Συνταγές για ψωμί γάστρας θα βρείτε πολλές. Αυτό το ψωμί όμως έχει ελάχιστη μαγιά ,τραγανή κόρα , διατηρείται το λιγότερο 5 μέρες και δεν μυρίζει μαγιά όπως γίνεται με τα σπιτικά ψωμιά την επόμενη μέρα. Είναι εύπεπτο και ελαφρύ ακριβώς λόγω της λιγοστής ποσότητας μαγιάς που περιέχει . Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε !!!
Δείτε περισσότερες Συνταγές για ψωμιά
Για το πολύ νόστιμο #ψωμί #γάστρας θα χρειαστούμε :
Υλικά
300 γραμμάρια αλεύρι κίτρινο
200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
2 γραμμάρια ξηρή μαγιά
2 κουταλιές σούπας λάδι
λίγο αλάτι
350 γραμμάρια νερό
1 κουταλιά σούπας ξίδι
Οδηγίες
Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το μέλι καλά. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το νερό, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί ένα ζυμαράκι. Η ζύμη κολλάει και δεν μπορούμε να την πιάσουμε .
Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε την ζύμη και καλύπτουμε με πλαστικό διαφανής μεμβράνη . Αφήνουμε
να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου* για περίπου 12 ώρες. Μπορούμε να κάνουμε το ζυμαράκι από βραδύς και το πρωί θα είναι έτοιμο.
( για την θερμοκρασία διαβάστε στο τέλος του άρθρου )
Διπλώνουμε την ζύμη απαλά μερικές φορές την ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Ρίχνουμε την ζύμη μας σε αλευρωμένη επιφάνεια και αναδιπλώνουμε το ζυμαράκι μας απαλά 3-4 φορές προς τα μέσα . Σημαντικό πολύ η ζύμη μας κολλάει λίγο στα χέρια.
Σχηματίζουμε μια μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες καλύπτοντας με μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα .
Μισή ώρα
πριν ανάψουμε το φούρνο στους 225C
τοποθετούμε μια κατσαρόλα ή γάστρα με καπάκι στο
επάνω μέρος για να ζεσταθεί για 30 λεπτά.
Βγάζουμε την γάστρα από το φούρνο προσεκτικά (είναι καυτή) και ρίχνουμε ελαφρά
λίγο αλεύρι στον πάτο της γάστρας ή βάζουμε λαδόκολλα.
Τοποθετούμε τη ζύμη απαλά στην κατσαρόλα-γάστρα και σκεπάζουμε με το καπάκι.
Ψήνουμε για 30 λεπτά. Μετά από 20 λεπτά, αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε . Απολαύστε το με κρύο βούτυρο και μέλι.
Το ψωμάκι μας 5 μέρες μετά .
Μυστικά
*Σε περιόδους έντονης ζέστης βάζουμε την ζύμη από βραδύς στο ψυγείο.
Σε εποχές( φθινόπωρο ή χειμώνα ) κρύου αφήνουμε την ζύμη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!
0 comments