Αφράτη και τραγανή πεντανόστιμη ζύμη με γέμιση σύκου. Μπορούμε να φτιάξουμε αυτά τα υπέροχα γεμιστά μπισκότα με αποξηραμένα ή με φρέσκα σύκα ! Επίσης μπορουμε να βάλουμε άλλα φρούτα και ξηρούς καρπούς της επιλογής μας!
Δείτε περισσότερες Συνταγές με Σύκα
Η συνταγή αποδίδει 40 μπισκότα
Υλικά για την γέμιση με αποξηραμένα φρούτα
400 γραμμάρια αποξηραμένα σύκα, κομμένα σε φέτες
1/4 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1/4 φλιτζάνι νερό
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι ή μικρό πορτοκάλι
Γέμιση με φρέσκα σύκα
400 γραμμάρια σύκα
1/2 - 1 φλιτζάνι μέλι ή ζάχαρη ανάλογα πόσο γλυκά είναι τα σύκα μας.
1/4 κουταλάκι γλυκού κανέλλα
Υλικά για την Ζύμη μπισκότων
1 και 3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις /280 γραμμάρια
1/4 κ. γλυκού μαγειρική σόδα
1/4 κ. γλυκού αλάτι
1/2 κ. γλυκού κανέλα
1/2 φλιτζάνι βούτυρο θερμοκρασίας δωματίου /115 γραμμάρια
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη σε κόκκους /50 γραμμάρια
1/4 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη /50 γραμμάρια
2 κρόκους αυγού
1 βανίλια
Οδηγίες
Για την γέμιση με τα αποξηραμένα σύκα :
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε κομμένες σε φέτες τα ξηρά σύκα το χυμό πορτοκαλιού , το νερό ,την καστανή ζάχαρη ,το χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού (επιλέξτε ένα από τα δύο ) και ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού (επιλέξτε ένα από τα δύο).
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα καπάκι και αφήνουμε να βράσει το μείγμα.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία για να σιγοβράσουν και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι τα σύκα να μαλακώσουν πολύ και το μεγαλύτερο μέρος του υγρού να απορροφηθεί από τα σύκα.
Εάν τα σύκα είναι πολύ στεγνά, είναι πιθανό να χρειαστεί περισσότερο υγρό για να τα μαγειρέψουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε περισσότερο υγρό 1 έως 2 κουταλιές της σούπας νερό κάθε φορά, ανάλογα με το πόσο χρειάζεται.
Μόλις τα σύκα μαλακώσουν πολύ, τα πολτοποιούμε στο μούλτι.
Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και στη συνέχεια γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με τη γέμιση και αφήνουμε στην άκρη.
Η γέμιση μπορεί να παρασκευαστεί και να αποθηκευτεί στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για μια εβδομάδα.
Για την γέμιση με φρέσκα σύκα
Οδηγίες
Πλενουμε πολύ καλά τα φρέσκα ώριμα σύκα και αφαιρούμε τους μίσχους.
Τα κόβουμε σε τέταρτα και τα τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το μέλι ή την ζάχαρη και την κανέλλα
Σε μέτρια φωτιά μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ.
Η πάστα σύκου πρέπει να είναι σφιχτή. Πολτοποιούμε το μείγμα μας στο μουλτι.
Αν η πάστα φαίνεται πολύ αραιή , επιστρεφουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να σφίξει η πάστα ή μπορούμε να την βάλουμε σε ταψί και να την αφήσουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να στεγνώσει στον φούρνο στους 100 βαθμούς αέρα για 1 ώρα περίπου.
Ζύμη μπισκότων
Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούμε 2 κρόκους αυγών. Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και αποθηκεύουμε τα ασπράδια αυγών για αργότερα.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, την σόδα ψησίματος ,το αλάτι και την κανέλα .
Αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) με καστανή ζάχαρη και την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνει λείο, 5 λεπτά. Προσθέτουμε τους κρόκους αυγού (2 κρόκους αυγών σε θερμοκρασία δωματίου) και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την βανίλια.
Τέλος, σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα αλευριού.
Μόλις η ζύμη ομογενοποιηθεί σχηματίζουμε την ζύμη σε μπάλα και τυλίγουμε τη ζύμη σε ένα πλαστικό περιτύλιγμα. Αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 κομμάτια. Τοποθετούμε στον πάγκο μας πλαστικό περιτύλιγμα.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης μπισκότων και τοποθετούμε πάνω στην μεμβράνη.
Βάζουμε ένα άλλο κομμάτι μεμβράνης πάνω από την ζύμη. Πιέζουμε απαλά. Παίρνουμε έναν πλάστη και ανοίγουμε την ζύμη σε μακρόστενη λωρίδα. Κόψτε την περίσσεια ζύμη γύρω -γύρω έτσι ώστε το ορθογώνιο να έχει πλάτος 12 cm και μήκος περίπου 30 cm.
Στο κέντρο της ζύμης τοποθετούμε με την σακούλα ζαχαροπλαστικής ή με ένα κουτάλι την πάστα σύκου κατά μήκος .
Με την βοήθεια της μεμβράνης γυρνάμε την μια πλευρά της ζύμης πάνω στην γέμιση.
Καλύπτουμε και κλείνουμε την γέμιση μας γυρνώντας και πάλι με την βοήθεια της μεμβράνης το άλλο μισό της ζύμης.
Πιέζουμε απαλά το ρολό μας. Κόβουμε σε κομμάτια.(περίπου 8 -10 μπισκότα σε κάθε ρολό).
Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα . Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι .
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς αντιστάσεις για 20 περίπου λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και φυλάσσουμε στο αεροστεγές δοχείο.
Τα μπισκότα όσο κρυώνουν θα μαλακώνουν.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετική γέμιση από αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς:
Βερίκοκα
Σταφίδες
Δαμάσκηνα
Καρύδια αλεσμένα - προσθέτουμε τριμμένους ξηρούς καρπούς στη γέμιση φρούτων.
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
0 comments