Τραγανά κουλουράκια με κρασί, ελαιόλαδο και σουσάμι από τα πιο γνωστά του νησιού, χωριάτικα και τέλεια. Δείτε ακόμα Κουλουράκια με πορτοκάλι και ελαιόλαδο /Κρητικά παξιμαδάκια λαδιού / Λαδοκούλουρα
Υλικά
240 ml ελαιόλαδο
290 ml λευκό κρασί
250 γρ ζάχαρη
½ κγ μαγειρική σόδα
½ κγ κανέλα σκόνη
¼ κγ γαρύφαλλο σκόνη
½ κγ μπέικιν παουντερ
750- 800 γραμμάρια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
65 γρ σουσάμι
Οδηγίες
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια-χαμηλή ένταση στην εστία και ρίχνουμε το σουσάμι.
Ανακατεύουμε διαρκώς για να καβουρδιστεί ομοιόμορφα, για 5 λεπτά περίπου μέχρι να
πάρει καστανό χρώμα, να αρχίσει να μυρίζει και το βγάζουμε από την εστία.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη σε δόσεις ανακατεύοντας την να διαλυθεί με το σύρμα.
Βάζουμε πάνω από το μπολ το ποτήρι με το κρασί και μέσα του διαλύω τη σόδα, να αφρίσει προσθέτοντας την κι αυτή στο μείγμα.
Ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και το καβουρδισμένο σουσάμι ανακατεύοντας τα καλά.
Ενώνουμε το αλεύρι με το μπέικιν παουντερ και τα βάζουμε στο μπολ σε δόσεις μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε κορνέ με μύτη αστεριού χοντρή η σε ειδικό κορνέ για μπισκότα.
Δημιουργούμε κορδόνια μήκους 10 εκ πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις για 20 περίπου λεπτά.
Όταν η βάση τους πάρει καστανό χρώμα είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πάνω στο ταψί.
Αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο.
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
Ελάτε και εσείς στην ομάδα μας στο fb Συνταγές απλές και εύκολες για όλους
και Συνταγές της Άσπας για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!
Σαλάτες γλυκόξινες με φρούτα ,ξηρούς καρπούς και ανθότυρο! Απίθανη γεύση θεϊκή απόλαυση ! Συνοδεύουν τα κρέατα σε ένα κυριακάτικο η γιορτινό τραπέζι!
Δείτε εδώ συνταγές για σαλάτες
Σαλάτα με καρύδια και κράνμπερις
Υλικά
- 1 σακουλάκι με διάφορα μαρούλια από το σούπερ μαρκετ
- 1 χουφτίτσα καρύδια
- 1 χουφτίτσα κρανμπερις
- 2-3 κ.σ ανθότυρο
- λίγο ελαιόλαδο
- Σάλτσα -κρέμα βαλσαμικού με μέλι
- Αλάτι κατά βούληση
Οδηγίες
Σε μια μεγάλη σαλατιέρα τοποθετούμε τα μαρούλια.Ρίχνουμε λίγο λαδάκι και το βαλσαμικό και ανακατευουμε καλά! Διακοσμούμε με ανθότυρο βάζουμε καρύδια και κρανμπερις και σερβίρουμε .
Σαλάτα με καρύδια ρόδι και μήλο
Υλικά
καρότο τριμμένο στον τρίφτη
λάχανο ψιλοκομμένο
1 μήλο κομμένο σε κυβάκια
1 ρόδι
1 χουφτίτσα καρύδια
ελαιόλαδο
ή
κρέμα βαλσαμικού με μέλι
αλάτι κατά βούληση
Οδηγίες
Κόβουμε τα όλα τα υλικά μας. Σε μια σαλατιέρα βάζουμε το καρότο και το λάχανο ανακατεμένα και από πάνω βάζουμε το ρόδι με το μήλο και τα καρύδια. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο το αλάτι και την κρέμα βαλσαμικού και σερβίρουμε.
Καλή σας επιτυχία!!
Απλό κλασικό νόστιμο αλλά ταυτόχρονα μαμαδίστικο φαγητό που όταν δεν έχεις πολύ χρόνο σου λύνει τα χέρια!
Ετοιμάζεις φαγητό για την οικογένεια σε μισή μόλις ωρίτσα! Το σημαντικό? Βάζεις στο ταψί και δεν ασχολείσαι καθόλου! Το ξεχνάς! ( Σχήμα λόγου) Τέλειο δεν είναι;;;
Υλικά για 2-3ατομα
1/2 κοτόπουλο κομμένο σε παιδάκια η μπουτάκια κοτόπουλο
1 κούπα ρύζι κίτρινο
Λίγο βούτυρο η λαδάκι
Αλάτι πιπέρι κατά βούλησηΟδηγίες
Βράζουμε το κοτόπουλο και σουρώνουμε το Ζουμάκι. Σε ένα ταψί βάζουμε μια κούπα ρύζι κίτρινο με 3 κούπες ζωμό κοτόπουλου. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με νεράκι μέχρι να έχουμε 3 κούπες.
Βάζουμε και τα κομμάτια κοτόπουλου! Ρίχνουμε η λίγο λαδάκι η κομματάκια βουτύρου εδώ και εκεί. Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο 180-200 βαθμούς αέρα ανάλογα τον φούρνο για μισή ωρίτσα.
Όταν θα κλείσουμε το φούρνο το ρυζάκι μας να έχει λίγο ζουμάκι ακόμα.. να κρατάει που λέμε. θα αποροφηθεί από το ρύζι που θα φουσκώσει και έτσι θα βγει σπυρωτό
Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!
Καλτσόνε γεμισμένα με μαρμελάδα η σοκολάτα !Μπουκιά και συχώριο! Μαλακά, αφράτα ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους.
υλικά:
200 ml (1 ποτήρι ζεστό γάλα)
20 φρέσκια μαγιά ή 1φακελακι ξηρή
50 γραμμάρια ζάχαρη
400 γραμμάρια αλεύρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 αυγό
1 κρόκο αυγού
40 γραμμάρια βούτυρο, μαλακωμένο
μαρμελάδα της αρεσκείας σας
Κουβερτούρα υγείας
Οδηγίες
Ανακατέψτε τα αυγά, τη ζάχαρη, το ζεστό γάλα και τη φρέσκια μαγιά με ένα μίξερ. Προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι. Ζυμώνουμε περίπου 7-10 λεπτά μέχρι να γίνει πολύ λεία η ζύμη.
Προσθέστε το βούτυρο και συνεχίστε για 3-5 λεπτά ακόμα. Σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα. Ζυμώνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 6 κομμάτια.
Ανοίξτε σε στρογγυλό φύλλο. Προσθέστε λίγη μαρμελάδα ή σοκολάτα και κλείστε σε μισοφέγγαρο ενώνοντας καλά τις άκρες.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για 40 λεπτά. Τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία κάθε ντόνατς για 3-4 λεπτά, γυρίζοντας τα 1-2 φορές . Μεταφέρουμε σε χαρτοπετσέτες πριν σερβίρουμε. Σερβίρετε με ζάχαρη άχνη .
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!
Follow me on Pinterest
Σπετσοφάι
παραδοσιακό με λουκάνικα και πιπεριές. Εύκολη συνταγή πεντανόστιμη και
ιδανικός πικάντικος μεζές για παρέα. Το σπετσοφάι δεν θέλει πολλές
σάλτσες. Πρέπει να μείνει σχεδόν με το λίγο λάδι του.
Υλικά Συνταγής
- 4 μικρα χωριάτικα λουκάνικα ή 2 μεγάλα (κομμένα σε χοντρές φέτες)
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι σε φέτες
- 2 πιπεριές κέρατο (σε φέτες)
- 2 πιπεριές Φλωρίνης (σε κομμάτια)
- 1/4 φλ. κρασί ή βαλσαμικό ξύδι
- 2 ντομάτες τριμμένες (ή 2/3 συσκευασίας ντομάτες κονκασέ)
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 πρέζα ρίγανη
Για το σερβίρισμα
Οδηγίες
- Για το Παραδοσιακό σπετσοφάι με πολύχρωμες πιπεριές, κόβουμε τα λουκάνικα σε χοντρές φέτες διαγώνια.
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες, τις πιπεριές κέρατο σε φέτες και τις πιπεριές Φλωρίνης σε κομμάτια.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους σε δυνατή φωτιά και ροδίζουμε τα λουκάνικα για 3΄.
- Βγάζουμε τα λουκάνικα σε μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3΄.
- Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο και σοτάρουμε για 1΄.
- Προσθέτουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε για 3΄.
- Τέλος, ξαναβάζουμε τα λουκάνικα στο τηγάνι και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ή ψιλοκομμένες ντομάτες και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15’ μέχρι να μείνει με το λάδι του.
- Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος και προσθέτουμε τη ρίγανη τελευταία στιγμή.
Μυστικά για το παραδοσιακό σπετσοφάι
-Το παραδοσιακό σπετσοφάι σερβίρεται με φρέσκο ψωμί και φέτα.
Συνταγή της Αργυρώ Μπαρμπαρήγου
για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!
Νόστιμο φαγητό με πολλά θρεπτικά συστατικά με υπέροχους συνδυασμούς γεύσεων.
Υλικά
- 15 φύλλα λαζάνια (δεν χρειάζονται βράσιμο)
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 500 γρ. μανιτάρια φρέσκα σε φέτες λεπτές
- 4- 5 κ.σ. σάλτσα ντομάτας
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος light
- 1 ζωμό λαχανικών λιωμένο σε 400 ml νερό
- 400γρ. σπανάκι φρέσκο κομμένο
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Αλάτι – πιπέρι
- 200 γρ. τυρί κατίκι
- 250 γρ. μοτσαρέλα (τριμμένη)
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (6-8), προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μαγειρεύουμε για 2 – 3 λεπτά.
-
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 4 – 5 λεπτά. Ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας ι και μετά την κρέμα γάλακτος και τον ζωμό.
- Με το που πάρει μια βράση προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί και να απορροφηθεί μέσα στη σάλτσα. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα.
- Σε ένα μεσαίο πυρέξ ξεκινάμε απλώνοντας μια λεπτή στρώση γέμισης και στη συνέχεια διάσπαρτα κατίκι. Συνεχίζουμε με μια στρώση από λαζάνια και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, αυτή τη φορά προσθέτοντας μοτσαρέλα αντί για κατίκι (εναλλάξ).
- Συνεχίζουμε μέχρι οι τελευταίες δύο στρώσεις να είναι γέμισης και μοτσαρέλας (θέλουμε 4 – 5 στρώσεις). Εγώ έβαλα και στο τέλος κατίκι. Μην σας φοβίσουν τα υγρά, χρειάζονται για τα λαζάνια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180βαθμούς για 35 – 40 λεπτά
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!!!
Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή (φώτο +εκτέλεση) την chrissa mellidou μέλος της ομάδας μας στο fb.
Κέικ λάβας λιωμένης σοκολάτας! Τα λόγια είναι περιττά . Αυτή η συνταγή είναι πραγματικά πολύ εύκολη να γίνει και να έχουμε έτοιμα τα σουφλέ μας σε 20 λεπτά!
Για τα εύκολα σουφλέ σοκολάτας θα χρειαστούμε :
Υλικά για 4 σουφλέ
2 αυγά
100 γραμμάρια ζάχαρη
90 γραμμάρια βούτυρο
25 γραμμάρια αλεύρι
150 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα
Οδηγίες
Χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη μαζί.
Προσθέτουμε τη λιωμένη μαύρη σοκολάτα, το βούτυρο και στη συνέχεια το αλεύρι.
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο τις αλουμινένιες θήκες για κεκάκια και ψήνουμε 180 βαθμούς αέρα στην πρώτη σχάρα του φούρνου από πάνω για περίπου 8-10 λεπτά.
Όλοι οι φούρνοι είναι διαφορετικοί για αυτό σας συνιστώ να ψήσετε μόνο ένα κέικ πρώτα για να καταλάβετε το σωστό χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να πάρετε ένα απόλυτο μαλακό κέικ από έξω με ρευστή σοκολάτα στο κέντρο.
(ο χρόνος ψησίματος κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10 λεπτών).
Follow me on PinterestFollow me on Instagram
Σουφλέ σοκολάτας από την φίλη μας Αντώνης Βαλάντα Μπράτσου
Οι σφακιανές πίτες εκτός από παραδοσιακή συνταγή είναι νοστιμότατη και
για αυτό και εμείς δεν παραλείπουμε να σας την δείξουμε βήμα βήμα μιας
και είναι από τις πιο ιδιαίτερες και γευστικές συνταγές της κρητικής
κουζίνας. Η σφακιανή πίτα, όπως αναδεικνύει και η ονομασία της είναι
γέννημα θρέμα των Σφακιών. Η σφακιανόπιτα είναι λεπτή πίτα και θα
μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με κρέπα γεμιστή. Στην γέμιση της
σφακιανής πίτας θα βρεις φρέσκο ανθότυρο, ξυνομυζήθρα ή πηχτόγαλο.
Για τις κρητικές σφακιανές πίτες θα χρειαστούμε :
Υλικά για 6 πίτες
250 γράμμα ξινή μυζήθρα
250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 ml ρακή ή χυμό 1/2 λεμονιού
125 ml νερό
15 ml ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
Οδηγίες
Σε ένα μπολ αναμιγνύω το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο, το αλάτι και σταδιακά προσθέτω το αλεύρι. Ζυμώνω και χωρίζω το μείγμα στα έξι.
Με την ξινή μυζήθρα φτιάχνω έξι μπάλες.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα τμήμα ζύμης στρογγυλό, τοποθετούμε την μπάλα της ξινής μυζήθρας στη μέση και κλείνουμε τυλίγοντας το με τη ζύμη.
Το ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα.
Συνεχίζουμε όμοια με όλη τη ζύμη και τις μυζήθρες.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το τηγάνι και βάζουμε μια μια τις πίτες, ψήνοντας τες και από τις δύο πλευρές.
Σερβίρουμε ζεστή την σφακιανή πίτα ή κρύα με μέλι.
Μυστικά
Μπορείς να καταψύξεις τις πίτες πριν το τηγάνισμα, βάζοντας ανάμεσά τους αντικολλητικό χαρτί.
Αφήνεις την πίτα να ψηθεί τόσο όσο να αρχίσει να κουνιέται από το τηγάνι.
Η σφακιανή πίτα θέλει μέτρια φωτιά και πολλά γυρίσματα.
Το τυρί που θα βάλεις στην σφακιανή πίτα θα πρέπει να είναι στραγγισμένο, ειδικά αν είναι κάποιο μαλακό τυρί.
Το τυρί δεν θα πρέπει να είναι παγωμένο όταν έρθει σε επαφή με το ζυμάρι.
Πέρνα τον ανθότυρο από την σίτα. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τα εξογκώματα καθώς ανοίγεις την πίτα.
Στο τηγάνι βάλε λάδι αλείφοντας με χαρτοπετσέτα. Είναι πιο ασφαλές καθώς θα είναι σίγουρο πως δεν θα πέσει παραπάνω ποσότητα.
από την φίλη μας ioanna bousdoukou που έφτιαξε την συνταγή!