H λαγάνα του φούρναρη με ταχίνι -βήμα βήμα!

lagana-afrati

Είναι τέλεια φανταστική η καλυτερότερη που φτιάξαμε και δοκιμάσαμε!!!!!
Σίγουρα πετυχημένη συνταγή !! !

Βγάζει 3 μεγάλες λαγάνες ή 5 μικρές

Υλικά

200 γραμμάρια αλεύρι χωριάτικο κίτρινο Αλατίνη

800 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 γραμμάρια έχτρα αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

20 γραμμάρια αλάτι

50 γραμμάρια ζάχαρη

50 γραμμάρια φρέσκια μαγιά ή 2 φακελάκια ξηρή 

50 γραμμάρια λάδι

50 γραμμάρια ταχίνι ή 75 γραμμάρια ταχίνι αν δεν βάλετε λάδι

600 - 650 γραμμάρια νερό

Μαύρο και άσπρο σουσάμι για πασπάλισμα

 Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το νερό  (τόσο όσο να αντέχει το δάχτυλο μας μέσα σε αυτό για 10 δευτερόλεπτα)  και διαλύουμε μέσα σε αυτό την μαγιά και την ζάχαρη.

Σε μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τέλος το μείγμα της μαγιάς . Αν ζυμώσουμε στο χέρι ζυμώνουμε για 10 λεπτά τουλάχιστον και αν  χρειαστεί βάζουμε λίγο λίγο το έχτρα αλεύρι. 
Αν βάλουμε την ζύμη μας στο μίξερ ζυμώνουμε περίπου για 8 λεπτά.   Επειδή όμως τα οικιακά μίξερ ζορίζονται να δουλέψουν τέτοιες ποσότητες βάζουμε αρχικά όλα μας τα υλικά στο μίξερν και όταν δούμε πως δυσκολεύεται τότε   βγάζουμε χωρίζουμε την ζύμη σε 3 κομμάτια και βάζουμε στο μίξερ ένα -ένα κομμάτι να ζυμωθεί .

Όταν ζυμώσουμε και τα τρία κομμάτια κάνουμε μια ενιαία μπάλα,  την τοποθετούμε σε καλά λαδωμένη λεκανίτσα  σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε το ζυμαράκι μας να ξεκουραστεί για 40 λεπτά.

lagana-efkoli

Αφού φουσκώσει   ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε φύλλο πάχους ενός δαχτύλου , κάνουμε τρύπες με τα δάχτυλα μας, ψεκάζουμε με νερό, πασπαλίζουμε με μαύρο και άσπρο σουσάμι , σκεπάζουμε και αφήνουμε ξανά να φουσκώσουν για άλλα  30 -  45 λεπτά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200-220  αντιστάσεις για 35- 40 λεπτά ανάλογα την δύναμη τον φούρνο σας στην πρώτη σχάρα από κάτω.. 

Όταν είναι έτοιμες οι λαγάνες μας βγάζουμε  ψεκάζουμε με νερό ξανά , σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα  ( με το νερό μαλακώνει η κόρα  εγώ τις ήθελα λίγο τραγανές και δεν το έκανα)  και τοποθετούμε σε σχάρα  να κρυώσουν.

lagana-sintagi-fournou

Καλή Σαρακοστή να έχετε όλοι!!!

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση!!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram



0 comments