Τα πιο αφράτα σταφιδόψωμα που θα φτιάξετε είναι σίγουρα αυτά. Ιδανικά για το πρωινό κολατσιό των παιδιών ή για το σχολείο ή με το καφεδάκι μας! Δοκιμάστε τα και θα εκπλαγείτε με το πόσο αφράτα γίνονται. Διατηρούνται είτε στην κατάψυξη είτε σε νάυλον σακουλάκια καλά κλεισμένα .
Δείτε ακόμα Σταφιδόψωμα από την Κρήτη / Σταφιδόπιτα / Κέικ με μήλα και σταφίδες
Υλικά
250 γραμμάρια (2 φλιτζάνια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας στιγμιαία ξηρή μαγιά
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 μεγάλο αυγό
125 ml ζεστό γάλα (1/2 φλιτζάνι)
1/2 φλιτζάνι σταφίδες - (μπορείτε και 1 φλιτζάνι αν σας αρέσουν οι σταφίδες)
3 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
Ακόμα
1 κρόκο αυγού + λίγο νερό για το άλειμμα
Αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι για επικάλυψη
Μπορείτε αντί για σταφίδες να βάλετε σταγόνες σοκολάτας
Σε ένα μπολ βάζουμε την ζάχαρη ,το γάλα και την μαγιά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αυγό , το βούτυρο ,τις σταφίδες και σταδιακά το αλεύρι με το αλάτι .Ανακατεύουμε με σπάτουλα. .Έχουμε μια ζύμη πηχτή μεν αλλά κολλάει πολύ δε. Μην προσθέσετε άλλο αλεύρι.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1-2 ώρες να διπλασιαστεί.
Σε αλευρωμένο πάγκο τοποθετούμε την ζύμη μας που κολλάει στα χέρια. Χωρίζουμε σε 8 κομμάτια και πλάθουμε στρογγυλά μπαλάκια.
Παίρνουμε κάθε μπαλάκι και ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα. Κλείνουμε από την μια πλευρά προς τα μέσα και από την άλλη πλευρά προς τα μέσα (σαν φάκελο ) και τέλος τσιμπάμε με τα δάχτυλα μας τις 2 άκρες.
Τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα , σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν για 30-40 λεπτά.
Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς αντιστάσεις . Αλείφουμε τα σταφιδόψωμα με κρόκου αυγού αραιωμένο με νερό. Πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνουμε στην πρώτη σχάρα από κάτω για 20-30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
Αν τα ψήσετε παραπάνω θα γίνουν σαν τα δικά μου -ηλιοκαμένα :)))))
Ελάτε και εσείς στην ομάδα μας στο fb Συνταγές απλές και εύκολες για όλους
και Συνταγές της Άσπας για να μοιραστούμε συνταγές και να ανταλλάξουμε ιδέες!
0 comments