Μελομακάρονα γεμιστά με καρύδια !Άλλη διάσταση... | Aspas_recipes

Μελομακάρονα γεμιστά με καρύδια !Άλλη διάσταση...

melomakarona-gemista-foinikia

Πενατανόστιμα χριστουγεννιάτικα μελωμένα μελομακάρονα γεμιστά με καρύδια! Άλλη διάσταση!

Δείτε ακόμα  Μελομακάρονα  σοκολάτας   / Μελομακάρονα της Βέφας / Μελομακαρόνα φανταστικά 

melomakarona-gemista-foinikia2

Υλικά Συνταγής

240 γραμ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο

240 γραμ. ελαιόλαδο ελαφρύ

50 γραμ. κονιάκ

160 γραμ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι

1 κ.γλ. κοφτό σόδα μαγειρικής

200 γραμ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη

1 κοφτό κ.γλ. γαρύφαλλο

2 κοφτά κ.γλ. κανέλα

ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα

900 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ

2 κοφτά κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

melomakarona-gemista-foinikia3

Για το σιρόπι

400 γραμ. ζάχαρη

400 γραμ. νερό

400 γραμ. μέλι θυμαρίσιο

½ λεμόνι (ακέρωτο)

Ακόμα

Καρύδια για την γέμιση

αλεσμένο φιστίκι Αιγίνης ή καρύδι για το πασπάλισμα 

melomakarona-gemista-foinikia4

Εκτέλεση

Για τα παραδοσιακά μελομακάρονα, σιροπιασμένα, μελωμένα και αφράτα μαζί, χρειάζεστε απλά υλικά που έχετε όλοι. Η συνταγή είναι εύκολη γι’αυτό ζυγίσετε τα υλικά να τα έχετε όλα μετρημένα και μπροστά σας. Έτσι 5΄ είναι αρκετά για να φτιάξετε τα ωραιότερα και τα πιο αφράτα μελομακάρονα.

melomakarona-gemista-foinikia6

Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε άλλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό, ανακατεύουμε και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα. Τέλος ρίχνουμε μέσα το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα. Δεν παιδεύουμε το μείγμα για πολύ ώρα αν θέλουμε να φτιάξουμε τα πιο ωραία μελομακάρονα και να βγουν αφράτα ώστε να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.

melomakarona-gemista-foinikia7

Η ζύμη για τα παραδοσιακά μελομακάρονα πρέπει να είναι αφράτη λαδερή και απαλή. Αν έχετε χρόνο, αφήστε τη σκεπασμένη για 15΄στον πάγκο. Όσο πιο πολύ ξεκουράζεται, τόσο πιο ωραία πλάθονται μετά.

melomakarona-gemista-foinikia8

Πάμε να τα πλάσουμε παρέα. Παίρνουμε κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Ανοίγουμε στην χούφτα μας ένα μικρο κομμάτι ζύμης μέγεθος 20 γρ το καθένα και με ένα κουταλάκι βάζουμε καρύδια χοντροκομμένα .

Κλείνουμε το μελομακάρονο και τοποθετούμε σε λαδόκολλα αραιά μεταξύ τους.

Ελαφρά πατάμε με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε σχέδια και τρυπούλες. Αυτό θα βοηθήσει να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι αφού ψηθούν.

melomakarona-gemista-foinikia9

Αφού πλάσουμε τις δυο πρώτες λαμαρίνες, βάζουμε τα μελομακάρονα στο φούρνο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για περίπου 25΄ στους 160 ºC. Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν καλά και γίνουν τραγανά. Άλλωστε η μυρωδιά τους θα σας σπάσει τη μύτη. Τότε θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, να κρυώσουν τελείως.

Εγώ φτιάχνω μεγάλες ποσότητες κάθε χρόνο και τα σιροπιάζω λίγα λίγα όποτε τελειώνουν.

Τα ψημένα μελομακάρονα τα διατηρώ μέσα σε μεγάλο αεροστεγές κουτί και τα στρώνω σειρά σειρά με λαδόκολλα ενδιάμεσα για να μην τρίβονται.

melomakarona-gemista-foinikia9

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3΄. Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του σιροπιού. Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Η λυχνία της κουζίνας να είναι στο 1 ή στο 2, ίσα που να τρέμει και να σιγοβράζει το σιρόπι.

melomakarona-gemista-foinikia10

Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι λίγα λίγα κάθε φορά και τα αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Έτσι μελώνουν σωστά, παραμένουν μελωμένα και αφράτα και στο στόμα διαλύονται χωρίς να είναι βαριά σκληρά και να στάζουν σιρόπια. Αν τα θέλετε πιο πολύ σιροπιασμένα, απλώστε τα όλα κοντά κοντά σε ένα ταψί και περιχύστε τα με το σιρόπι σιγά σιγά. Αφήστε τα να τραβήξουν το σιρόπι και να ποτίσουν καλά. Εγώ τα προτιμώ με την πρώτη εκδοχή. Λίγο σιρόπιασμα.

Αφού τα σιροπιάσουμε, όπως ακόμα είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο ή καρύδια. Σε πολλές περιοχές το μελομακάρονο πασπαλίζεται με καβουρδισμένο σουσάμι και καρύδι.

Μυστικά για φανταστικά παραδοσιακά μελομακάρονα

Τα παραδοσιακά μελομακάρονα είναι το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό. Είναι εύκολη συνταγή γίνεται γρήγορα και διατηρούνται παρά πολύ καιρό χωρίς να αλλοιωθούν. Φτιάξτε τα κι εσείς και αφήστε το σπίτι σας να πλυμυρίσει με αρώματα, δημιουργήστε γλυκές αναμνήσεις στα παιδιά σας βάζοντάς τα να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Συνταγή της Αργυρώ Μπαρμπαρήγου 

melomakarona-gemista-foinikia11


Μπήκαν σε ωραία χριστουγεννιάτικη πιατέλα και ήρθε η ώρα να τα τυλίξουμε και να τα πάμε δωράκι στην πεθερουλά μου! 

Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές με υγεία σε όλους!

melomakarona-gemista-foinikia12

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

0 comments