Κάθε χρόνο, τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου φτιάχνω γλυκό κουταλιού σύκο. Ανοιξιάτικα, άγρια σύκα που πικρίζουν λίγο οι λεγόμενοι ορνιοι.
Δείτε ακόμα Γλυκό φράουλα / Γλυκό κυδώνι / Γλυκό Σύκο (ρετσέλι)
Για την συνταγή Συκαλάκι θεϊκό της Φιλίτσας χωρίς ασβέστη θα χρειαστούμε :
Υλικά
1 κιλό σύκα
1 κιλό ζάχαρη
800 ml νερό
5-6 μοσχοκάρφια
Αμύγδαλα (προαιρετικά)
Βανίλια (προαιρετικά)
Χυμό από 2 λεμόνια
Βάζουμε γάντια και πλένουμε με άφθονο νερό τα σύκα. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε το σκληρό σημάδι που έχουν στο κάτω μέρος και λίγο από το κοτσανάκι τους. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 5 λεπτά, υπολογίζοντας το χρόνο από το σημείο βρασμού. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε 3 φορές. Την τελευταία φορά τσιμπάμε ένα σύκο με το πηρούνι και αν πέφτει είναι έτοιμο.
Τα μεταφέρουμε σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό και το χυμό από 1 λεμόνι να κόψει το βρασμό και να σφίξουν. Τα αφήνουμε 3 ώρες . Τα βγάζουμε από την λεκάνη και με προσοχή τα σφίγγουμε λίγο στην παλάμη μας να φύγουν τα νερά.
Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα να σουρώσουν καλά και να στεγνώσουν κάπως, περίπου 4-5 ώρες. Κατόπιν προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά.
Βάζουμε τα συκαλάκια με τα αμύγδαλα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε για 10-12 λεπτά το βράσιμο. Σβήνουμε το μάτι, αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα.
Την επόμενη μέρα η μετά από 12 ώρες σε μέτρια πάντα φωτιά συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι, για 10-15 λεπτά περίπου.
Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Χλιαρό γλυκό, καυτά βάζα.
Καλή Επιτυχία !!!
Συνταγή και εκτέλεση από την Φιλίτσα Λουγιάκη
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
Ελάτε και εσείς στην ομάδα μας στο fb Συνταγές απλές και εύκολες για όλους για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!
0 comments