Σουσαμόπιτα Θρακιώτικη ! | Aspas_recipes

Σουσαμόπιτα Θρακιώτικη !

soysamopita-thrakivtikh

 Η θρακιώτικη σουσαμόπιτα είναι μία παραδοσιακή γλυκιά πίτα πεντανόστιμη με απλά υλικά ! Φτιάχνεται στην περιοχή της Θράκης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, κυρίως την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο!

Δείτε ακόμα συνταγές για σιροπιαστά 

soysamopita-me-fyllo-kroystas

Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1 ½ φλ. σουσάμι καβουρδισμένο
  • 3/4 φλιτζάνια  φρυγανιά αλεσμένη
  • 3/4  φλ. καρύδι
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1/4  κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 1/4  κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • λάδι για τα φύλλα -σπορέλαιο 

efkolh-sousampita

Για το σιρόπι

  • 3 φλ. νερό
  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
  • ξύλο κανέλας
  • μισό λεμόνι  

sousamopita-saligkari

Οδηγίες

Για τη γλυκιά σουσαμόπιτα καβουρδίζουμε το σουσάμι  ή το αγοράζουμε έτοιμο καβουρντισμένο .Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150-160 βαθμούς C, στις αντιστάσεις. Λαδώνουμε το ταψί της κουζίνας.

Ανοίγουμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο και αλείφουμε με λάδι.  Καλύπτουμε με το 2ο φύλλο και ριχνουμε 2 κουταλιές της σούπας γέμιση . Στην μέση των φύλλων τοποθετούμε μια βέργα ή αν δεν έχουμε βέργα 2 ξυλάκια από σουβλάκια. Διπλώνουμε το φύλλο στην μέση αφήνοντας να προεξέχει η άκρη. Τυλίγουμε και σουρώνουμε.

soysamopita-bhma-bhma

Τα τοποθετούμε με την ένωση προς τα κάτω στο λαδωμένο ταψί. Κάθε ρόλο που βάζουμε στο ταψί το αλείφουμε κατευθείαν με λάδι έτσι ώστε να μην στεγνώσει και ξεραθεί το φύλλο. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να μας τελειώσουν τα φύλλα 

 Με μαχαίρι κοφτερό χαράζουμε τα ρολά σε φέτες. 

soysamopita-thrakhs

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 15′, μέχρι να ροδίσουν καλά τα ρολά. Το αργό και παρατεταμένο ψήσιμο κάνουν τα ρολά έξτρα τραγανά.

siropiasth-soysamopita-nhstisimh

Για το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό. Προσθέτουμε την κανέλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Προσθέτουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και ολόκληρη τη λεμονόκουπα. Βράζουμε για 3-4′ λεπτά.

Τέλος, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε την κανέλα και το λεμόνι. Αφήνουμε λίγα λεπτά το σιρόπι να γίνει χλιαρό.

soysamopita-nhstisimh

Βγάζουμε τα καυτά ρολά από το φούρνο και τα σιροπιάζουμε σιγά σιγά, με ένα κουτάλι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν στο σιρόπι τους. Όσο κρυώνουν, συνεχίζουν να ρουφάνε σιρόπι.

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

Ελάτε και εσείς στην ομάδα μας στο fb Συνταγές απλές και εύκολες για όλους  

και  Συνταγές της Άσπας  για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!


0 comments