Γκιουζλεμέδες Έβρου ή τηγανόψωμα θεικά! | Aspas_recipes

Γκιουζλεμέδες Έβρου ή τηγανόψωμα θεικά!

thaganopsoma-me-feta

Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό το θεϊκό ζυμαράκι πω πω νοστιμιά εγώ τα έκανα με ξινομυζήθρα και  μου βγήκαν πάνω από 20-25κομματια.Τα έκανα μικρά γιατί φανταζόμουν πόσο καταστροφικά θα ήταν και ήταν...κόλαση...θεϊκά...απερίγραπτη νοστιμιά..δεν έχω λόγια...Επίσης την επόμενη μέρα κάνουν και πάλι κρατς..κρατς,,αφρός!

gkioyzlemedes

Υλικά για την ζύμη

700 γραμμάρια  περίπου αλεύρι

1 και μισό φλιτζάνι νερό χλιαρό

1 φλιτζανάκι του Ελληνικού καφέ ελαιόλαδο

2 κουταλιές  σούπας ξύδι

1 κουταλάκι γλυκόυ κοφτό αλάτι 

Για την γέμιση 

Ξινομυζήθρα ή 400 γραμμάρια φέτα

200 γραμμάρια  γιαούρτι 

2 αυγά

Ακόμα 
 100 γραμμάρια  ελαιόλαδο  ή Βιτάμ για την επάλειψη των φύλλων
  
gkioyzlemedes-evroy
Οδηγίες
 Βάζουμε το λάδι ,το αλάτι ,το ξύδι και το νερό λίγο λίγο στο αλεύρι να γίνει μια ζύμη απαλή.

Αφήνουμε, 10 λεπτά  την ζύμη να ξεκουραστεί, και κόβουμε γύρω στα 10 μπαλάκια ή 20 και παραπάνω αν τα κάνουμε μικρά .

thaganopsoma-me-xinomizithra


Φτιάχνουμε την γέμιση:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά ,προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε πολύ καλά με την φέτα ή την ξινομυζήθρα  μέχρι να γίνουν ένα μείγμα.

Ανοίγουμε ένα κομμάτι ζύμης σε φύλλο. Αλείγουμε ελαφρώς με λάδι , βάζουμε στο κέντρο τυράκι- γέμιση  και κλείνουμε πρώτα τις δύο πλευρές, και μετά τις άλλες δύο πατώντας με δύο δάχτυλα στις άκρες να κολλήσουν .(σχήμα σαν πακετάκι) (αυτό δημιουργεί διπλές εσοχές, που οπτικά μοιάζουν με δύο μάτια=γκιόζ απ' όπου βγήκε ο γκιοζλεμές) .

Αλείφουμε με λάδι ή βούτυρο το τηγάνι μας και βάζουμε ένα-ένα αν είναι μεγάλα τα τηγανόψωμα μας. (Όπως θα κάναμε αν ψήναμε κρέπες).

Μυστικά 
Αν θέλουμε μπορούμε να τα ψήσουμε και στον φούρνο στους 170  βαθμούς  για περίπου 30 λεπτά . 

Αν σας μείνουν για την επόμενη μέρα μην τα σκεπάσετε αφήστε τα ανοικτά ( ίσα ίσα με μια χαρτοπετσέτα για τυχόν έντομα) και θα είναι πάλι τριφτά και θεϊκά 


Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

0 comments