Χορτόπιτες ή τυρόπιτες στον φούρνο και όχι μόνο ! | Aspas_recipes

Χορτόπιτες ή τυρόπιτες στον φούρνο και όχι μόνο !

efkoli-pita-ston-fourno

Σου αρέσουν οι χορτόπιτες? . Αν πάλι δεν έχεις στην διάθεση σου χόρτα σοταρισμένα και  σου αρέσουν οι εύκολες τυρόπιτες τότε αυτή η συνταγή θα σε καλύψει πλήρως. Συνταγή για όλα τα γούστα . Συνταγή για μικρά και μεγάλα παιδιά !

Δείτε επίσης εδώ : Τυρόπιτες τηγανιού  στο λεπτό 

Δείτε εδώ συνταγή:  Τηγανιτές πιτούλες με κιμά 

efkoli-pita-ston-fourno1

Για τις χορτόπιτες ή τυρόπιτες  θα χρειαστούμε :

Υλικά ζύμης για 8 πιτούλες

180 γρaμμάρια  χλιαρό νερό

4 γραμμάρια  ξηρή μαγιά/ μισό φακελάκι

1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 

300 - 320 γραμμάρια  αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλιές σούπας  λάδι 

xorta-gia-pita1


Για την γέμιση 


1/2 κιλό  ανάμεικτα χορταρικά (άγρια χόρτα, σπανάκι, λάπαθα, καυκαλήθρες κ.ά.), πλυμένα και χοντροκομμένα

1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος 

(δες παραπάνω στο λινκ πως σοτάρουμε τα χόρτα )

Ελαιόλαδο

250 -400 γραμμάρια  τυρί (για τις τυρόπιτες )

έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων 

efkoli-pita-ston-fourno2


Οδηγίες
Βάζουμε το  χλιαρό νερό ,την  μαγιά , την ζάχαρη   και  1 κουταλιά αλεύρι σε ένα μπολ. 

Το αφήνουμε 10 λεπτά έπειτα βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι  το αλάτι και  2 κουταλιές  σούπας  λάδι φτιάχνοντας ένα  μαλακό ζυμάρι.

efkoli-pita-ston-fourno3

Χωρίζουμε  την ζύμη σε 16 μπαλάκια.(30-35 γραμμαρίων ).

efkoli-pita-ston-fourno4

Αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώσει η ζύμη μας. 

efkoli-pita-ston-fourno5

Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας.

Ανοίγουμε τα ζυμαράκια μας   σε πιτάκια λεπτά .

efkoli-pita-ston-fourno6 

Για τις χορτόπιτες

Σε κάθε φύλλο ζύμης στην μέση βάζουμε  1-2 κουταλιές σοταρισμένα χόρτα  .

efkoli-pita-ston-fourno7

Καλύπτουμε με μια ακόμα  λεπτή πίτα και ενώνουμε πολύ καλά τις άκρες .

efkoli-pita-ston-fourno8


Για τις χορτοτυρόπιτες 

Σε κάθε φύλλο ζύμης βάζουμε 1-2 κουταλιές σοταρισμένα χόρτα και από πάνω τρίβουμε με τα χέρια μας λίγη φέτα.


efkoli-pita-ston-fourno9

Καλύπτουμε με ακόμα ένα φύλλο και κλείνουμε πολύ καλά τις άκρες γύρω-γύρω .

Για τος τυρόπιτες

Σε κάθε φύλλο ζύμης βάζουμε 50 γραμμάρια φέτα και καλύπτουμε με ακόμα ένα φύλλο.

efkoli-pita-ston-fourno10

 Σφραγίζουμε ενώνοντας τα φύλλα πολύ καλά τις άκρες τους γύρω-γύρω .

efkoli-pita-ston-fourno11

Αλείφουμε την επιφάνεια κάθε πίτας με ελαιόλαδο .

efkoli-pita-ston-fourno12

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 20-30 λεπτά ανάλογα την δύναμη του φούρνου μας .

efkoli-pita-ston-fourno13

Ενναλακτικά βάζουμε ένα αντοκολλητικό τηγάνι στην εστία να ζεσταθεί με 1 κουταλιά λάδι .
(εστία 7 )

efkoli-pita-ston-fourno14

Βάζουμε την πίτα μας και κλείνουμε με καπάκι.

efkoli-pita-ston-fourno15

Αν έχουμε κλείσει καλά τις άκρες ή πίτα μας θα φουσκώσει. 

efkoli-pita-ston-fourno16

efkoli-pita-ston-fourno17

Αφήνουμε να σιγοψηθεί και την γυρνάμε ανάποδα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά αλείφοντας πάλι από πάνω με 1 κουταλιά λάδι.

efkoli-pita-ston-fourno18

Σημειώσεις

Σοτάρουμε και  αποθηκεύουμε  τα χόρτα σας στην κατάψυξη. Έτσι όταν τα χρειαζόμαστε είναι πλέον εύκολο να τα χρησιμοποιήσουμε .

Οι πίτες στον φούρνο γίνονται πιο τραγανές σε αντίθεση με του τηγανιού που έγιναν πολύ  μαλακές .

Εξαιρετικές στην γεύση και οι 2 εκδοχές .

efkoli-pita-ston-fourno19

efkoli-pita-ston-fourno20

Καλή σας επιτυχία και καλή σας απόλαυση!!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram

0 comments