Προζύμι με βασιλικό και πως το διατηρούμε από τον Πάτερ Αθανάσιο! | Aspas_recipes

Προζύμι με βασιλικό και πως το διατηρούμε από τον Πάτερ Αθανάσιο!

prozymi-me-vasiliko

 Σήμερα γιορτάζουμε την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. 

Κατά παράδοση σήμερα με τα κλαράκια του βασιλικού που παίρνουμε από την εκκλησία, πιάνουμε προζύμι για να έχουμε όλο τον χρόνο. 

Σε μια κούπα βάζουμε νερό χλιαρό. Ξεπλένουμε τα κλαράκια του βασιλικού και στη συνέχεια σχηματίζουμε μ' αυτά τρεις φορές το σημείο του σταυρού στο νερό λέγοντας 'Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν".

prozymi-me-vasiliko1

Ρίχνουμε ύστερα στο νερό αλεύρι τόσο όσο να γίνει παχύρευστος χυλός. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε τα κλαράκια του βασιλικού σταυρωτά πάνω στον χυλό. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να δουλέψει. Την άλλη μέρα αφαιρούμε τον βασιλικό, συμπληρώνουμε λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε. 

prozymi-me-vasiliko2

Το ίδιο κάνουμε και τις επόμενες δύο ημέρες. Όταν δούμε πως έχει κάνει φυσαλίδες και έχει φουσκώσει, τότε είναι έτοιμο. Κάνουμε τη ζύμη λίγο πιο σφιχτή, την αφήνουμε να φουσκώσει, την κομματιάζουμε, την βάζουμε σε σακουλάκια και την καταψύχουμε. 

prozymi-me-vasiliko3

Κάθε φορά που χρειαζόμαστε προζύμι, βγάζουμε από την προηγούμενη μέρα ένα σακουλάκι, το αφήνουμε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου, το διαλύουμε σε χλιαρό νεράκι και προσθέτουμε αλεύρι. Χρησιμοποιούμε όσο θέλουμε για να κάνουμε ψωμί και αν θέλουμε κρατάμε ένα μέρος του για άλλη φορά. Βοήθειά μας ο Σταυρός του Κυρίου μας!

prozymi-me-vasiliko4

Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε το προζύμι που φτιάξαμε την ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Εφ' όσον ζυμώνουμε τακτικά, μπορούμε να το διατηρήσουμε σε ένα γυάλινο βάζο μέσα στο ψυγείο. Αν όμως δεν χρειαζόμαστε συχνά προζύμι, τότε υπάρχουν δύο τρόποι διατήρησής του.

pozymi-toy-timioy-stavroy

Μπορούμε να το χωρίσουμε σε κομμάτια μεγέθους μικρού πορτοκαλιού, βάζουμε σε σακουλάκια και καταψύχουμε. Κάθε φορά που χρειαζόμαστε προζύμι, βγάζουμε από την προηγούμενη μέρα ένα σακουλάκι, το αφήνουμε να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου, το διαλύουμε σε χλιαρό νεράκι και προσθέτουμε αλεύρι. Χρησιμοποιούμε όσο θέλουμε για να κάνουμε ψωμί και αν θέλουμε κρατάμε ένα μέρος του για άλλη φορά. Αν πάλι δεν έχουμε επαρκή χώρο στον καταψύκτη μας προσθέτουμε αλεύρι και αφού φτιάξουμε σφιχτή ζύμη, την κομματιάζουμε, την απλώνουμε να στεγνώσει λιγάκι και έπειτα την τρίβουμε σαν τον τραχανά στο κόσκινο.

pozymi-toy-timioy-stavroy2

Όταν στεγνώσει την αποθηκεύουμε σε βάζο για άλλα ζυμώματα. Κάθε φορά που θέλουμε να ζυμώσουμε παραδοσιακό ψωμί, βάζουμε μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένο προζύμι σε λίγο χλιαρό νερό, το διαλύουμε και προσθέτουμε αλεύρι για να γίνει πηχτός χυλός. Το αφήνουμε σκεπασμένο μέχρι να φουσκώσει και αν είναι λίγο θα ξαναπροσθέσουμε νερό και αλεύρι για να το πολλαπλασιάσουμε. Βοήθειά μας ο Σταυρός του Κυρίου μας!

 pozymi-toy-timioy-stavroy3

 Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή φωτογραφίες και συμβουλές από τον Πάτερ Αθανάσιος Γεώργιος Τσομπανίδης 


Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

Ελάτε και εσείς στην ομάδα μας στο fb Συνταγές απλές και εύκολες για όλους  

και  Συνταγές της Άσπας  για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!

 

 

 

0 comments