Αν και εσείς έχετε #σταφύλια από τα αμπέλια σας ή από φιλικό σπίτι τότε είναι η ευκαιρία να φτιάξετε #σπιτικές σταφίδες! θέλουν τον χρόνο τους και την υπομονή σας αλλα το αποτέλεσμα σας αποζημιώνει. Χωρίς συντηρητικά καλύτερες και από του εμπορίου.
Δείτε ακόμα Πως αποξηραίνουμε τα Σύκα στον φούρνο
Για την #συνταγή #Σταφίδες πως φτιάχνονται και πως #αποξηραίνονται θα χρειαστούμε :
Υλικά
3 κιλά σταφύλια άσπρα ή μαύρα σουλτανίνα
1 κουταλιά της σούπας ξινό
Κανέλλα σε ξυλάκια
Δαφνόφυλλα
Οδηγίες
Πλένουμε πολύ καλά τα σταφύλια κάτω από τρεχούμενο νερό της βρύσης.
Αφαιρούμε τα σταφυλάκια από τα τσαμπιά τους και τα καθαρίζουμε καλά να μην έχουν κανένα κοτσανάκι. Τα ξαναπλένουμε καλά καλά.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα μεγάλη γεμάτη νερό σε δυνατή φωτιά .
Μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει ρίχνουμε μέσα το ξινό και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε μέσα στο νερό τις ρώγες σταφυλιού και αφήνουμε για 1-2 λεπτά το περισσότερο
Τα σουρώνουμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά νερά και τα ακουμπάμε σε απορροφητική καθαρή βαμβακερή πετσέτα να στεγνώσουν από τα νερά τους.
Τα τοποθετούμε σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα .
Καλύπτουμε τα ταψιά με τούλι ψιλό ή τουλπάνι και στερεώνουμε το τούλι με μανταλάκια.
Αφήνουμε τα ταψιά στο μπαλκόνι μας σε μέρος όπου έχει ήλιο για 6-7 ημέρες.
Κάθε βράδυ φροντίζουμε να βάζουμε τα ταψιά μας μέσα στο σπίτι για να μην τους πιάσει η υγρασία και το πρωί τα τοποθετούμε πάλι σε μέρος που έχει ήλιο .
Προσοχή, η σταφίδα πρέπει να στεγνώσει καλά γιατί η παραμικρή υγρασία θα μας δημιουργήσει μούχλα.
Αφήνουμε στον φούρνο για 4-6 ώρες ανάλογα την δύναμη του φούρνου μας.
Όσο ακόμα είναι ζεστές οι σταφίδες τις αποθηκεύουμε σε βάζα.
Σε βάζα που έχουμε αποστειρώσει βάζουμε κανέλλα σε ξυλάκια και φύλλα δάφνης.
Από πάνω καλύπτουμε με ένα μέρος σταφίδες. Ξανά κανέλα -δάφνη-σταφίδες.
Κάνουμε σειρές σειρές στα βάζα μέχρι το τελείωμα του βάζου και κλείνουμε με τα καπάκια τους. Σε κάθε στρώση σταφίδας που κάνουμε πιέζουμε καλά με το χέρι μας προς τα κάτω για να φύγει ο αέρας.
Διατηρούνται στο ντουλάπι για μήνες.
Μυστικά
Το ξινό λειτουργεί ως συντηρητικό. Μπορούμε βέβαια να τις φτιάξουμε και με ποτάσα, αν και δεν το προτιμάω σαν υλικό λόγω της χημικής σύστασης της .
Βάζουμε κανέλλα και δάφνη στα βάζα για να κρατήσουμε μακριά τα ζουζούνια και για να μην σκουληκιάσουν οι σταφίδες.
Καλή σας επιτυχία!!!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
0 comments