Υπέροχα μελομακάρονα τα κάνω χρόνια τώρα. Τραγανά και μελωμένα τόσο όσο! Και σε σοκολατένια εκδοχή άπλα θεϊκά .
Υλικά - μείγμα 1
400 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού400 γραμμάρια σπορέλαιο
180 γραμμάρια ελαιόλαδο
50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
2-3 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 πορτοκάλια ξύσμα
Υλικά - μείγμα 2
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις200 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
Υλικά για σιρόπι
500 γραμμάρια νερό800 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
150 γραμμάρια μέλι
3 στικ κανέλας
3 ολόκληρα γαρύφαλλα
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
Οδηγίες
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν 3 - 4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από το φούρνο.Μόλις το σιρόπι πάρει μια βράση αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2 και προσθέτουμε το μείγμα 1.
Ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20 - 25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Εκτέλεση για την επικάλυψη
Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.Tip
Προσοχή, η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ δούλεμα γιατί θα ξεράσει το λάδι και δεν θα είναι τραγανά ύστερα! Το πορτοκάλι για το σιρόπι είναι ένα ολόκληρο σε δυο κομμάτια κομμένο!1 κουταλιά σούπας λάδι
Σε μπαιν μαρι λιώνω την σοκολάτα και ανακατεύω με το λάδι. Παίρνω ένα ένα μελομακάρονο και ρίχνω στην λιωμένη σοκολάτα με την βοήθεια ενός πιρουνιού- στραγγίζω την περίσσια σοκολάτα και τοποθετώ στην λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με καρύδι τριμμένο και αν θέλουμε τα τυλίγουμε!
Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!
Follow me on Pinterest
Follow me on Instagram
0 comments