Συκαλάκι θεϊκό της Φιλίτσας(χωρίς ασβέστη) | Aspas_recipes

Συκαλάκι θεϊκό της Φιλίτσας(χωρίς ασβέστη)

glyko-koytalioy-syko-ths-filitsas

Κάθε χρόνο, τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου φτιάχνω γλυκό κουταλιού σύκο.  Ανοιξιάτικα,  άγρια σύκα που πικρίζουν λίγο οι λεγόμενοι ορνιοι. 

Δείτε ακόμα         Γλυκό φράουλα Γλυκό κυδώνιΓλυκό Σύκο (ρετσέλι)

sykalaki-gliko-ths-filitsas

Για την συνταγή Συκαλάκι θεϊκό της Φιλίτσας χωρίς ασβέστη θα χρειαστούμε :

Υλικά 

1 κιλό σύκα 

1 κιλό ζάχαρη 

800 ml νερό 

5-6 μοσχοκάρφια 

Αμύγδαλα (προαιρετικά)

Βανίλια (προαιρετικά)

Χυμό από 2 λεμόνια 


glyk-syko
Οδηγίες

Βάζουμε γάντια και πλένουμε με άφθονο νερό τα σύκα. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε το  σκληρό σημάδι που έχουν στο κάτω μέρος και λίγο από το κοτσανάκι τους. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 5 λεπτά, υπολογίζοντας το χρόνο από το σημείο βρασμού. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε 3 φορές. Την τελευταία φορά τσιμπάμε ένα σύκο με το πηρούνι και αν πέφτει είναι έτοιμο. 

sykalaki-glyko-xvris-asvesth

Τα μεταφέρουμε σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό και το χυμό από 1 λεμόνι να κόψει το βρασμό και να σφίξουν.  Τα αφήνουμε 3 ώρες . Τα βγάζουμε από την λεκάνη και με προσοχή τα σφίγγουμε λίγο στην παλάμη μας να φύγουν τα νερά.  

sykalaki-glyko

Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα να σουρώσουν καλά και να στεγνώσουν κάπως, περίπου 4-5 ώρες.   Κατόπιν προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού  και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά. 

glyko-koytalioy-syko-theiko

Βάζουμε τα συκαλάκια με τα αμύγδαλα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε για 10-12 λεπτά το βράσιμο.  Σβήνουμε το μάτι, αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα.  

Την επόμενη μέρα η μετά από 12 ώρες σε μέτρια πάντα φωτιά συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι, για 10-15 λεπτά περίπου.

Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.  Χλιαρό γλυκό, καυτά βάζα. 

Καλή Επιτυχία !!!

Συνταγή και εκτέλεση από την Φιλίτσα Λουγιάκη 


Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

Ελάτε και εσείς στην ομάδα μας στο fb Συνταγές απλές και εύκολες για όλους  για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!

0 comments