Βυζαντινό ή πολίτικο με τσουρέκι -το απόλυτο σιροπιαστό γλυκό !

vyzantino-me-tsoyreki

Σιροπιαστό πεντανόστιμο γλυκό με τσουρέκι !Με το τσουρέκι που μας περίσσεψε λίγο σιρόπι και μια αφράτη κρέμα φτιάχνουμε εύκολα ένα πολύ νόστιμο γλυκό. 


vyzantino-me-tsoyreki1

vyzantino-me-tsoyreki2

Για τo #σιροπιαστό γλυκό με #τσουρέκι θα χρειαστούμε :

Υλικά 

Για την βάση 

8-10 φέτες τσουρέκι κανονικού μεγέθους 

Για το σιρόπι

400  γραμμάρια ζάχαρη

250 γραμμάρια νερό

1 ξυλάκι κανέλα

Για την κρέμα 

150 γραμμάρια  ζάχαρη 

1 λίτρο γάλα 

2 βανίλιες

90 γρaμμάρια  κάστερ πάουντερ*  ή κορν φλάουρ 

2 κουταλιές σούπας  βούτυρο 

200 ml φυτική κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί 

Ακόμα 

300 ml φυτική κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί 

vyzantino-me-tsoyreki3

Οδηγίες 

Αρχικά ψήνουμε το τσουρέκι μας. 

Κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες και τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα για περίπου 30 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο  ροδοκόκκινο χρώμα και να φρυγανιστούν.

vyzantino-me-tsoyreki4

Αφήνουμε τις ψημένες φέτες τσουρεκιού να κρυώσουν πολύ καλά.

vyzantino-me-tsoyreki5

Ετοιμάζουμε  το σιρόπι μας.  

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε όλα μας τα υλικά για το σιρόπι. 

Βράζουμε για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. 

vyzantino-me-tsoyreki6

Τοποθετούμε τις ψημένες φέτες τσουρεκιού στο ταψάκι μας  και σιροπιάζουμε κουταλιά κουταλιά. 

vyzantino-me-tsoyreki7

Ετοιμάζουμε την κρέμα 

Στην κατσαρόλα  βάζουμε την ζάχαρη την βανίλια το κάστερ παουντερ  και το γάλα .
Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε στην φωτιά. 

 Όταν πήξει την κατεβάζουμε από το μάτι της κουζίνας. Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά.

vyzantino-me-tsoyreki8

Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη, να εφάπτεται στην επιφάνεια για να μην σχηματιστεί  κρούστα και περιμένουμε να κρυώσει πολύ καλά. 

 Χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα την κρέμα γάλακτος (200 ml)   σε  σαντιγί.  

Όταν κρυώσει η (ζεστή )κρέμα  προσθέτουμε την σαντιγί ανακατεύοντας (είτε με μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα - είτε με σύρμα χειρός ) πολύ καλά  μέχρι να ενσωματωθούν τα δύο υλικά μας μαζί (κρέμα +σαντιγί ).

vyzantino-me-tsoyreki9

Χτυπάμε  και τα 300 ml κρέμα γάλακτος σε σαντιγί για την επικάλυψη του γλυκού .

vyzantino-me-tsoyreki10

Τοποθετούμε πρώτα την κρέμα πάνω από το τσουρέκι και κατόπιν καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του γλυκού με την σαντιγί. 

vyzantino-me-tsoyreki11

Αν θέλουμε με ένα πιρούνι κάνουμε σχέδια στην επιφάνεια του γλυκού .

vyzantino-me-tsoyreki12

Μεταφέρουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για ενωθούν οι γεύσεις για 2 ώρες.

vyzantino-me-tsoyreki13

Πασπαλίζουμε με κανέλα , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε. 

vyzantino-me-tsoyreki15

Τι είναι το κάστερ πάουντερ ?

Κάστερ πάουντερ είναι μια σκόνη που χρησιμοποιείται κατά κόρον στη ζαχαροπλαστική.

Η σκόνη αυτή έχει κατάλευκο χρώμα και υφή από αλεύρι. Στην ουσία είναι κορν φλάουρ με προσθήκη αρώματος βανίλιας, κατάλληλο για ζαχαροπλαστική.

Διαλύεται εύκολα σε γάλα και έχει τέλειο γευστικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Επινοήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία ως υποκατάστατο της κρέμας ζαχαροπλαστικής χωρίς αυγά.

Με το κάστερ πάουντερ μπορούμε να φτιάξουμε κρέμες με γάλα, αρωματικά ρυζόγαλα, υπέροχες μαρέγκες, σάλτσες βανίλιας, μους και πολλές ακόμη γλυκές γεύσεις.

Στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ διάσημο και θα το βρείτε εύκολα σε κάθε σούπερ μάρκετ. Σε κάποιες περιοχές δεν είναι τόσο διαδεδομένο.

vyzantino-me-tsoyreki14


Καλή Επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 



0 comments