Τραγανό και ταυτόχρονα αφράτο φύλλο με μια υπέροχη γέμιση χόρτων και φέτας η πίτα αυτή συντελεί στο ιδανικό πρωινό της ημέρας! Φτιάξτε την και αποθηκεύστε την στην κατάψυξη και όταν θέλετε μπορειτε να την ξεπαγώσετε και να την ψήσετε.
Δείτε περισσότερες Συνταγές για πίτες
Για την χορτοτυρόπιτα με σπιτικό φύλλο μαγιάς θα χρειαστούμε:
Υλικά για την ζύμη
550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 ml ελαιόλαδο
2 κ. σούπας ξύδι
1 κ. γλυκού αλάτι
250 γρ ζεστό νερό-όχι καυτό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Για την γέμιση
1.5 κιλό χόρτα (σπανάκι ή γιαχνερά ή βλήτα )
ελαιόλαδο
1 ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό
αλάτι, πιπέρι
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
300 γρ φέτα
2 αυγά
(μπορειτε να παραλείψετε την φέτα + τα αυγά και γίνει η πίτα νηστίσιμη )
Έχω δείξει αναλυτικά σε προηγούμενη ανάρτηση πως σοτάρουμε -γιαχνίζουμε τα χόρτα και πως μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη σε μερίδες σε σακουλάκια. Αποψύχουμε, σουρώνουμε και χρησιμοποιούμε τα χόρτα μας όποτε τα χρειαζόμαστε. (πατήστε το λινκ παραπάνω να δείτε αναλυτικά την διαδικασία ).
Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά τα χτυπάμε. Προσθέτουμε την φέτα. Ανακατεύουμε .Προσθέτουμε τα καλά στραγγισμένα χόρτα μας και ανακατεύουμε και πάλι έτσι ώστε να ανακατευτούν όλα τα υλικά μαζί .
Για την ζύμη
Τοποθετούμε το αλεύρι στο μπολ. Ζεσταίνουμε το νερό (τόσο ώστε να μπορούμε να βάλουμε το δάχτυλό μέσα χωρίς να καούμε ) και διαλύουμε την μαγιά.
Προσθέτουμε την μαγιά στο μπολ με το ελαιόλαδο , το αλάτι και το ξύδι .
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μας καλά μαζί μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα το μπολ και αφήνουμε στην άκρη για μια ώρα μέχρι να φουσκώσει το ζυμαράκι μας.
Μετά από 1 ώρα πατάμε την ζύμη μας να ξεφουσκώσει και να φύγει ο αέρας.
Χωρίζουμε σε κομμάτια 90 γρ .
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι φύλλου σε μακριά λωρίδα τοποθετούμε την γέμιση και κλείνουμε (βάζοντας στις άκρες του φύλλο λίγο νερό) τσιμπώντας καλά τις άκρες για να μην μας ανοίξει το φύλλο .
Λαδώνουμε καλά ένα μεσαίο σε μέγεθος ταψί και στο κέντρο του ταψιού βάζουμε το πρώτο κομμάτι πίτας σε σχήμα σαλιγκαριού.
Γύρω από αυτό το κομμάτι τοποθετούμε και τα υπόλοιπα κομμάτια πίτας αφού πρώτα έχουμε βάλει την γέμιση.
Μπορούμε να την ψήσουμε ή να αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη.
Αν την ψήσουμε αμέσως αλείφουμε όλη την πίτα με ελαιόλαδο + λίγο γάλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς αέρα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το φύλλο μας.(περίπου 30-40 λεπτά ανάλογα τον φούρνο ).
Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο ψεκάζουμε με νερό και καλύπτουμε με πετσέτα για λίγο.
Καλή σας απόλαυση !!!!
Παρατηρήσεις
Εγώ έφτιαξα ένα μικρό ταψάκι και μερικά στριφτάρια και ρολίνια.
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
0 comments