Ντολμαδάκια Γιαλατζή (Νηστίσιμα στην γάστρα)

ntolmadakia-gialatzh

Φαγητό για όλες τις εποχές και φυσικά για περιόδους που νηστεύουμε. 
Τα ντολμαδάκια Γιαλατζή είναι φαγητό που θυμίζουν μαμά!

 Δείτε ακόμα  : Συνταγές για νηστίσιμα φαγητά 


ntolmadakia-gialatzi

Υλικά

60 αμπελόφυλλα τρυφερά

2 φλ. ρύζι Καρολίνα

2 κρεμμύδια ξερά στο multi

1 φλ. ελαιόλαδο

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

1 λεμόνι

αλάτι , πιπέρι

ntolmadakia-gialatzi

Οδηγίες

Καθαρίζουμε , ξεπλένουμε και βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο ρύζι  το ξερό κρεμμύδι . Ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά μας , αλάτι και πιπέρι to 1/2 λάδι  και ανακατεύουμε καλά.

Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου.

Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε το ντολμά σε ρολό. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.

ntolmadakia-nhstisima-ston-foyrno

Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας ή το ταψί μας (γάστρα )με αμπελόφυλλα. Τοποθετούμε ανάμεσα κοτσάνια από τα μυρωδικά που βάλαμε στη γέμιση.

Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια   σειρά σειρά στην κατσαρόλα- κατσαρόλα με την ένωση προς τα κάτω και κοντά κοντά το ένα με το άλλο. 

Περιχύνουμε  με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο. Πάνω στο πιάτο ακουμπάμε ένα βάρος.

Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει. 

Ψήσιμό στην κατσαρόλα 

Σιγοβράζουμε μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν οι ντολμάδες σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 40΄

ntolmadakia-sto-fourno

Ψήσιμο στον φούρνο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς αντιστάσεις . Βάζουμε την γάστρα μας και ψήνουμε για 45-60 λεπτά ανάλογα τον φούρνο μας. 

ntolmadkia-gialatzh


Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

 Ελάτε και εσείς στην ομάδα μας στο fb Συνταγές απλές και εύκολες για όλους  

και  Συνταγές της Άσπας  για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!









0 comments