Πετιμέζι σύκου ή Συκόμελο ! | Aspas_recipes

Πετιμέζι σύκου ή Συκόμελο !

petimezi-apo-syka-sykomelo

Πετιμέζι λέγεται η συμπύκνωση ενός ζωμού φρούτου, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Το πετιμέζι μπορεί να γλυκάνει pancakes ή λουκουμάδες, να περιχύσει παγωτό, να ή να προστεθεί στις βινεγκρέτ που ντύνουν τις χειμωνιάτικες πράσινες σαλάτες. Μπορεί να κάνει κουλουράκια (σαν τα μουστοκούλουρα) ή συκαλευριά.

Δείτε ακόμα Πετιμέζι με σταφύλια   /  7 υπέροχες συνταγές με σύκα

petimezi-apo-syka-sykomelo1

Για την  συνταγή πετιμέζι σύκου θα χρειαστούμε :

Υλικά

Σύκα φρέσκα

Νερό

Οδηγίες

Για να κάνουμε πετιμέζι χρειαζόμαστε γερά και ώριμα φρούτα χωρίς αλλοιώσεις στην φλούδα τους. Πλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό τα σύκα μας. 

Τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη και ρίχνουμε βραστό νερό να τα καλύπτει.

Τα αφήνουμε έτσι για μισή ώρα.

petimezi-apo-syka-sykomelo2

Μετά από μισή ώρα τοποθετούμε τα σύκα μας στην κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε και πάλι με βραστό νερό.

Βάλτε το να βράσει σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώστε την φωτιά στο 6-7   και αφήστε να μαλακώσουν πολύ για 1 ώρα, φροντίζοντας το νερό να τα καλύπτει πάντα.

Κλείνουμε την φωτιά σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για 24 ώρες.

Την επόμενη μέρα τοποθετούμε ένα τούλι ή τουλπάνι πάνω από μια μεγάλη καθαρή κατσαρόλα. 

petimezi-apo-syka-sykomelo3

Σουρώνουμε εκεί το νερό -χυμό που βράσαμε τα σύκα .

Τυλίγουμε και τα σύκα σε τούλι και τα στύβουμε να βγάλουν τα υγρά τους πάνω από την κατσαρόλα.

petimezi-apo-syka-sykomelo4

Όλο  αυτόν τον χυμό τον σουρώνουμε ξανά σε καθαρό τούλι - (δείτε  ροζ τούλι.)

Μπορούμε  πάνω στο τούλι να βάλετε και βάμβακι ή χαρτί κουζίνας ή φίλτρο γαλλικού καφέ . Με αυτόν τον τρόπο συγκρατούνται όλα τα τυχόν σποράκια που μπορεί να έχουν πέσει όταν στύψαμε τα σύκα.

petimezi-apo-syka-sykomelo5

Τοποθετούμε τη κατσαρόλα με τον χυμό των σύκων πάνω στην εστία. (στο 7)

Αρχίζει σιγά σιγά να βράζει το πετιμέζι μας και να συμπυκνώνεται ο ζωμός του .

Σουρώνουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνειά όποτε χρειαστεί. 

Μη σας τρομάζει αν το υγρό είναι θολό. Όταν αρχίσει να δένει σε σιρόπι, θα γίνει διάφανο και γυαλιστερό.

petimezi-apo-syka-sykomelo6

Το πετιμέζι μας είναι έτοιμο όταν έχει την μορφή μελιού (ανάμεσα σε μέλι και σιρόπι γλυκών -έχει εύκολη ροή )και βάζοντας ένα κουτάλι αφήνει υπολείμματα στην ράχη του .

Μην ξεχνάτε πως όσο κρυώνει πήζει . 

Τοποθετούμε σε γυάλινα αποστειρωμένα μπουκάλια και αποθηκεύουμε στο ντουλάπι μας.

 Απολαμβάνουμε στις σαλάτες μας ή όπου αλλού μας αρέσει.

Σημείωση

Τον πολτό  από τα σύκα που στύψαμε εγώ τον έκανα πάστα σύκου για να κάνω κουλουράκια με γέμιση σύκου που θα σας δείξω σε επόμενη ανάρτηση .

Καλή σας επιτυχία !!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 



0 comments