Μελομακάρονα απλά και σοκολατένια ! | Aspas_recipes

Μελομακάρονα απλά και σοκολατένια !

melomakarona-apla-kai-sokolatenia

Υπέροχα μελομακάρονα τα κάνω χρόνια τώρα. Τραγανά και μελωμένα τόσο όσο! Και σε σοκολατένια εκδοχή άπλα θεϊκά .

 Υλικά - μείγμα 1

400 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού

400 γραμμάρια σπορέλαιο

180 γραμμάρια ελαιόλαδο

50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη 

1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

2-3 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

1/4 κουταλάκι του γλυκού  μοσχοκάρυδο

1 κουταλάκι του γλυκού  σόδα

2 πορτοκάλια ξύσμα

melomakarona-apla-kai-sokolatenia2


Υλικά - μείγμα 2

    1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

    200 γραμμάρια  σιμιγδάλι ψιλό

Υλικά για σιρόπι

    500 γραμμάρια νερό

    800 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική

    150 γραμμάρια μέλι

    3 στικ κανέλας

    3 ολόκληρα γαρύφαλλα

    1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

melomakarona-apla-kai-sokolatenia3

 Οδηγίες

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν 3 - 4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από το φούρνο.

Μόλις το σιρόπι πάρει μια βράση αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.

Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2 και προσθέτουμε το μείγμα 1. 
Ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα. 

melomakarona-apla-kai-sokolatenia4

Εκτέλεση για την επικάλυψη

 Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

melomakarona-apla-kai-sokolatenia5

melomakarona-apla-kai-sokolatenia6
Tip

Προσοχή, η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ δούλεμα γιατί θα ξεράσει το λάδι και δεν θα είναι τραγανά ύστερα! Το πορτοκάλι για το σιρόπι είναι ένα ολόκληρο σε δυο κομμάτια κομμένο!


melomakarona-apla-kai-sokolatenia7

Για τα σοκολατένια μελομακάρονα χρειαζόμαστε

200 γραμμάρια κουβερτούρα

1 κουταλιά σούπας  λάδι

Σε μπαιν μαρι λιώνω την σοκολάτα και ανακατεύω με το λάδι. Παίρνω ένα ένα μελομακάρονο  και ρίχνω στην λιωμένη σοκολάτα με την βοήθεια ενός πιρουνιού- στραγγίζω την περίσσια σοκολάτα και τοποθετώ στην λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με καρύδι τριμμένο και αν θέλουμε τα τυλίγουμε!

melomakarona-apla-kai-sokolatenia8

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 


0 comments