Τα διάσημα τσουρέκια Θεσσαλονίκης!!


Τι χρειαζόμαστε
240 γραμμάρια ζάχαρη
160 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο λειωμένο
200 γραμμάρια γάλα
70 γραμμάρια μαγιά
1 πρέζα αλάτι
3 αυγά
600 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι 
1  κουταλάκι γλυκόυ μαχλέπι

Για το γλάσο
1 κουβερτούρα 200 γραμμαρίων 
κρέμα γάλακτος 100 ml


Οδηγίες
Πρώτα κάνουμε το προζύμι. Στο χλιαρό γάλα (όχι καυτό) λιώνουμε την μαγιά και προσθέτουμε και λίγο αλεύρι να γίνει χυλός. Το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο με μεμβράνη (1 ώρα περίπου).
Ρίχνουμε το λειωμένο βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε έως ότου λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε και τα αυγά και όλα τα υγρά και ανακατεύουμε.


Τέλος ρίχνουμε το προζύμι, το μαχλέπι και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας και ζυμώνοντας με το χέρι (όχι πολύ ζύμωμα). Αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί.

Κόβουμε σε κομμάτια και πλάθουμε τα τσουρέκια ,τοποθετούμε σε λαδόκολλα και αφού φουσκώσουν πάλι τα ψήνουμε στους 170°C πάνω κάτω αντίσταση μέχρι να ροδίσουν και να έχουν πάρει χρώμα και από κάτω (30-40λεπτά). Αν τα πατήσουμε με το δάκτυλό μας επανέρχεται η ζύμη δεν βουλιάζει.

Τα αφήνετε να κρυώσουν στην λαμαρίνα.

Αν θέλετε πριν τα ψήσετε τα αλείφετε με κρόκο αυγού ή φτιάχνετε ένα γλάσο σοκολάτας και το περνάτε αφού κρυώσουν.


Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram



0 comments