Ανάλαφρο και αέρινο σιροπιαστό γλυκό ψυγείου με επικάλυψη καραμέλας! Κάθε μπουκιά και απόλαυση , κάθε δαγκωνιά και αναστεναγμός.
Δείτε ακόμα Σιροπιαστά γλυκά
Για το παντεσπάνι σιμιγδαλιού (Μέγεθος μεσαίου πυρέξ 31 χ 21 )
2 αβγά
75 γραμμάρια ζάχαρη
75 ml γάλα
50 ml λαδιού
150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.γ μπείκιν
1 βανίλια
Για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1/2 λεμόνι
(Αν δεν θέλετε να κάνετε σιρόπι σιροπιάστε καλά την βάση με 2 φλιτζάνια γάλα+ 200 γραμμάρια ζάχαρη )ή παραπάνω ζάχαρη αν το θέλετε πιο γλυκό
Για την άσπρη κρέμα
100 γρ. βούτυρο
120 γρ. Αλεύρι
1 λίτρο γάλα
100 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
Για την επικάλυψη καραμέλας
100 ml νερό
20 γραμμάρια αμύλου καλαμποκιού
100 γραμμάρια ζάχαρης
100 ml ζεστό νερό
Για την διακόσμηση -ξύσμα σοκολάτας
Οδηγίες
Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 5 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Στην συνέχεια φτιάχνουμε το παντεσπάνι χτυπώντας στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν και να ασπρίσουν . Προθέτω το λάδι ,μπέικιν, βανίλια και γάλα, ανακατεύω. Προθέτω το σιμιγδάλι με σπάτουλα σταδιακά μέχρι να ενσωματωθεί όλο το σιμιγδάλι στο μείγμα μας. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο αέρα στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα το παντεσπάνι μας .
Αφήνω λίγο να κρυώσει το παντεσπάνι και το σιροπιάζω με το κρύο σιρόπι.
Ετοιμάζω την άσπρη κρέμα (τεχνική σαν να κάνουμε μπεσαμέλ )
Σε μια κατσαρόλα λιώνω το βούτυρο ,ρίχνω το αλεύρι και ανακατεύω.
Προθέτω το γάλα και ανακατεύω πολύ καλά και με γρήγορες κινήσεις για να ξεσβολιάσει το μείγμα. Προθέτω την ζάχαρη και την βανίλια. Δεν απομακρύνομαι από την κατσαρόλα γιατί θα μας κολλήσει .Ανακατεύω συνεχώς και γρήγορα. Μόλις πήξει η κρέμα μας είναι έτοιμη.
Αν έχουν μείνει σβολάκια στην κρέμα μην ανησυχείτε απλά σουρώστε την με ένα σουρωτήρι.
Σκεπάζω την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη (για να μην κάνει κρούστα )και αφήνω στην άκρη για μισή ωρίτσα.
Ανακατέψτε καλά την κρέμα με σύρμα ή μιξερ να αφρατέψει και τοποθετείστε πάνω από το σιροπιασμένο παντεσπάνι.
Για την επικάλυψη καραμέλας
Βάζουμε τα 100 γραμμάρια ζάχαρης να λιώσουν σε αντικολλητικό τηγάνι. Δεν ανακατεύουμε, κουνάμε πέρα δώθε το τηγάνι. Προσθέτουμε τα 100 ml νερό και ανακατεύουμε να γίνει ένα μείγμα με την ζάχαρη .
Μπορεί να σας κρυσταλλώσει το μείγμα. μην το φοβηθείτε . Ανακατέψτε καλά με σπάτουλα να διαλυθεί η ζάχαρη μέχρι το νερό και ζάχαρη γίνουν ένα μείγμα.
Σε ένα φλιτζάνι βάζουμε 20 γρ κορν -φλαουρ ή νισεστέ και τα 100 ml νερό . Ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί εντελώς το κορν φλαουρ.
Προσθέτουμε μετά το νερό +κορν φλάουρ και ανακατεύουμε. Σε λίγα λεπτά το μείγμα θα κάνει φουσκάλες και θα πήξει.
Απλώνουμε προσεκτικά την καραμέλα πάνω στην κρέμα να πάει παντού.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Καλή επιτυχία !!!!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
0 comments