Κέικ με ξερά σύκα χωρίς ζάχαρη ή γλυκαντικά !

 keik-me-xera-syka-xoris-zaxarh3

Όταν λέμε Κέικ χωρίς ζάχαρη , εννοούμε χωρίς γλυκαντικές ουσίες και σιρόπια. Τα αποξηραμένα σύκα εδώ αντικαθιστούν την ζάχαρη και δίνουν ένα πολύ νόστιμο γευστικό αποτέλεσμα .

Δείτε περισσότερες Συνταγές για κέικ 

keik-xoris-zaxarh1

Υλικά

250 γραμμάρια  βούτυρο αγελάδας

4 αυγά

125 ml χυμό πορτοκαλιού 

250 γραμμάρια  σύκα αποξηραμένα ψιλοκομμένα

250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1  κουταλάκι γλυκού μπέικιν 

 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα 

Για το σερβίρισμα 

Σύκα ψητά με μέλι 

Ζάχαρη άχνη 

keik-xoris-zaxarh

Οδηγίες

Σε ένα μπολ βάζουμε τα ξερά σύκα και τον χυμό και αφήνουμε να μουσκέψουν για 1 βράδυ. Την επόμενη μέρα πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα σύκα μαζί με τον χυμό.

keik-xoris-zaxarh4

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τον πολτό από τα σύκα έως ότου γίνει ένα αφράτο μείγμα και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Μόλις ενσωματωθεί και το τελευταίο αυγό, σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε απαλά με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης.

Το μείγμα μας είναι αρκετά σφικτό .

keik-xoris-zaxarh5

Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα με διαστάσεις 22 x 10 εκ. ή σε στρογγυλό ταψάκι 20 εκ.

keik-xoris-zaxarh6

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, αέρα για 40-60  λεπτά  Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί καλά, τρυπώντας το κέντρο με ένα μαχαίρι: αν βγει στεγνό, τότε το κέικ είναι έτοιμο, ενώ αν βγει υγρό, με νωπή ζύμη, τότε ψήνουμε ακόμα  λίγο και ξαναδοκιμάζουμε.

keik-xoris-zaxarh7

Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

keik-xoris-zaxarh8

Συνταγή από το περιοδικό Γαστρονόμος και τον  Στέλιο Παρλιάρο με δικές μου παραλλαγές!!

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση!!

keik-xoris-zaxarh9

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram


0 comments