Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

ΛΑΓΑΝΑ (1)!! ΕΛΑΤΕ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ ! ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ!


ΛΑΓΑΝΑ ΤΕΛΕΙΑ 


Κομμάτια 3 μεγάλες λαγάνες 


ΥΛΙΚΑ 
75 γρ. μαγιά νωπή  
1/2 φλ. ζεστό νερό (40°)  
2 κούπες νερό χλιαρό  
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο η για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. αλάτι  
2 κ.σ. λάδι  
1 κ.σ. ζάχαρη 
λίγο σουσάμι

Εκτέλεση
Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάστε τον με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος περιπου 30-45 
 
 
 Κοσκινίστε σε μπολ το αλεύρι με το αλάτι και κάντε στο κέντρο ένα λάκκο. Ρίξτε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό. 
 

Ζυμώστε, παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να επιτύχετε μιά ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίστε τη σε 3 μπάλες (ή όσες θέλετε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλετε να φτιάξετε). Σκεπάστε κι αφήστε τις να διπλασιασθούν σε όγκο. 


Πατήστε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάστε 3 πίτες. Βάλτε τις στα ταψιά που θα βάλετε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί). Σκεπάστε τις κι αφήστε τις να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο. 


Πατήστε τις με τα δύο δάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές δακτυλιές σε όλη την επιφάνεια. Αλείψτε τις με λίγο νρό και πασπαλίστε τις με σουσάμι. Ψήστε τις λαγάνες στους 200° Κελσίου για 15'-20'.



Οι λαγάνες στεγνώνουν γρήγορα. Είναι προτιμότερο να καταναλωθούν την ίδια μέρα. Αλλιώς, φυλάξτε τις στην κατάψυξη, κλεισμένες ερμητικά σε πλαστική σακούλα. Διατηρούνται 3 μήνες

 
Η αρχική συνταγή είναι της ΒΕΦΑΣ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ.
ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ!



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο!