Γαμοπίλαφο (κρητικό)

pilafi-tou-gamou

Το γαμοπίλαφο είναι το πιλάφι των γάμων. Φτιαγμένο από ρύζι, ζωμό κρέατος και βούτυρο, είναι το βασικότερο πιάτο στο τραπέζι ενός γάμου στην Κρήτη. 

Το ρύζι στο γαμοπίλαφο, ως γαμήλιο πιάτο, συμβολίζει το «ρίζωμα», τη γονιμότητα και τις ευχές για αφθονία αγαθών στο νεόνυμφο ζευγάρι. 

Άλλωστε, η χρήση του ρυζιού σε σχέση με τους γάμους είναι έθιμο. 

Η γεύση του γαμοπίλαφου, εξαρτάται από την καλή ποιότητα του κρέατος.

Το γαμοπίλαφο είναι μια απλή συνταγή. Παρόλα αυτά, έχει τα μυστικά της:

gamopilafo-krhtiko

Εδώ οι Κρητικοί γνωρίζουν καλά ότι τα ζώα μεγαλύτερης ηλικίας είναι αυτά που δίνουν τον πιο νόστιμο ζωμό, άρα το ζυγούρι και η γίδα προτιμούνται.

Στην Κρήτη συναντάμε δύο ειδών γαμοπίλαφα. 

1.)Εκείνα που γίνονται πιο απλά μόνο με ζυγούρι (δηλαδή αρνί ενός έτους και πιο μεγάλο )

και  εκείνα 

2)που η ποικιλία των κρεάτων είναι πιο πλούσια και περιλαμβάνει κοτόπουλο και μοσχάρι.

Φυσικά μπορούμε να το  κάνουμε μόνο με κοτόπουλο ή με κόκορα,  και γίνεται εξίσου νόστιμο, πιο φίνο για όσους δεν αγαπούν τη βαριά μυρωδιά του κρέατος. 

Το καλό κρέας βράζει μία και δύο φορές και ξαφρίζεται, ώστε να μείνει ο ζωμός καθαρός. Μετρημένο το ζουμί, μετρημένο και το ρύζι. 

Τρώγεται ευχαρίστως πάντως και χωρίς το κρέας, με μπόλικο φρέσκο πιπέρι και απαραιτήτως ζεστό. 

zygoyri-brasto

Δείτε περισσότερες   Κρητικές Συνταγές 

Υλικά

1 κιλό ζυγούρι ή γίδα  αν δεν βρίσκετε (αρνί ή κατσίκι)

1/2 κιλό κοτόπουλο 

3 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα ή νυχάκι

9-10 φλιτζάνια νερό

2 κ.σούπας βούτυρο κατσικίσιο ή πρόβειο

1 κ σούπας αλάτι

χυμό από 1 λεμόνι

πιπέρι

pilafi-gamopilafo

Οδηγίες

Για το βράσιμο των κρεάτων 

Πλένουμε καλά τα κρέατα μας . 

Σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό βράζουμε το κρέας  (ζυγούρι- γίδα- ) σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα. 

Αν βράσουμε 2 ή 3 διαφορετικά κρέατα βράζουμε τότε σε διαφορετικές κατσαρόλες το καθένα ξεχωριστά.

Στραγγίζουμε το κρέας που έχει αφρίσει και πετάμε το πρώτο  νερό. Αν βράσουμε κοτόπουλο αφήνουμε να βράσει και το σουρώνουμε στο τέλος.

Πλένουμε την κατσαρόλα και την ξαναβάζουμε στη φωτιά. Γεμίζουμε με νερό  και βάζουμε το κρέας μέσα. Σε χύτρα το κρέας (γίδα-ζυγούρι-κατσίκα) χρειάζεται περίπου 45 λεπτά.

kreas-kai-gamopilafo

Στην κατσαρόλα χαμηλώνετε την φωτιά και το αφήνετε να βράσει για  2 ώρες περίπου. 

Όταν ψηθούν τα κρέατα και το κοτόπουλο (αν βάλετε)  σουρώνετε όλους τους ζωμούς μαζί σε μια άλλη κατσαρόλα που θα κάνετε το πιλάφι.

Διατηρείτε τα κρέατα ζεστά με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας.

pilafi-krhtiko

Για το πιλάφι 

Μετράμε τον ζωμό· θα χρειαστούμε περίπου 9-10 φλιτζάνια ζωμό (αν δεν βγει τόσος, συμπληρώνουμε με νερό). 

Ζεσταίνουμε τον ζωμό σε δυνατή φωτιά και όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το ρύζι ,το αλάτι και το βούτυρο . 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι το ρύζι να απορροφήσει σχεδόν όλο το υγρό για περίπου 15’. Ανακατεύουμε και προσέχουμε όταν το βγάλουμε από την φωτιά να έχει γίνει το ρύζι αλλα και να έχει  ακόμα ζωμό το πιλάφι μας.

gamopilafo-ths-krhths

Λίγο πριν κατεβάσουμε το πιλάφι από την φωτιά ρίχνουμε το στυμμένο λεμόνι.

Μυστικά

Το ρύζι το καθαρίζουμε καλά και το πλένουμε ελαφρά. Αν το παραπλύνουμε θα φύγει η γλουτένη που έχει με αποτέλεσμα μην χυλώσει το ρύζι μας.alert-success

Η κατσίκα - η γίδα και το αρνί όταν τα βράζουμε δεν τα αλατίζουμε γιατί σκληραίνουν  και το κρέας μαυρίζει.alert-success

Αλατίστε τα και περιχύστε με λεμόνι κατά το σερβίρισμα.alert-success

krhtiko-gamopilafo

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 



0 comments