Τυρόψωμο φανταστικό! | Aspas_recipes

Τυρόψωμο φανταστικό!

tyropsomo
  
Είναι τόσο μοναδικά αφράτο που δεν έχω λόγια για αυτή την συνταγή . Μπορείτε να μην βάλετε τυράκι και να το κάνετε σκέτο και σαν ψωμάκι. Τόσο νόστιμο , τόσο μαλακό, από έξω τραγανό με λεπτή κόρα και μέσα αφρός!

Δείτε και άλλες      Συνταγές για πίτσες - ψωμιά 

Υλικά
Για την ζύμη

1 κιλό αλεύρι (+100 γραμμάρια  παραπάνω βάλαμε εμείς)

200 γραμμάρια γάλα χλιαρό-ζεστό (όχι καυτό)

400 γραμμάρια νερό χλιαρό -ζεστό (όχι καυτό)

100 γραμμάρια ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο

16 γραμμάρια ξηρή μαγιά 

1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

1,5 κουταλιά σούπας  αλάτι


Για την γέμιση

300-400 γραμμάρια τυρί φέτα

Για το άλειμμα

1 αυγό

50 γραμμάρια γιαούρτι

150 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο

Σουσάμι
tyropsomo-afrato

 Οδηγίες
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα, το νερό, την ζάχαρη, το αλάτι, την μαγιά ,το αλεύρι, το ηλιέλαιο και ζυμώνουμε  πολύ καλά ώσπου να γίνει μια ωραία ζύμη. Την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα περίπου.

afrato-nostimo-tyropsomo

Μετά από 1 ώρα ξαναπλάθουμε λίγο την ζύμη και την χωρίζουμε σε 2 ίσα ζυμάρια.

Βάζουμε μέσα στο ζυμάρι το τυρί  και την ανοίγουμε πάνω στο ταψί  34-36 cm .Ύστερα την αφήνουμε μέσα στο ταψί για 20 λεπτά.

tyropspomo-vima-vima

 Σε ένα μπολάκι βάζουμε το αυγό, το γιαούρτι, το λιωμένο  αγελαδινό βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Μετά από 20 λεπτά βουτάμε τα δάχτυλά μας στο μείγμα που φτιάξαμε και δίνουμε στο ζυμάρι σχήμα...Έπειτα πασπαλίζουμε από πάνω από το ζυμάρι με το ίδιο μείγμα και προσθέτουμε και το σουσάμι.
pos-ftiaxnoyme-tyropsomo

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 30-40 λεπτά στους 200 c

Η συνταγή μας βγάζει 2 ταψάκια με τυρόψωμα μεγάλα  και Καλή σας επιτυχία!!

tyropsomo

Μυστικά

1.)Η αρχική συνταγή έλεγε 1 κιλό αλεύρι αλλά επειδή κάθε αλεύρι έχει την δίκη του σύσταση και απορροφητικότητα χρειαστήκαμε 100 γρ παραπάνω για να είναι το ζυμαράκι μας μαλακό και αφράτο και να μην κολλάει.

notimo-tyropsomo

2.)Αντί ξηρής μαγιάς που δεν είχαμε βάλαμε την αντίστοιχη ποσότητα σε νωπή μαγιά.

tyropsomo

 3.)Στο  ταψάκι μας  με τις τρύπες -ταψάκι πίτσας- ψήθηκε πάνω κάτω τέλεια σε 30-40 λεπτά περίπου (προσέξτε σε δυνατό φούρνο χαμηλώστε την θερμοκρασία) αλλά στο αλουμινένιο ταψάκι ελέγξαμε τον πάτο της πίτας και ήθελε και άλλο ψήσιμο. 

Βάλαμε για άλλα 15 λεπτά το ταψάκι στην πρώτη σχάρα από κάτω αντιστάσεις μόνο κάτω να ψήνει ο φούρνος και έγινε τέλειο.

tyropsomo

4.) Φτιάξτε το τοποθετήστε στο ταψί και καταψύξτε χωρίς να το αφήσετε 20 λεπτά ! Όταν το βγάλετε από την κατάψυξη αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου , δώστε σχήμα με τα  δάχτυλα , τοποθετείστε το άλειμμα και ψήστε .

5.)Επειδή κάποιες φίλες  είχαν απορία  το δεύτερο ζυμαράκι τι το κάνουμε?

Λοιπόν ή το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για μελλοντική  χρήση είτε φτιάχνουμε 2 ταψάκια με τυρόψωμο όπως λέει η συνταγή!

tyropsomo

 Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram

 

0 comments