Πεντανόστιμο και πολύ αφράτο κέικ με την γεύση της καραμέλας και του αχλαδιού.
Αν δεν έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε ένα τέτοιο κέικ τότε είναι ίσως η ευκαιρία να το φτιάξετε.
Δείτε περισσότερες Συνταγές για κέικ
Για το κέικ με καραμελωμένα αχλάδια θα χρειαστούμε :
Υλικά για ταψάκι 24 εκατοστών
Για την καραμέλα
100 γραμμάρια ζάχαρη
55 γραμμάρια βούτυρο
6-7 αχλάδια μικρά ή 4 μεγάλα
Για την ζύμη του κέικ
11ο γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλια ή 1 βανίλια
2 αυγά
100 ml γάλα
200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Οδηγίες
Ετοιμάζουμε την καραμέλα
Για να φτιάξουμε την καραμέλα ξεκινάμε προσθέτοντας το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζοντάς το σε μέτρια φωτιά.
Μόλις λιώσει, προσθέτουμε τη ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε τα 2 υλικά μαζί να καραμελώσουν για ένα-δύο λεπτά, πριν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά.
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια. Κόβουμε τα αχλάδια σε λεπτές φέτες και τα αφήνουμε στην άκρη. Στρώνουμε λαδόκολλα (οπωσδήποτε -εμένα μου κόλλησε ) σε ταψί με αποσπώμενο πάτο 24 εκατοστών και απλώνουμε το σιρόπι καραμέλα.
Τοποθετούμε πάνω από την καραμέλα τα αχλάδια.
Ετοιμάζουμε την ζύμη του κέικ
Ανακατεύουμε όλα τα ξηρά υλικά - το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα διαφορετικό μπολ, χτυπάμε το βούτυρο χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να γίνει ανοιχτό κίτρινο και αφράτο. Προσθέτουμε λίγο εκχύλισμα βανίλιας και σταδιακά ρίχνουμε έναν- ένα τους κρόκους των αυγών.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και αρχίζουμε να προσθέτουμε τα ξηρά υλικά και το γάλα στο μείγμα του κέικ . Ρίχνουμε εναλλάξ το γάλα με το αλεύρι για να επιτύχουμε μια λεία υφή.
Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές. Αναδιπλώνουμε τα ασπράδια στην ζύμη του κέικ .
Ψήνουμε το κέικ
Ρίχνουμε τη ζύμη πάνω από τα αχλάδια.
Ψήνουμε το κέικ για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Τοποθετούμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή.
Χρησιμοποιούμε ένα μαχαίρι για να ξεκολλήσουμε τα πλαϊνά του κέικ από την φόρμα .
Αναποδογυρίζουμε το κέικ αχλαδιών πάνω από ένα πιάτο σερβιρίσματος. Σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Πασπαλίζουμε από πάνω αν θέλουμε φιλέ αμυγδάλου .
0 comments