Μουσταλευριά με αλεύρι ή κορν φλάουρ μια υπέροχη και νηστίσιμη συνταγή !
Ελαφρά ξινούτσικη, απολαυστική, καρυδάτη, απαλή σαν βρεφική τροφή. Το γλυκό-σύμβολο του τρύγου και του φθινοπώρου είναι απλό μεν αλλά με τόσο σύνθετη γευστική ταυτότητα!
Δείτε ακόμα Μούστος / χαλβάς με αλεύρι / χαλβάς 4-3-2-1
Για την Μουσταλευριά με αλεύρι θα χρειαστούμε :
Υλικά
1 λίτρο μούστο σβησμένο
130 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Κανέλλα
Σουσάμι καβουρντισμένο (προαιρετικά)
Καρύδια
Μουσταλευριά με κορν φλάουρ
Υλικά
1.5 λίτρο μούστο σβησμένο
120 γραμμάρια κόρν φλαουρ
Κανέλλα
Σουσάμι καβουρντισμένο (προαιρετικά)
Καρύδια
Οδηγίες
Από τον μούστο κρατάμε το 1 ποτήρι στο οποίο διαλύουμε το αλεύρι (η 500 ml για να δυαλίσουμε το κορν φλαουρ)
Βάζουμε τον υπόλοιπο μούστο σε κατσαρόλα .
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μείγμα αλεύρι -κορν φλαουρ -μούστου και βράζουμε ώσπου να δέσει η μουσταλευριά.
Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με κανέλλα και σουσάμι και καρύδια .
Μυστικά
* Το «κόψιμο» του μούστου: Μούστος είναι ο χυμός που παίρνουμε από τα σταφύλια, ωστόσο δεν χρησιμοποιείται ως έχει στα γλυκά.
Αν τον αφήσουμε ανεπεξέργαστο, θα «ζυμωθεί» και θα μετατραπεί σε κρασί. Γι’ αυτό θα πρέπει πρώτα να τον «κόψουμε», δηλαδή να διακόψουμε τον «βρασμό» του.
Ή διαδικασία που ακολουθούμε για να γίνει αυτό βοηθάει επίσης στο να καθαρίσει ο μούστος από ξένες ουσίες, να γίνει διαυγής και να δέσει ελαφρώς. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιούμε είτε κοσκινισμένη στάχτη από ξύλα είτε ασπρόχωμα. Διαλύουμε τη στάχτη μέσα στον μούστο (1 κουτ. σούπας στάχτη ανά 1 λίτρο μούστου) και αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά: θα αρχίσει να φουσκώνει πολύ και να σχηματίζει αφρό, τον οποίο ξαφρίζουμε σχολαστικά. Μόλις σταματήσει να γίνεται αφρός και καθαρίσει ο μούστος, τον τραβάμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε ένα βράδυ να ηρεμήσει.
Στο διάστημα αυτό θα καθίσουν στον πάτο όλες οι στερεές ουσίες. Την επόμενη μέρα τον σουρώνουμε από διπλό τουλπάνι ή από πολύ ψιλό σουρωτό, χωρίς να πάρουμε μαζί το κατακάθι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μία-δύο φορές, αν χρειαστεί.
Ο μούστος σε αυτή τη φάση είναι έτοιμος για χρήση. Μπορούμε να τον διατηρήσουμε σε μπουκάλια στην κατάψυξη, για να έχουμε να φτιάχνουμε γλυκά όλο τον χρόνο.
Καλή επιτυχία φίλοι μου!!!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
0 comments