σε ρολό και γύρω από το σαλιγκάρι . 

tyropita-me-spitiko-xoriatiko-fyllo14 

Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για την δεύτερη πίτα.

Αλείφουμε την πίτα με 1 κρόκου αυγού + λίγο γάλα. Ψεκάζουμε όλη την επιφάνεια της πίτας  με νερό και ψήνουμε στους 190 βαθμούς αντιστάσεις για  περίπου 30 λεπτά η ανάλογα τον φούρνο σας.

tyropita-me-spitiko-xoriatiko-fyllo15

Βγάζουμε από τον φούρνο ψεκάζουμε με νερό και δοκιμάζουμε !!!

tyropita-me-spitiko-xoriatiko-fyllo16

Tips

Αν θέλουμε ψήνουμε και τις 2 πίτες. Αν όχι μπορούμε να τις καταψύξουμε καλύπτοντας την κάθε πίτα με μεμβράνη και να τις τοποθετήσουμε στην κατάψυξη.

tyropita-me-spitiko-xoriatiko-fyllo17

Βγάζουμε από την κατάψυξη, αφήνουμε να έρθει η πίτα σε θερμοκρασία δωματίου, αλείφουμε με αυγό , ψεκάζουμε με νερό και ψήνουμε. 

tyropita-me-spitiko-xoriatiko-fyllo18

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram


0 comments