Παραδοσιακή Φανουρόπιτα με 9 υλικά! | Aspas_recipes

Παραδοσιακή Φανουρόπιτα με 9 υλικά!

paradosiakh-fanouropitame-9-ylika

Στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία.

Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω.

paradosiakh-fanouropitame-9-ylika-1

paradosiakh-fanouropitame-9-ylika-2

Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9, καθώς οι συγκεκριμένοι αριθμοί ανήκουν στους λεγόμενους ιερούς αριθμούς ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων.

Kαι όπως συμβαίνει με όλα τα έθιμα, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν παραλλαγές της παράδοσης.

Στην Κρήτη, την Κύπρο, τη Σκιάθο, τη Φλώρινα και άλλες περιοχές, η φανουρόπιτα φτιάχνεται για να βρουν οι ανύπαντρες κόρες γαμπρό.

Άλλοι πιστεύουν ότι φέρνει καλοτυχία και φωτίζει τον δρόμο της ζωής του καθενός.

Δείτε και άλλες συνταγές για φανουρόπιτα

paradosiakh-fanouropitame-9-ylika-3

Για την #παραδοσιακή #φανουρόπιτα με 9 υλικά θα χρειαστούμε :

Υλικά

165 ml ελαιόλαδο 

230 γραμμάρια  ζάχαρη 

250  ml  χυμό φρέσκου πορτοκαλιού 

1/2  κουταλάκι του γλυκού  κοφτό γαρίφαλο ή ξύσμα πορτοκαλιού 

1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κανέλα 

2 κουταλάκια του γλυκού  μπείκιν 

1 κουταλάκι του γλυκού  σόδα

500 γραμμάρια  αλεύρι  φαρίνα (αλεύρι  που φουσκώνει μόνο του )

Σταφίδες ή καρύδια 

Άχνη ζάχαρη  (προαιρετικά)

paradosiakh-fanouropitame-9-ylika-4

 paradosiakh-fanouropitame-9-ylika-5

Οδηγίες

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα χειρός το λάδι με την ζάχαρη.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μας και προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο  και το μπείκιν. Ανακατεύουμε καλά .

Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε την σόδα μας και τα προσθέτουμε στο μείγμα με το λάδι -ζάχαρη.

paradosiakh-fanouropitame-9-ylika-6

Σταδιακά προσθέτουμε και το αλεύρι. Τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες ή τα καρύδια  αφού ρώτα τις έχουμε αλευρώσει.

paradosiakh-fanouropitame-9-ylika-7

Στρώνουμε λαδόκολλα  σε ταψάκι με αποσπώμενο πάτο 24 εκατοστών  και αδειάζουμε την ζύμη μας.

paradosiakh-fanouropitame-9-ylika-8

Μπορούμε αν θέλουμε να μοιράσουμε το μείγμα και σε ατομικές θήκες για κεκάκια.

paradosiakh-fanouropitame-9-ylika-9

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 4ο λεπτά ανάλογα την δύναμη του φούρνου μας.

Τα ατομικά φανουροπιτάκια  τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά- ανάλογα τον φούρνο μας - στους 170 βαθμούς.

Αφήνουμε να κρυώσουν , τοποθετούμε σε ατομικά σακουλάκια, τα διαβάζουμε στην εκκλησία και κατόπιν τα μοιράζουμε . 


paradosiakh-fanouropitame-9-ylika-10


paradosiakh-fanouropitame-9-ylika-11

paradosiakh-fanouropitame-9-ylika-12

paradosiakh-fanouropitame-9-ylika-13

Καλή  επιτυχία και βοήθειά μας!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

0 comments