Πατούδα -Κρητικά Σκαλτσούνια (Νηστίσιμα) | Aspas_recipes

Πατούδα -Κρητικά Σκαλτσούνια (Νηστίσιμα)

patoyda-krhtika-skaltsoynia

Κρητικό νηστίσιμο κέρασμα τα ονομαζόμενα Πατούδα ή αλλιώς Σκαλτσούνια. Νηστίσιμη ζύμη με μια ντελικάτη όλο αρώματα γέμιση αυτά τα σκαλτσούνια θα γίνουν τα αγαπημένα σας!

Δείτε ακόμα  Νηστίσιμα- κουλουράκια - κέικ -επιδόρπια 



patoyda-krhtika-nistisima-sksltoynia


Για αυτήν την συνταγή Πατούδα -Κρητικά Σκαλτσούνια (Νηστίσιμα) θα χρειαστούμε :

Υλικά 

Για τη ζύμη

200 ml ελαιόλαδο

100 γρ ζάχαρη

20 ml κονιάκ ή ρακή

100 ml  χυμό πορτοκαλιού

1 κ.γ.  σόδα (διαλυμένη στο χυμό)

1 κ.γ. μπέικιν

ξύσμα πορτοκαλιού

500 γρ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

nistisima-skaltsoynia-krhtika

Για τη γέμιση 

100 γρ σταφίδες ξανθές  + 60 ml νερό ή χυμό πορτοκαλιού για να μουλιάσουμε τις σταφίδες

100 γρ γλυκό κουταλιού ότι  θέλετε με λίγο από το σιρόπι του ή μαρμελάδα

200 γρ   καρύδια (ψίχα) χοντροσπασμένα

3 κ.σ. μέλι 

1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη

60 γρ σουσάμι, αναποφλοίωτο, καβουρδισμένο 

Επικάλυψη 

ζάχαρη άχνη 

patoyda-nhstisima-krhtika

Οδηγίες

Πρώτα φτιάξτε τη γέμιση: 

Σε  ένα μπωλ βάλτε τις σταφίδες να μουλιάσουν καλά για 2 ώρες περίπου. Μπορείτε να τις αφήσετε και πολύ λιγότερο, αλλά αν θέλετε ζουμερή τη γέμιση, θα πρέπει να είναι καλά μουλιασμένες. Σουρώστε απαλά  τις σταφίδες αν έχουν ακόμα υγρά. 

Ψιλοκόψτε το γλυκό του κουταλιού και βάλτε το σε άλλο  μπωλ. (1)

gemish-gia-ta-skaltsoynia

Απλώστε το σουσάμι σε ένα ταψί. Ανάψτε το φούρνο στους 200o C αέρα και καβουρδίστε το σουσάμι για περίπου 10-12 λεπτά. Αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.

Βάλτε στο μούλτι τις σταφίδες και το μέλι και ανακατέψτε έτσι ώστε να μην έχετε ολόκληρες σταφίδες πια, αλλά ούτε και πολτό. Αδειάστε το μείγμα το μπολ . (2)(3).  Στο multi σπάστε το σουσάμι (4) βάλτε στο μπόλ  και τέλος σπάστε τα καρύδια. (5) Πατήστε το κάνα δυο φορές για λίγα δευτερόλεπτα ώστε τα καρύδια  να είναι χοντροσπασμένα. Τοποθετείστε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίξτε την κανέλα (6), το γαρύφαλλο (7) και ανακατέψτε καλά.

Αν η ζύμη είναι σφιχτή προσθέστε 1-2 κουταλιές σούπας νερό.

Αν η ζύμη σας είναι υγρή προσθέστε 1-2 κουταλιές σούπας φρυγανιά .

krhtiko-nhstisimo-kerasma-patoyda

Φτιάξτε τη ζύμη: 

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε λίγο με το σύρμα το λάδι με τη ζάχαρη. Ρίξτε  το κονιάκ συνεχίζοντας το ανακάτεμα, και έπειτα το χυμό πορτοκάλι που μέσα του έχετε ρίξει την σόδα. Ρίξτε και το ξύσμα πορτοκαλιού .

krhtika-skaltsoynia

Ανακατέψτε στο αλεύρι το μπέικιν και προσθέστε το στο μπολ με το λάδι. Ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να πάρετε μια μαλακιά, αλλά όχι κολλώδη ζύμη.

Παίρνετε κομμάτια ζύμης στα χέρια σας, βάζετε 1 κουταλάκι γλυκού γέμιση και το κλείνετε .

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 oC στις αντιστάσεις . Καλύψτε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

skaltsoynia-nhstisima

Τοποθετείστε τα σκαλτσούνια σας και ψήστε για 30 λεπτά περίπου .(ανάλογα τον φούρνο)

Αφήστε τα να κρυώσουν καλά , πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη και κανέλα και καλή σας απόλαυση!

nhstisima-krhtika-kaltsoynia

Συμβουλές

Καβουρντισμένο σουσάμι υπάρχει και έτοιμο στα ξηροκαρπάδικα αλλά καλύτερα να τα καβουρντίσετε εσείς να μοσχομυρίσει το σπίτι σας

nhstisima-skaltsoynia

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

Ελάτε και εσείς στην ομάδα μας στο fb Συνταγές απλές και εύκολες για όλους  

και  Συνταγές της Άσπας  για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!

0 comments