Πεντανόστιμα κρητικά λουκουμαδάκια θα τα βρείτε σε όλη την Κρήτη και θα ξετρελαθείτε με την ιδιαιτερότητα και το άρωμά τους.
Δείτε περισσότερες Συνταγές για λουκουμάδες
Υλικά
Για την Ζύμη
1 κιλό αλεύρι (περίπου)
40 γραμμάρια μαγιά νωπή ή δυο φακελάκια ξηρή
200 γραμμάρια ζάχαρη
200 ml χλιαρό νερό
200 ml χυμό πορτοκάλι
200 ml ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ρακί
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουταλάκι κανέλα
Σιρόπι
200 ml νερό
200 γραμμάρια ζάχαρη
200 γραμμάρια μέλι
1 ξύλο κανέλας
Φλούδα από πορτοκάλι
Για πασπάλισμα
100 γραμμάρια καρύδι
100 γραμμάρια σησάμι
½ κουταλάκι κανέλα
Εκτέλεση
Αρχικά ανεπιάνουμε όπως λέμε τη μαγιά μας, φτιάχνουμε ένα είδος προζυμιού.
Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό (μεγάλη προσοχή γιατί δεν θα πρέπει να είναι ζεστό, ελαφριά χλιαρό) διαλύουμε τη μαγιά μας προσθέτουμε 1 κουταλάκι ζάχαρη και δυο κουταλιές από το αλεύρι μας και έχουμε ένα χυλό.
Αφήνουμε τη μαγιά μας για 10 λεπτά περίπου να φουσκώσει.
Αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υγρά μας με το χέρι, ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού, ρακί, έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά, το ξύσμα και την κανέλα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τη μαγιά μας, ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο - λίγο το αλεύρι.
Θα πρέπει να έχουμε μια μαλακιά ζύμη.
Την αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
Πλάθουμε κορδόνια και κόβουμε τη ζύμη μας σαν μικρά καρύδια.
Αφήνουμε τα λουκούμια μας να ανέβουν για περίπου μία (1) ώρα.
Βάζουμε το τηγάνι με μπόλικο λάδι να ζεσταθεί καλά και κατόπιν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία .
Τηγανίζουμε πολύ καλά τους λουκουμάδες μας μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές.
Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και φτιάχνουμε το σιρόπι μας και τα καρύδια για το πασπάλισμα.
Καβουρδίζουμε το σουσάμι και τα καρύδια μας και τα περνάμε ελαφριά από μπλέντερ.
Ρίχνουμε στο μείγμα λίγη κανέλα για να το αρωματίσουμε.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά μετά το σημείο βρασμού .
Όταν είναι έτοιμο κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι, έτσι διατηρεί τα συστατικά και τα αρώματα του.
Στο ζεστό το σιρόπι μας βάζουμε λίγους - λίγους τους λουκουμάδες για λίγα δευτερόλεπτα, αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα και βάζουμε σε μια πιατέλα,
πασπαλίζοντας με το μείγμα από το καρύδι και το σουσάμι
Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!
0 comments