Πως να φτιάξετε το τέλειο παντεσπάνι - (και συνταγή)

pantespani-vanilia-sokolata

Ετοιμάζουμε εύκολα και γρήγορα παντεσπάνι με γεύση σοκολάτας ή βανίλιας και τα αποθηκεύουμε αν θέλουμε στην κατάψυξη ή τα χρησιμοποιούμε αμέσως. 

Όλα τα μυστικά και οι συμβουλές  για πετυχημένα παντεσπάνια

Παντεσπάνι Σοκολάτας

pantespani-sokolata

Για το παντεσπάνι σοκολάτας θα χρειαστούμε :

Υλικά για 2 μικρά παντεσπάνια σοκολάτας 24-26 cm

1 κούπα αλεύρι φαρίνα

2 κ . σούπας κακάο

3/4  της  κούπας  ζάχαρη

4 αυγά

2 βανίλιες

(μετράμε με κούπα ή ποτήρι νερού 200 ml)

pantespani-sokolata

Οδηγίες

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο δύο φορές. Προθερμαίνουμε τον φούρνο 170 αέρα κ βάζουμε λαδόκολλα σε δύο ταψάκια.

pantespani-sokola-vima-vima

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη και τις βανίλιες για τουλάχιστον 10-15 λεπτά μέχρι  αφρατέψει και  να ασπρίσει το μείγμα. 

Σταματάμε το χτύπημα και  κουταλιά κουταλιά ενσωματώνουμε το αλεύρι -κακάο με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω για να μην ξεφουσκώνει το μείγμα. 

pantespani-sokolata

Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.

pantespani-sokolata

Αφού ψηθούν τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν. Αν θέλουμε τα τυλίγουμε με διαφανη μεμβράνη και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη.

pantespani-sokolata


Παντεσπάνι βανίλιας

pantespani-vanilia

Για το παντεσπάνι βανίλιας θα χρειαστούμε:

Υλικά για 2  μικρά παντεσπάνια 24-26 cm :

1/3 φλιτζανιού (50 γρ) κορν φλάουρ 

1/3 φλιτζανιού (50 γρ) αλεύρι

Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1/3 φλιτζανιού (50γρ)

4 χ 60 γρ  αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου (240 γρ )

2/3 φλυτζάνι (150 γραμμάρια) ζάχαρη άχνη

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

pantespani-vanilia

Οδηγίες

Βουτυρώνουμε και  αλευρώνουμε  2 φόρμες (για κέικ  ή ταψάκια ) ή τοποθετούμε λαδόκολλα στην βάση και περιμετρικά από το ταψάκι μας  . Κοσκινίζουμε  τα αλεύρια και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ σε μέση -υψηλή ταχύτητα για 6 λεπτά, ή μέχρι το μίγμα να αφρατέψει  και να τριπλασιαστεί σε όγκο.

pantespani-vanilia-vima-vima

Σταδιακά κοσκινίζουμε  το αλεύρι πάνω από  το μίγμα των αυγών, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε   με μια σπάτουλα σιλικόνης  από κάτω προς τα πάνω . 

pantespani-vanilia

Για να μην ανοίξουν και κάνουν ρωγμές τα παντεσπάνια στο ψήσιμο  χτυπήστε τα ταψιά στον πάγκο. Θα δείτε πολλές φουσκαλίτσες στην επιφάνεια του μείγματος. 

pantespani-vanilia

Ψήνουμε  για 20 λεπτά  περίπου . Προσεκτικά αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος, και τα αφήνουμε πάνω σε σχάρα  τα να κρυώσουν.

Το μυστικό συστατικό για -αφράτο παντεσπάνι είναι ο αέρας. 

pantespani-vanilia

Συμβουλή 1:

Το ψήσιμο είναι μια επιστήμη, έτσι πρέπει να μετρηθούν όλα τα συστατικά σας προσεκτικά για καλύτερα αποτελέσματα. Κοσκινίστε το αλεύρι σας δύο φορές  για καλύτερο αέρα  και αφαιρέστε οποιαδήποτε κομμάτι- σβώλους . Αυτό βοηθά να δημιουργήσετε ένα ελαφρύ μείγμα σαν  σφουγγάρι. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τα αυγά σας είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Συμβουλή 2:

Όταν αρχίσουμε να χτυπάμε το μείγμα, χρησιμοποιούμε  ηλεκτρικό μίξερ  σε υψηλή ταχύτητα για να δημιουργήσουμε   αέρα. Στη συνέχεια, για να κρατήσουμε τον αέρα αυτόν ,πρέπει  να χαμηλώσουμε την ταχύτητα  και να συνεχίσουμε το  χτύπημα για ακόμα 5 λεπτά .

Προσέχουμε βέβαια να  μην χτυπηθεί για πολύ ώρα καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει το μείγμα να γίνει λεπτό και να χάσει  τον όγκο του. 

Όταν προσθέτουμε το αλεύρι  χρησιμοποιούμε  ένα μεγάλο μεταλλικό κουτάλι ή μια σπάτουλα σιλικόνης για να ανακατέψουμε απαλά το μίγμα . Μην χρησιμοποιείτε  ξύλινο κουτάλι - είναι παχύ και βαρύ, και μπορεί να καθίσει  το μείγμα και να χάσει τον αέρα.

Συμβουλή 3:

Μην ανοίγετε την πόρτα του φούρνου, ενώ το  παντεσπάνι σας ακόμα ψήνεται , αλλιώς μπορεί να ξεφουσκώσει   στο κέντρο. Όταν ψηθεί το παντεσπάνι  θα ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας  .


Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

 Ελάτε και εσείς στην ομάδα μας στο fb Συνταγές απλές και εύκολες για όλους  

και  Συνταγές της Άσπας  για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!


0 comments