Λαγουδάκια ψωμάκια πασχαλινά και σκυλάκια !


Υλικά

250γρ αλεύρι για ψωμί
Νωπή μαγιά 20g
100ml χλιαρό γάλα
40 γρ ζάχαρη
1 βανίλια με αρωματισμένη ζάχαρη (10 γρ)
1/4 κουταλάκι του γλυκού. αλάτι
ξύσμα ενός λεμονιού
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 μεγάλοι κρόκοι αυγών
60 γρ βούτυρο, λιωμένο

Για διακόσμηση
1 κρόκο αυγού
1 κουταλιά της σούπας. γάλα
6 σταφίδες
3 φουντούκια

Οδηγίες

Αναμείξτε τη μαγιά με το ζεστό γάλα και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Αφήστε το να σταθεί για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει αφρώδες.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη βανίλια τη ζάχαρη με ένα ξύλινο κουτάλι. Προσθέτουμε το ξύσμα  λεμονιού και το ξύσμα πορτοκαλιού, το βούτυρο, τους κρόκους και το μείγμα της μαγιάς. Αναμίξτε τα συστατικά χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός μέχρι να ληφθεί μια μαλακή ζύμη που αποσπάται από τις άκρες του μπολ. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχετε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Αν εξακολουθεί να κολλάει λίγο προσθέστε λίγο περισσότερο αλεύρι. Βάλτε τη ζύμη σε ένα μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και το αφήστε  σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 45 λεπτά.

Προθερμάνετε το  φούρνο στους 180 ° C και βάλτε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε ελαφρά. Χωρίστε το σε τρία ίσα μέρη. Από κάθε σχήμα κάντε μια  μεγαλύτερη μπάλα για το σώμα, και ένα μικρότερο για το κεφάλι του λαγουδάκι. Χωρίστε το υπόλοιπο σε έξι μικρές μπάλες και να φτιάξετε  τέσσερα πόδια-χέρια και τα δύο αυτιά. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο της ζύμης. Μεταφέρετε τα κομμάτια λαγουδάκι σε ένα ταψί και κάντε τα λίγο επίπεδα ελαφρά με την παλάμη του χεριού σας. Κολλήστε τα μέρη του σώματος μαζί με λίγο κρύο νερό. Αφήστε αρκετό χώρο μεταξύ τους γιατί πρόκειται να φουσκώσουν αρκετά, με το ψήσιμο.

Χρησιμοποιώντας πινέλο , αλείψτε  τα λαγουδάκια με το μείγμα του κρόκου αυγού και μια κουταλιά της σούπας γάλα. Κολλήστε τις σταφίδες και τα φουντούκια για  τα μάτια τους και  για την μύτη. Καλύψτε με ένα καθαρό πανί και τα αφήνετε να φουσκώσει για περισσότερο από 15 λεπτά. Ψήστε τα κουνελάκια για 15-20 λεπτά, ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο καφέ χρώμα. Αφήστε  να κυρώσουν  ελαφρώς και σερβίρετε ενώ είναι ακόμα ζεστά!




 Σκυλάκια hot dog
taste-of-japan

Κάντε τη ζύμη από την  αγαπημένη σας  συνταγή ψωμιού.
Τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια και τυλίξτε το καθένα σε μια μπάλα. Καλύψτε με βρεγμένο χαρτί κουζίνας και αφήστε το για ακόμα  15 λεπτά. Πάρτε ένα- ένα μπαλάκι και δώστε στο
καθένα  ένα οβάλ σχήμα.
Κόψτε με ένα μαχαίρι για να κάνουμε τα αυτιά των σκύλων, και αφήστε τη ζύμη να διπλασιαστεί.
Σχηματίστε τα μάτια και τη μύτη με ελιές
Ψήστε για περίπου 10 λεπτά στους  200 ΄βαθμούς αντιστάσεις.






0 comments