Υλικά :
380 γραμμάρια αλεύρι για ψωμί ή για όλες τις χρήσεις
300 ml νερό ζεστό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φακελάκι μαγιά 7 γραμμάρια ξερή μαγιά
1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύδι ή χυμό από φρέσκο λεμόνι
Οδηγίες :
Κοσκινίζουμε το αλεύρι 2 φορές σε ένα μεγάλο μπολ μαζί ρίχνουμε και το αλάτι . Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ το ζεστό νερό ,τη μαγιά και το ξύδι και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς στο αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχουμε μια παχιά και κολλώδη ζύμη για 3 - 4 λεπτά .
Σκεπάζουμε το μπολ με το καπάκι του ή με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο και μακριά από ρεύματα να δουλέψει, για 12 -15 ώρες και να διπλασιαστεί σε όγκο, για καλύτερο αποτέλεσμα αφήστε το μέσα στο φούρνο της κουζίνας . Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την υγρασία στο σπίτι, η ζύμη μπορεί να διπλασιαστεί πιο νωρίς, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχήσει.
Μπορούμε να τις ετοιμάσουμε και αφήνοντας να φουσκώσουν 2-3 ώρες σε ζεστό φούρνο και να τις ψήσουμε θα έχουμε πάλι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα ,όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες.
Βγάζουμε τη ζύμη 2 ώρες πριν ψήσουμε το ψωμί με μια μαρίζ από το μπολ και την τοποθετούμε πάνω σε καλά αλευρωμένο πάγκο . Πασπαλίζουμε πολύ καλά τη ζύμη από πάνω με αλεύρι .
Διπλώνουμε 5-6 φορές τη ζύμη. Και την μοιράζουμε σε 2-3 κομμάτια ίσου βάρους , και τα δίνουμε το σχήμα τις μπαγκέτας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω .
Τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα τις πασπαλίζουμε με αλεύρι και τις σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη που την έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι . Τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 1 ώρα να διπλασιάσουν το όγκο τους . Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C .
Και προσθέτουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό σε ένα μικρό πυρέξ , με τον τρόπο αυτό θα βράσει άμεσα και να δημιουργήσει ατμό.
Κόβω τις μπαγκέτες με ένα ψαλίδι κουζίνας και τις ψεκάζω με νερό. Μετά από 8-10 λεπτά ψεκάζω πάλι με νερό, μετά από 15 λεπτά ξανά ψεκάζω και τις αφήνω να ψηθούν μέχρι να πάρουν το χρώμα που βλέπουμε στις φωτογραφίες .
Όταν είναι έτοιμες αφήνουμε τις μπαγκέτες να κρυώσουν σε ένα ράφι για τουλάχιστον μία ώρα πριν να τις κόψουμε .
Έκανα διπλή δόση γιατί ποτέ δεν μας φτάνουν 2 μπαγκέτες .