250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι ζάχαρη
5 αυγά
2 πορτοκάλια (χυμός)
2 πορτοκάλια (ξύσμα)
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
1½ φλιτζάνι ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
1/2 φλιτζάνι μαύρη σταφίδα
500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πρέζα αλάτι
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Οδηγίες
Για τη βασιλόπιτα με καρύδια, χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 6΄-7΄, μέχρι να κρεμώσει το μείγμα. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να το απορροφήσει.
Στο χυμό πορτοκαλιού αραιώνουμε τη σόδα και τον προσθέτουμε στο μίξερ. Προσθέτουμε το ξύσμα και το αλάτι.
Στη χαμηλή ταχύτητα ανακατέματος ρίχνουμε και το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό. Αμέσως μετά προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταφίδες.
Σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 28-30 εκ. αδειάζουμε τη βασιλόπιτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για 45΄-50΄. (Εάν θέλουμε να ξεφορμάρουμε ολόκληρη την πίτα από το ταψί, πρέπει πριν βάλουμε το μείγμα να στρώσουμε το ταψί –το οποίο έχουμε ήδη βουτυρώσει– με λαδόκολλα).
Αφού ψηθεί, πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με ζάχαρη άχνη.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση !!!
0 comments