Για τις χορτόπιτες ή τυρόπιτες θα χρειαστούμε :
Υλικά ζύμης για 8 πιτούλες
Υλικά ζύμης για 8 πιτούλες
180 γρaμμάρια χλιαρό νερό
4 γραμμάρια ξηρή μαγιά/ μισό φακελάκι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
300 - 320 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές σούπας λάδι
Για την γέμιση
1/2 κιλό ανάμεικτα χορταρικά (άγρια χόρτα, σπανάκι, λάπαθα, καυκαλήθρες κ.ά.), πλυμένα και χοντροκομμένα
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος
(δες παραπάνω στο λινκ πως σοτάρουμε τα χόρτα )
Ελαιόλαδο
250 -400 γραμμάρια τυρί (για τις τυρόπιτες )
έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
Οδηγίες
Βάζουμε το χλιαρό νερό ,την μαγιά , την ζάχαρη και 1 κουταλιά αλεύρι σε ένα μπολ.
Το αφήνουμε 10 λεπτά έπειτα βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι το αλάτι και 2 κουταλιές σούπας λάδι φτιάχνοντας ένα μαλακό ζυμάρι.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 16 μπαλάκια.(30-35 γραμμαρίων ).
Αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώσει η ζύμη μας.
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας.
Ανοίγουμε τα ζυμαράκια μας σε πιτάκια λεπτά .
Για τις χορτόπιτες
Σε κάθε φύλλο ζύμης στην μέση βάζουμε 1-2 κουταλιές σοταρισμένα χόρτα .
Καλύπτουμε με μια ακόμα λεπτή πίτα και ενώνουμε πολύ καλά τις άκρες .
Για τις χορτοτυρόπιτες
Σε κάθε φύλλο ζύμης βάζουμε 1-2 κουταλιές σοταρισμένα χόρτα και από πάνω τρίβουμε με τα χέρια μας λίγη φέτα.
Καλύπτουμε με ακόμα ένα φύλλο και κλείνουμε πολύ καλά τις άκρες γύρω-γύρω .
Για τος τυρόπιτες
Σε κάθε φύλλο ζύμης βάζουμε 50 γραμμάρια φέτα και καλύπτουμε με ακόμα ένα φύλλο.
Σφραγίζουμε ενώνοντας τα φύλλα πολύ καλά τις άκρες τους γύρω-γύρω .
Αλείφουμε την επιφάνεια κάθε πίτας με ελαιόλαδο .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για 20-30 λεπτά ανάλογα την δύναμη του φούρνου μας .
Ενναλακτικά βάζουμε ένα αντοκολλητικό τηγάνι στην εστία να ζεσταθεί με 1 κουταλιά λάδι .
(εστία 7 )
Βάζουμε την πίτα μας και κλείνουμε με καπάκι.
Αν έχουμε κλείσει καλά τις άκρες ή πίτα μας θα φουσκώσει.
Αφήνουμε να σιγοψηθεί και την γυρνάμε ανάποδα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά αλείφοντας πάλι από πάνω με 1 κουταλιά λάδι.
Σημειώσεις
Σοτάρουμε και αποθηκεύουμε τα χόρτα σας στην κατάψυξη. Έτσι όταν τα χρειαζόμαστε είναι πλέον εύκολο να τα χρησιμοποιήσουμε .
Οι πίτες στον φούρνο γίνονται πιο τραγανές σε αντίθεση με του τηγανιού που έγιναν πολύ μαλακές .
Εξαιρετικές στην γεύση και οι 2 εκδοχές .
0 comments