Αφράτο πεντανόστιμο κέικ με κανελοζάχαρη . Αν και ονομάζεται και #coffee cake δηλαδή κέικ "Καφές", συνήθως δεν περιέχει καφέ. Το όνομα αναφέρεται συχνότερα στο πώς τρώγεται το κέικ, δηλαδή με ένα φλιτζάνι καφέ. Αυτό το κέικ κανέλας είναι ένα κέικ βουτύρου, δηλαδή έχει στην ζύμη του μπέικιν πάουντερ και μαγειρική σόδα, Η συνταγή απαιτεί βουτυρόγαλα που έχει μια παχιά και κρεμώδη υφή με μια πλούσια πικάντικη βουτυρώδη γεύση που κάνει το κέικ νόστιμο και αφράτο .
Δείτε περισσότερες Συνταγές για κέικ
Για το το #κέικ κανέλας θα χρειαστούμε :
Για το κέικ :
520 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
4 γραμμάρια σόδα ψησίματος
4 γραμμάρια αλάτι
225 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
400 γραμμάρια κοκκοποιημένη λευκή ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
8 γραμμάρια καθαρό εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες
480 ml βουτυρόγαλα, σε θερμοκρασία δωματίου *
Για το βουτυρόγαλα : Ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού σε 2 φλιτζάνια (480 ml) γάλα. Αφήστε το να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου περίπου 10 λεπτά πριν να το χρησιμοποιήσετε
Επικάλυψη ζάχαρης κανέλας:
110 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
4 γραμμάρια τριμμένη κανέλα
Για την επικάλυψη : Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη με την τριμμένη κανέλα.
Οδηγίες
Για το κέικ :
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς C αντιστάσεις.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε ή κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα ψησίματος και το αλάτι.
Στο μπολ του ηλεκτρικού μίξερ (ή με ένα μίξερ χειρός), χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει (περίπου 1 λεπτό).
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε, σε μέτρια δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν (περίπου 3-4 λεπτά).
Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας ή τις βανίλιες. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το μείγμα αλευριού (σε τρεις δόσεις ) εναλλάξ με το βουτυρόγαλα (σε δύο δόσεις), ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι.
Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αδειάζουμε περίπου τα μισό από το μείγμα στην φόρμα , ισιώνουμε καλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το μισό μείγμα από την επικάλυψη ζάχαρης κανέλας.
Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα κέικ και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη επικάλυψη ζάχαρης κανέλας.
Με ένα ξυλάκι κάνουμε σχέδια στην ζύμη .
Ψήνουμε για περίπου 55 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα στη μέση του κέικ. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα για περίπου 10 λεπτά πριν την αφαιρέσουμε από την φόρμα.
Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου τρεις ημέρες ή μπορεί να καταψυχθεί για περίπου ένα μήνα.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση!!!!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
0 comments