Στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία.
Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω.
Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9, καθώς οι συγκεκριμένοι αριθμοί ανήκουν στους λεγόμενους ιερούς αριθμούς ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων.
Kαι όπως συμβαίνει με όλα τα έθιμα, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν παραλλαγές της παράδοσης.
Στην Κρήτη, την Κύπρο, τη Σκιάθο, τη Φλώρινα και άλλες περιοχές, η φανουρόπιτα φτιάχνεται για να βρουν οι ανύπαντρες κόρες γαμπρό.
Άλλοι πιστεύουν ότι φέρνει καλοτυχία και φωτίζει τον δρόμο της ζωής του καθενός.
Υλικά
165 ml (λάδι) ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
230 γραμμάρια ζάχαρη
250 ml χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού κοφτό γαρίφαλο ή ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
500 γραμμάρια αλεύρι φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του )
100 γραμμάρια σταφίδες ή καρύδια
Οδηγίες
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα χειρός το λάδι με την ζάχαρη.
Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε την σόδα μας και τα προσθέτουμε στο μείγμα με το λάδι -ζάχαρη.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψάκι με αποσπώμενο πάτο 26 εκατοστών και αδειάζουμε την ζύμη μας.
Μπορούμε αν θέλουμε να μοιράσουμε το μείγμα και σε ατομικές θήκες για κεκάκια.
Τα ατομικά φανουροπιτάκια τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά- ανάλογα τον φούρνο μας - στους 170 βαθμούς.
Αφήνουμε να κρυώσουν , τοποθετούμε σε ατομικά σακουλάκια, τα διαβάζουμε στην εκκλησία και κατόπιν τα μοιράζουμε .
Καλή επιτυχία και βοήθεια μας!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
0 comments