Δείτε περισσότερες Συνταγές για τσουρέκια
Για να φτιάξουμε αυτό το πολύ νόστιμο #τσουρέκι θα χρειαστούμε :
Υλικά
Υλικά
50 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος
175 γραμμάρια φρέσκο γάλα πλήρες
90 γραμμάρια ζάχαρη
1 αυγό
1 κρόκο αυγού
20 γραμμάρια νωπή μαγιά
400 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
Ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1/4 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
Ακόμα
60 γραμμάρια περίπου μαλακωμένου βουτύρου
1 αυγό και 1 κουταλιά σούπας γάλα για την επάλειψη
αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι για διακόσμηση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο, το γάλα και την ζάχαρη.
Προσοχή θέλουμε μόνο να ζεσταθεί το μείγμα , δεν πρέπει να κάψει πολύ.
Το αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ ή σε μία λεκανίτσα.
Προσθέτουμε το αυγό και τον κρόκο αυγού και θρυμματίζουμε με τα χέρια μας την μαγιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά με τον γάντζο του μίξερ ή με τα χέρια μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Πλάθουμε την ζύμη σε μπάλα , την βάζουμε σε ένα καθαρό μπολ, σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 5 κομμάτια ίσων γραμμαρίων.
Ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε ένα κομμάτι σε σχήμα στρογγυλό -κύκλου .
Αλείφουμε κάθε κομμάτι κύκλου ζύμης με βούτυρο και τοποθετούμε ακόμα ένα κομμάτι ζύμη από πάνω.
Στον τελευταίο κύκλο ζύμης δεν βάζουμε βούτυρο.
Ανοίγουμε με τα χέρια μας λίγο τα κομμάτια για να έχουμε μια διάμετρο 26 cm.
Κόβουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη, ώστε το χείλος της ζύμης να παραμείνει ολόκληρο, χωρίς να κόψουμε τελείως αλλά περίπου 2 cm. πριν από το τέλος.
Τραβάμε κάθε φύλλο ζύμης σε φυλλαράκια προς το έξω , δείτε τις φωτογραφίες και ελαφρώς πιέστε το κάτω από το χείλος.
Αλείφουμε με αυγό χτυπημένο και λίγο γάλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου μισή ώρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 30-45 λεπτά.
0 comments