Τα πιο εύκολα και ξεκούραστα τσουρέκια που φτιάξατε ποτέ. Αρωματικά, αφράτα, με ίνες και τόσο φρέσκα ακόμη και δέκα μέρες μετά. Ο αρτοπαρασκευαστής κάνει όλη τη δουλειά κι εσείς μόνο τα πλάθετε.
Για το τσουρέκι στον αρτοπαρασκευαστή θα χρειαστούμε :
Υλικά
125 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας
200 ml γάλα
200 γραμμάρια ζάχαρη
2-3 κόκκους μαστίχα με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη αλέθουμε στο multi
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ (προαιρετικά)
2 φακελάκια ξηρή μαγιά 16 γραμμαρίων σύνολο
3 αυγά
625 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκια ή για όλες τις χρήσεις
1 κρόκο αυγού + σταγόνες νερού για άλειμμα
Αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά μαζί με το βούτυρο και την ζάχαρη να λιώσουν και το ρίχνουμε στον αρτοπαρασκευαστή. Προσθέτουμε τα αυγά και τα μυρωδικά .
Την μαστίχα που την έχουμε κοπανίσει στο γουδί ή πολτοποιούμε στο μούλτι με λίγη από τη ζάχαρη, το κακουλέ , το μαχλέπι, τις μαγιές και τέλος το αλεύρι .
Ρυθμίζουμε τον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα 8 και στην ένδειξη "dough " για ζύμωμα . Αυτό το πρόγραμμα έχει διάρκεια μιάμιση ώρα. (1.30 θα γράφει στην ένδειξη της οθόνης )
Όταν τελειώσει το πρόγραμμα αφήνουμε τη ζύμη για μισή ώρα ακόμα μέσα στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή για να συνεχίσει να φουσκώνει.
Στη συνέχεια λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας , χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ίσα μέρη και κάθε κομμάτι ζύμης σε 3 κομμάτια.
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μικρά μπατούνια και αφήνουμε για 10 λεπτά σκεπασμένα.
Πλάθουμε κάθε μπαστούνι σε ένα μακρύ φυτίλι και δίνουμε σχήμα στα τσουρέκια μας.
Αν θέλουμε γεμίζουμε με σοκολάτα ή μαρμελάδα προσέχοντας να κλείσουμε καλά τις άκρες για να μη χυθεί στο ψήσιμο.
Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί ή σε φορμα του κέικ για ομοόμορφο φούσκωμα που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος 1 ώρα ακόμη.
Μπορούμε να προθερμάνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς να βάλουμε μέσα ένα φλιτζάνι με νερό και τις λαμαρίνες με τα τσουρέκια στο φούρνο. Φουσκώνουν μια χαρά και δεν ταλαιπωρούνται ενώ το φλιτζάνι με το νερό κρατά μια υγρασία που δε τα αφήνει να ξεραθούν.
Όταν φουσκώσουν, τα αλείφουμε με το αυγό αραιωμένο με λίγο νεράκι. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο αμύγδαλο φιλέ, ή μαυροκούκι ή σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις περίπου 30 - με 40 λεπτά να ροδοκοκκινήσουν καλά.
Αν δεν καταναλωθούν άμεσα τα κλείνουμε σε σακούλα για να μην ξεραθούν. Διατηρούνται δοκιμασμένα το λιγότερο έως δέκα ημέρες εξακολουθώντας να είναι το ίδιο αφράτα σαν την πρώτη μέρα.
Με τη δόση αυτή βγαίνουν 2 μεγάλα τσουρέκια ή ένα μεγάλο και 5 μικρά (ατομικά).
Μυστικά!
Το βούτυρο απαραιτήτως να είναι λιωμένο. Αν το βάλετε χωρίς να είναι λιωμένο ακόμη κι αν είναι soft και το προσθέσετε σε κομματάκια δε θα έχετε καλό αποτέλεσμα.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram