Κρητικό νηστίσιμο κέρασμα τα ονομαζόμενα Πατούδα ή αλλιώς Σκαλτσούνια. Νηστίσιμη ζύμη με μια ντελικάτη όλο αρώματα γέμιση αυτά τα σκαλτσούνια θα γίνουν τα αγαπημένα σας!
Δείτε ακόμα Νηστίσιμα- κουλουράκια - κέικ -επιδόρπια
Υλικά
Για τη ζύμη
200 ml ελαιόλαδο
100 γρ ζάχαρη
20 ml κονιάκ ή ρακή
100 ml χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γ. σόδα (διαλυμένη στο χυμό)
1 κ.γ. μπέικιν
ξύσμα πορτοκαλιού
500 γρ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση
100 γρ σταφίδες ξανθές + 60 ml νερό ή χυμό πορτοκαλιού για να μουλιάσουμε τις σταφίδες
100 γρ γλυκό κουταλιού ότι θέλετε με λίγο από το σιρόπι του ή μαρμελάδα
200 γρ καρύδια (ψίχα) χοντροσπασμένα
3 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
60 γρ σουσάμι, αναποφλοίωτο, καβουρδισμένο
Επικάλυψη
ζάχαρη άχνη
Οδηγίες
Πρώτα φτιάξτε τη γέμιση:
Σε ένα μπωλ βάλτε τις σταφίδες να μουλιάσουν καλά για 2 ώρες περίπου. Μπορείτε να τις αφήσετε και πολύ λιγότερο, αλλά αν θέλετε ζουμερή τη γέμιση, θα πρέπει να είναι καλά μουλιασμένες. Σουρώστε απαλά τις σταφίδες αν έχουν ακόμα υγρά.
Ψιλοκόψτε το γλυκό του κουταλιού και βάλτε το σε άλλο μπωλ. (1)
Απλώστε το σουσάμι σε ένα ταψί. Ανάψτε το φούρνο στους 200o C αέρα και καβουρδίστε το σουσάμι για περίπου 10-12 λεπτά. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.
Βάλτε στο μούλτι τις σταφίδες και το μέλι και ανακατέψτε έτσι ώστε να μην έχετε ολόκληρες σταφίδες πια, αλλά ούτε και πολτό. Αδειάστε το μείγμα το μπολ . (2)(3). Στο multi σπάστε το σουσάμι (4) βάλτε στο μπόλ και τέλος σπάστε τα καρύδια. (5) Πατήστε το κάνα δυο φορές για λίγα δευτερόλεπτα ώστε τα καρύδια να είναι χοντροσπασμένα. Τοποθετείστε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίξτε την κανέλα (6), το γαρύφαλλο (7) και ανακατέψτε καλά.
Αν η ζύμη είναι σφιχτή προσθέστε 1-2 κουταλιές σούπας νερό.
Αν η ζύμη σας είναι υγρή προσθέστε 1-2 κουταλιές σούπας φρυγανιά .
Φτιάξτε τη ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε λίγο με το σύρμα το λάδι με τη ζάχαρη. Ρίξτε το κονιάκ συνεχίζοντας το ανακάτεμα, και έπειτα το χυμό πορτοκάλι που μέσα του έχετε ρίξει την σόδα. Ρίξτε και το ξύσμα πορτοκαλιού .
Ανακατέψτε στο αλεύρι το μπέικιν και προσθέστε το στο μπολ με το λάδι. Ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να πάρετε μια μαλακιά, αλλά όχι κολλώδη ζύμη.
Παίρνετε κομμάτια ζύμης στα χέρια σας, βάζετε 1 κουταλάκι γλυκού γέμιση και το κλείνετε .
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 oC στις αντιστάσεις . Καλύψτε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Τοποθετείστε τα σκαλτσούνια σας και ψήστε για 30 λεπτά περίπου .(ανάλογα τον φούρνο)
Αφήστε τα να κρυώσουν καλά , πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη και κανέλα και καλή σας απόλαυση!
Συμβουλές
Καβουρντισμένο σουσάμι υπάρχει και έτοιμο στα ξηροκαρπάδικα αλλά καλύτερα να τα καβουρντίσετε εσείς να μοσχομυρίσει το σπίτι σας
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
Ελάτε και εσείς στην ομάδα μας στο fb Συνταγές απλές και εύκολες για όλους
και Συνταγές της Άσπας για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!
0 comments